Haal die prik tegen meningokokken!


In Amsterdam en de regio Amstelland ontvangen rond de 42.000 jongeren dit voorjaar een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY.

Ben je geboren in 2003 of 2005?

  • Dan ontvang je in de eerste week van juni de uitnodiging (brief met oproepkaart van het RIVM) in je brievenbus.
  • Woon je in Amstelveen, Uithoorn, De Kwakel, Ouderkerk a/d Amstel, Aalsmeer of Kudelstaart? Dan ben je op dinsdag 18 juni welkom in de Emergohal in Amstelveen. Op jouw uitnodiging staat hoe laat je aan de beurt bent. Het adres is Langs de Akker 3, Amstelveen. Kom bij voorkeur op de fiets of met het openbaar vervoer; zie 9292.nl.
  • Woon je in Amsterdam, Diemen of Duivendrecht? Dan ben je op donderdag 20 juni welkom in de RAI Amsterdam. Op jouw uitnodiging staat hoe laat je aan de beurt bent. Kom met de fiets, metro, bus of tram; zie www.rai.nl/nl/bezoeken/routeplanner. Parkeren is voor eigen rekening. De prik is in hal 2, ingang K.

Kun je niet op de aangegeven tijd of dag? Of heb je nog andere vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van de GGD Amsterdam.

 

Ben je geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari 2004 en 30 april 2004?

Dan ontvang je een herinnering voor juni. Op 20 juni, tussen 13.00 en 20.00 uur, ben je van harte welkom in de RAI. Woon je in de regio Amstelland dan kun je op dinsdag 18 juni tussen 13.00 en 18.30 uur ook naar de Emergohal in Amstelveen komen.

De verhalen van Terry en Bert

Twijfel je nog of je de prik wel gaat halen? Bekijk dan eens het verhaal van Terry, die plotseling ziek werd door de meningokokkenbacterie. Ook adviseert Bert Gravendeel, die zijn zoon verloor na besmetting met de meningokokbacterie, om die prik toch vooral te halen.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als je zelf niet ziek bent door de bacterie, kun je een ander besmetten. Jij krijgt de prik omdat de ziekte het meeste voorkomt bij jongeren van jouw leeftijd.

Vragen? Chat met JouwGGD

Heb je nog een vraag? Stel je vragen via de chat of via de mail.