Effect van drank

Met een drankje op is het vaak makkelijker om op mensen af te stappen of een gesprek te beginnen. Je voelt je vrijer in het contact met anderen en je durft meer. Spanning en onzekerheid verminderen. En dat is fijn, zeker als je van jezelf verlegen of niet zo heel spontaan bent.

Invloed op je lichaam

Alcohol is niet gezond voor je lichaam. En tijdens de groei is het extra ongezond. In de puberteit groeien je botten en spieren in een versneld tempo. Alcohol verstoort dit. Het verlaagt onder meer het groeihormoon. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit. Er zijn nog meer ontwikkelingen in je lichaam waar alcohol een slechte invloed op heeft.

Invloed op je hersenen

Na een avond drinken werkt je geheugen slechter. Concentreren op school of werk wordt daardoor moeilijker. Bij vaak en veel drinken kan je hersenbeschadiging krijgen. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e en zijn tot dan extra kwetsbaar. Wil je je hersenen helemaal goed houden? Drink dan niets. Wij adviseren je om tot je 18e geen druppel te drinken en daarna bij voorkeur ook niet. Als je er wel voor kiest om te drinken, drink dan zeer matig. Dat is veel beter voor je studieprestaties!

Met of zonder alcohol

Dit filmpje van Jellinek vertelt je hoe het nou precies werkt in je lichaam als je alcohol op hebt.

Andere risico’s van alcohol

Als je te veel gedronken hebt, vervagen je grenzen eerder. Je kan eerder onveilige seks hebben, sneller agressief worden maar ook zelf slachtoffer worden van agressief gedrag. Daarnaast heb je als je regelmatig drinkt een grotere kans op alcoholverslaving op latere leeftijd. Ook is het gebleken dat er een relatie is tussen alcoholgebruik en het ontstaan van verschillende vormen van kanker.

NIX 18 campagne

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  1. Melvin

    Ik ben verslaafd geweest aan meerdere soorten drugs. En op het laatst was ik alcoholist. Ben sinds mijn 11 de begonnen met roken en blowen volgde niet veel later. Andere drugs deed ik af en toe bij festivals. Nu volg ik het 12 stappen programma van NA annonieme verslaafden. Door het volgen van hun 12 stappen programma kan ik me beter uiten en blijf ik clean.Ben nu 66 dagen clean. Het is een goede start. Ik zeg elke keer buiten de klinieken om ik ga er weer voor. En het volgende jaar was ik er weer. Zorg goed voor jezelf, heb je een probleem met dranks of iets anders. Zoek hulp dat kan bij de NA of eerst een kliniek in en therapieën volgen, na de ontslag kun je dan beginnen aan herstel binnen NA.