Heb jij een shopverslaving?


Raakte jij in paniek toen je hoorde dat niet essentiële winkels dicht gingen? We willen allemaal wel eens nieuwe spullen of kleren voor onszelf kopen. Dat is heel normaal. Maar wanneer je constant de drang voelt om nieuwe dingen te kopen en jezelf daarin niet kan tegenhouden, dan heb je een shopverslaving. Een shopverslaving is slecht voor je portemonnee én voor je mentale gezondheid.

Dit zijn de symptomen waaraan je een shopverslaving kan herkennen:

  • Je koopt nieuwe dingen om een emotionele leegte op te vullen. Je nieuwe spullen helpen bijvoorbeeld tegen een gevoel van eenzaamheid of stress.
  • Je koopt steeds meer dingen die je eigenlijk niet nodig hebt of niet kan betalen.
  • Je liegt over je aankopen of probeert deze te verbergen.
  • Na het shoppen krijg je een gevoel van schuld of schaamte.
  • Je krijgt een gevoel van angst of verdriet als je niet kan shoppen.

Herken jij jezelf of iemand anders in veel van deze symptomen? Dan kan het gaan om een shopverslaving. En bedenk: je bent niet de enige. In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen shopverslaafd.

 

Wil je meer lezen over een shopverslaving en bijvoorbeeld weten hoe je er af kunt komen? Je leest het in het nieuwe thema Shopverslaving op de regionale jongerenwebsite Hoezitdat.info.

Op deze website vind je ook leuke blogsfilmpjes en testjes over allerlei onderwerpen. Net als een ervaringenforum voor jongeren.