Stotter jij?


In Nederland zijn er ongeveer 175.000 mensen die stotteren. Misschien stotter jij ook wel, of ken je iemand die hier last van heeft? Dan weet je vast ook hoe lastig dit soms kan zijn.

Waarom stotter ik?

Veel mensen weten niet dat stotteren vaak erfelijk is. Als een van je ouders stottert of vroeger stotterde, dan is de kans groter dat jij daar ook last van hebt. Daarnaast kunnen emoties, moeheid en spanningen het stotteren verergeren. Als jij in je hersenen bedenkt wat je wilt zeggen, dan geven je zenuwen dat door aan je spieren. Je spieren maken dan de juiste klanken. Als je stottert, dan gaat er iets mis in die samenwerking tussen hersenen, zenuwen en spieren. Daardoor ga je woorden herhalen of verlengen.

Wat kan ik er tegen doen?

Stotteren is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn professionals die jou kunnen helpen met het stotteren, zoals de logopedist of een stotter-therapeut. Je kan daarnaast ook oefenen met tips van een ex-stotteraar. Je vindt ze in het thema Stotteren op de regionale jongerenwebsite Hoezitdat.info

Op deze website vind je ook leuke blogsfilmpjes en testjes over allerlei onderwerpen. Net als een ervaringenforum voor jongeren.