HPV-vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen

HPV-vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen is gestart

In 2023 worden jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, die geen of nog niet alle HPV- vaccinaties hebben gehad, uitgenodigd voor een gratis vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). HPV is een besmettelijk virus. Dit kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden. GGD Brabant-Zuidoost is op 31 januari gestart met vaccineren. Jongeren kunnen terecht op de vaccinatielocaties in Eindhoven en Helmond. Een afspraak maken mag, maar is niet nodig.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.

Prik halen mét of zonder afspraak 

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kunnen vanaf nu via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. In onze regio kun je ook zonder afspraak terecht voor deze vaccinatie. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met minimaal 5 maanden ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is voor jongvolwassenen tot en met 26 jaar gratis.

Waar kun je terecht in onze regio?

Check op onze website waar je in de buurt terecht kan. Een afspraak maken mag maar hoeft niet. Breng wel je identiteitsbewijs of rijbewijs mee. Je kunt ook in een andere regio een afspraak maken.

Meer informatie

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio