Vaccinatie meningokokkenziekte 14-jarigen


banner meningokokkenvaccinatie 2018

Meningokokkenziekte lijkt in het begin soms op een gewone griep of buikgriep. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden.

Waarom 14-jarigen?

Jongeren verkeren in veel verschillende sociale groepen en lopen daarom meer kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Met 1 prik in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten.
Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004? Dan krijg je met de post een uitnodiging om in oktober of november de prik te komen halen. In de brief staat waar de prik wordt gegeven. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Wil je meer weten?

Op de website deelditnietmetjevrienden.nl stap je in het leven van jonge mensen die ieder hun eigen verhaal hebben over meningokokkenziekte. Je kunt meer te weten komen over meningokokkenziekte en de prik die je ertegen beschermt. Ook krijg je antwoord op vragen die je misschien hebt. Binnenkort kun je hierover chatten met een jeugdarts. Houd onze website in de gaten!