Heeft jouw telefoon jou onder de duim?


whatsappen op een smartphone

Vind jij het lastig om je niet af te laten leiden door je telefoon tijdens een gesprek, het leren voor een tentamen of bij het betalen aan de kassa? Veel jongeren hebben moeite met het wegleggen van hun telefoon. Hoe komt het toch dat de verleiding zo moeilijk te weerstaan is?

Het geluksstofje: dopamine

Bij het waarnemen van prikkels, zoals meldingen en trillingen worden meerdere gebieden in ons brein actiever. Prikkels die wij fijn vinden zorgen ervoor dat de stof dopamine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ of ‘geluksstofje,’ wordt vrijgelaten in onze hersenen, dit stofje motiveert ons over te gaan tot handelingen. Als we een prikkel als ‘prettig’ herinneren, neemt de dopamine-afgifte toe. Wetenschappers vermoeden dat dat ook gebeurd bij het krijgen van een melding of appje op je telefoon.

Train je concentratie!

Bij iedere melding die je op je telefoon ziet, verplaats je je focus van wat je daarvoor deed naar je telefoon. Bij iedere keer dat dit gebeurt, wordt het behouden van je concentratie moeilijker. Het is dus belangrijk om je concentratie te blijven trainen, als je dit niet doet, zal je het namelijk verleren.

Hoe lang kan jij jouw telefoon wegleggen?

Bekijk het NOS Lab voor meer informatie over telefoonverslaving en Jouw GDD voor tips voor het minderen van je telefoongebruik.