Kun jij een medisch mysterie oplossen?


Het RIVM heeft een escape room ontwikkeld waarin iedereen spelenderwijs meer kan leren over antibiotica en antibioticaresistentie. Wie lukt het om het medisch mysterie op te lossen en de patiënt te redden in 10 minuten?

Escape room

Op maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 november is de escape room geopend in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De escape room is voor iedereen gratis toegankelijk. Op maandag kan er tussen 12.00 en 20.00 uur gespeeld worden en op de andere twee dagen van 10.00 tot 20.00 uur.

Antibiotica

De meeste infecties worden veroorzaakt door een virus, zoals bij verkoudheid of griep. Andere infecties ontstaan door bacteriën, zoals bij een blaasontsteking of longontsteking. Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie ‘resistent’ worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het antibioticum. Wanneer je een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën worden niet geremd, waardoor je erg ziek kunt worden. Dit soort infecties zijn dan moeilijker te behandelen.

Bron: RIVM