Onderzoek van de GGD Amsterdam op school

Op de middelbare school doet de GGD een gezondheidsonderzoek onder leerlingen van de tweede en de vierde klas. Wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n onderzoek en hoe zit het met je privacy?

Jij en je Gezondheid: film over het gezondheidsonderzoek voor jongeren

Wat gebeurt er als de GGD op school komt?

Tijdens een speciaal lesuur vul je tegelijk met je klasgenoten de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in op de computer.

De vragen gaan over voeding en beweging, seksualiteit en genotmiddelen zoals sigaretten, alcohol of drugs. Ook wordt er gevraagd hoe het op school gaat, over vrienden, thuis en of je lekker in je vel zit.

De vragen zijn best persoonlijk maar de jeugdverpleegkundige of jeugdarts is de enige die je code kent en zij /hij heeft beroepsgeheim. De vragen zijn belangrijk om je een goed advies te geven hoe je gezond kunt leven. Of het helpt om voor jou de juiste ondersteuning te vinden. Dat is niet alleen belangrijk voor nu maar ook voor later. Als je nu gezond leeft en lekker in je vel zit, blijf je ook langer gezond.

Na het invullen van de vragenlijst krijg je een persoonlijk gezondheidsprofiel te zien. Deze is helemaal gericht op jouw eigen situatie. Aan de hand van dit profiel krijg je advies over de onderwerpen uit de vragenlijst. Je krijgt tips en adressen van betrouwbare internetsites waarop meer informatie over deze onderwerpen is te vinden. Naast de vragenlijst wordt er ook een moment ingepland voor het meten van lengte en gewicht. Dit gebeurd op school en meestal is dit op dezelfde dag. Je mag hierbij de kleding aanhouden. De uitslag van dit onderzoek krijg je mee naar huis.

Is dat alles?

Soms word je voor een vervolgonderzoek uitgenodigd. Bijvoorbeeld:

  • Als je leerling bent op het VMBO (met uitzondering van VMBO-t in Amsterdam), dit vervolgonderzoek is tegelijk met het wegen en meten door de jeugdarts.
  • Als je hebt aangegeven graag een extra gesprek te willen.
  • Als je lengte of gewicht reden geven voor nader onderzoek of een aanvullend gesprek.
  • Als je in de vragenlijst iets hebt ingevuld dat de jeugdarts of verpleegkundige nog graag persoonlijk met je wil bespreken of als hij/zij nog iets aan je wil vragen.
  • Als er in je gezondheidsdossier van de JGZ iets staat waar de verpleegkundige of jeugdarts graag nog informatie over wil uitwisselen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte die je vroeger had.
  • Als er vanuit de school zorgen over je zijn, bijvoorbeeld dat je niet lekker in je vel zit of dat het leren niet lukt.

Het vervolgonderzoek wordt uitgevoerd op school. Je ouders zijn daar in principe niet bij aanwezig. Aan het eind van het onderzoek spreek je samen met de verpleegkundige of jeugdarts af welke informatie mag worden besproken met de school. Ook maak je afspraken wie je ouders informeert en welke informatie er wordt uitgewisseld.

Wie kan mijn antwoorden zien?

De gegevens uit de digitale vragenlijst zijn vertrouwelijk. Alleen jij, de arts en de verpleegkundige lezen wat je ingevuld hebt. Je vult geen naam in. Om de vragenlijst te kunnen invullen krijg je een speciale code die alleen voor jou bestemd is, dus niet voor je ouders, de docenten of je vrienden. De verpleegkundige of jeugdarts, die tijdens het afnemen van de vragenlijst in de klas is, heeft deze code ook om je vragenlijst te kunnen bekijken. Hij/zij doet dit om te beslissen of het nodig is een vervolgonderzoek te plannen om met jou over onderwerpen door te kunnen praten De verpleegkundige of jeugdarts heeft beroepsgeheim. Zij mag die informatie nooit zonder jouw toestemming met anderen delen. De vragenlijst wordt daarna anoniem, dus zonder naam en gegevens, verwerkt om scholen en stadsdelen te adviseren over gezondheid van jongeren.

Ben je onder de 16 jaar? Wat je tijdens het vervolgonderzoek bespreekt met de verpleegkundige of jeugdarts blijft in principe tussen jullie. Maar je ouders/verzorger(s) hebben volgens de wet ook recht op informatie over je gezondheid. Ze moeten soms ook mee beslissen over behandeling of hulp die nodig is. De verpleegkundige of jeugdarts zal steeds overwegen wat in het belang van jouw gezondheid is. Als het nodig is maak je afspraken over de informatie die met je ouder(s)/verzorger(s) wordt besproken. Samen met je ouders beslis je ook welke informatie met school mag worden besproken.

Ben je ouder dan 16 dan ben jij de enige die kan beslissen over je gezondheid en wie daar informatie over krijgt. De verpleegkundige of jeugdarts zal daarom tijdens het vervolgonderzoek ook aan jou vragen welke informatie naar school mag. Natuurlijk kan je samen besluiten om je ouder(s)/verzorger(s) hierover te vertellen of ze om advies te vragen, heel vaak is het handig of prettig als ze weten wat er speelt. Ook voor praktische zaken zoals je verzekering is dit fijn, meestal sta je nog bij je ouder(s) op de polis en krijgen zij de rekening als je behandeling of begeleiding nodig hebt.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio