Risico’s van lachgas


lachgas

Misschien heb je onlangs nog gehoord of gelezen over verlammingen door lachgas. Dit is inderdaad een risico van het gebruik van lachgas. Het is wel belangrijk te weten dat dit alleen bij intensief gebruik voorkomt. Wat precies intensief gebruik is, is lastig te zeggen. Gebruik van drugs – want lachgas is een soort drug – is nooit zonder risico’s.

Als je heel veel lachgas gebruikt, treedt er een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot bloedarmoede, tintelingen, duizeligheid en een verdoofd gevoel in je vingers en tenen leiden. Hoe meer en hoe langer je gebruikt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Deze klachten kunnen leiden tot zenuwschade in het ruggenmerg. Dit kan verlamming veroorzaken.

Lachgas wordt steeds populairder onder jongeren. Het is makkelijk en legaal verkrijgbaar. Helaas zijn jongeren niet goed op de hoogte van de risico’s. Je kunt onder andere zuurstoftekort krijgen en je longen kunnen bevriezen. Het is daarom heel belangrijk om voorzichtig met lachgas om te gaan. Omdat er risico’s vastzitten aan het gebruik van lachgas wordt steeds vaker gepleit voor strengere regels of zelfs een verbod.

+ Lees meer over lachgas op JouwGGD