Foute voedseletiketten


Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door etiketten die verkeerde of onvolledige informatie bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

Allergische reacties

De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld, noten, kippenei, pinda’s en melk. 46 procent kreeg één of meerdere allergische reacties, vaak omdat de informatie op de etiketten ontbrak of niet juist was. Zes van de patiënten kwamen op de spoedeisende hulp terecht.

Patiënten negeren waarschuwingen

In vier van de tien geteste producten zaten allergenen terwijl deze niet op het etiket als ingrediënt vermeld stonden. Ook bevatten veel etiketten algemene waarschuwingen. De onderzoekers zeggen dat patiënten de waarschuwingen om deze reden vaak negeren.

Europese richtlijnen

De onderzoekers pleiten voor Europese richtlijnen. Het is belangrijk dat bedrijven en overheden hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor goede signalering van allergenen.
Daarvoor moet juiste Europese regelgeving komen die aangeeft wanneer er wel of niet gewaarschuwd moet worden voor dit probleem.

Lees meer over dit onderzoek op tno.nl