Nieuw GGD gezondheidsonderzoek onder jongvolwassenen


De GGD Amsterdam is gestart met een nieuw grootschalig onderzoek naar de (mentale) gezondheid, leefstijl en de effecten van corona onder 16 t/m 25-jarige inwoners van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Deelnemers voor het onderzoek worden via (sociale) media benaderd om mee te doen.

Voor alle jongvolwassenen: ga naar www.JVmonitor.nl en vul de vragenlijst in!

Sinds vorig jaar is er veel (media) aandacht voor de impact van corona op het welzijn van jongvolwassenen, nu en op de langere termijn. Jongvolwassenen zitten in een leeftijdsfase waarin de corona-beperkingen en de effecten van de lockdown van grote invloed zijn. Hoe gaat het nu met deze groep? Is er veel eenzaamheid? Hoe groot is de groep met depressieve klachten? Wordt er door de coronacrisis minder gedronken of juist meer drugs gebruikt? Hoe zit het met de financiën? Om antwoorden te geven op dergelijke vragen is de GGD Amsterdam gestart met een grootschalig gezondheidsonderzoek onder jongvolwassenen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit het invullen van een online vragenlijst over mentale en lichamelijke gezondheid, welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Specifiek is er aandacht voor de effecten van de coronacrisis op deze thema’s. Deelname aan het onderzoek staat open voor iedereen in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar, woonachtig in Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Onder de deelnemers worden bol.com waardebonnen (winkans 1 op 10) en enkele grote prijzen zoals JBL Bluetooth speakers verloot.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor de gemeenten, de GGD en andere organisaties die zich richten op de gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen. De onderzoeksresultaten worden in het najaar van 2021 verwacht. Zij worden gepubliceerd op de website Gezondheid in Beeld van de GGD Amsterdam. Meer informatie over het gezondheidsonderzoek onder jongvolwassenen is te vinden op: www.ggd.amsterdam.nl/jv2021