Seks met de hoofdletter S


Column van gastschrijver Luna (19jr)

Seks: een klein woord maar voor vele heeft het een grote betekenis. Vandaag ben ik terug met een nieuwe blog. Ik bespreek hier alle ervaringen, gedachtes en meningen van anderen over onze eerste keer. De eerste keer, iedereen zegt dat het een keer is dat je nooit meer vergeet. Nou, ik weet dat wel zeker.

We kunnen wel stellen dat je bij de eerste keer seks dingen doet, proeft of ziet die je eerder nog niet kende. Als ik het over seks heb, heb ik het niet alleen over penetratie. Al het andere telt ook mee! Orale seks, seks met je handen of zelfs je mond. Het kan allemaal. Tijdens de eerste keer (maar ook de latere keren) seks kan je allerlei gedachten en gevoelens krijgen en waar in mijn geval vanaf zekere leeftijd vaak alcohol bij kwam kijken. De eerste keer refereert voor mij dus ook aan zaken die je liever snel wilt vergeten.

In films wordt seks altijd neergezet als iets magisch. En ook zeker dat het vrij snel overgaat van zoenen naar neuken / penetratie. Is dit in het echt ook zo?

Anne (19) uit Amsterdam: “Het sprookje dat je denkt dat het wordt was voor mij iets anders gelopen. Pijn, het was snel klaar en bloed.” Al deze dingen kwamen voor bij het hebben van de eerste keer seks. Anne: “Niet zo magisch dus.” Toch vertelt ze dat het voor iedereen anders kan zijn. Volgens Sofie (19) kan het wel een sprookje zijn of een droom die uitkomt: “Het was relaxed, we namen de tijd voor elkaar en hierdoor was het een fijne eerste ervaring.”

Bij mij is het in de loop der jaren ook uitgegroeid tot het doen van iets romantisch en fijns.

Het kan dus goed, matig of ook slecht zijn.

En om je een beetje te helpen, heb ik een paar tips voor jou:

  • Leer je eigen lichaam kennen, ook als je nog geen partner hebt. Dan weet je goed wat je wel of niet fijn vindt.
  • Voel je op je gemak bij je huidige partner of scharrel als dat moment gaat komen.
  • Waarschijnlijk is de ander net zo zenuwachtig als jij.
  • Geef je grenzen aan, jouw lichaam is van jou.
  • Zie seks ook maar een beetje als fietsen: de eerste paar keer is het nog onhandig, maar je zal zien dat je er steeds beter in wordt.
  • Genoeg gepraat over dit onderwerp. De volgende keer ben ik weer terug met een heerlijke meelees blog.

 

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk op onze pagina De eerste keer