Als het over drugs gaat zijn ‘blowen’, ‘pillen’ en ‘partydrugs’ termen die je veel hoort. Maar wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je? Drugs prikkelen je hersenen. Dat heeft effect op je lichaam en je geest. De effecten kunnen stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend zijn. Tegelijkertijd zijn er risico’s.

Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen die effect hebben op je gedrag, gevoel, denken en stemming. Dat is ook meteen de reden dat mensen ze nemen: je kunt er heel relaxed van worden, of juist hyper, wat in veel situaties heel fijn is. Bekende drugs zijn cannabis (hasj en wiet), XTC, cocaïne, paddo’s, speed, GHB en heroïne. Maar ook cafeïne, tabak en alcohol horen erbij. Op drugsinfo.nl vind je informatie over de verschillende drugs.

Wat doen drugs met je?

Drugs prikkelen je hersenen. Maar hoe je op een drugs reageert, kun je van te voren niet inschatten. Het kan per situatie verschillen en per persoon verschillen hoe je erop reageert. Als je kijkt naar de effecten van drugs, kun je drugs in drie groepen verdelen:

 • Stimulerend. Dit zijn drugs die je oppeppen. Dat betekent dat je heel veel energie krijgt. Hieronder vallen cafeïne, nicotine, XTC, cocaïne en speed.
 • Hallucinogeen. Dit betekent dat je dingen gaat zien of horen die er niet zijn (hallucineren). Hieronder vallen Paddo’s, LSD en grote of sterke hoeveelheden cannabis.
 • Verdovend. Dit zijn drugs die je gevoelens of pijn onderdrukken. Hieronder vallen alcohol, heroïne en slaappillen

Effecten en risico’s van drugs

Drugs zijn niet goed voor je lichaam. Ze kunnen zelfs beschadigingen aanbrengen. Ze belasten je longen, je lever en je hart. Een ander risico is dat je door drugsgebruik vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel opmerkt. Je lichaam kan daardoor uitgeput raken. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid en hoofdpijn. Ook ben je sneller vatbaar voor (infectie)ziekten. Bovendien: bij drugsgebruik heb je ook het risico dat je onwel wordt en zelfs bewusteloos raakt. Zie je dit bij iemand anders gebeuren? Bel dan meteen 112. Je bent in Nederland als gebruiker niet strafbaar.

Hersenen

Drugs als XTC en amfetaminen kunnen, net als alcohol, leiden tot hersenbeschadiging. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie.

Ongelukken met XTC

De laatste jaren is de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen opvallend toegenomen. Dit vergroot de risico’s van XTC en wordt gezien als belangrijke oorzaak van de (dodelijke) ongelukken waar we afgelopen jaar mee werden geconfronteerd. Onderstaande video wijst op de gevaren.

Toch drugs gebruiken?

Ben je van plan toch drugs te gebruiken? Kijk op drugs-test.nl waar je je drugs kan (laten) testen. Bij een testservice worden pillen ter plekke getest. Meestal krijg je direct een uitslag. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een groot landelijk systeem met een betrouwbare, actuele database. Als een pil niet herkend wordt, dan bestaat de mogelijkheid ‘m door te sturen naar het laboratorium. Poeders en vloeistoffen worden altijd doorgestuurd. Over het algemeen heb je dan een uitslag na 1 of 2 weken. Het is van belang dat je je drugs tijdig laat testen, als je van te voren wilt weten wat je gaat gebruiken!

45 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Sjaakie

  Ik kan op jullie “kan iedereen drugs laten testen?” Niet duidelijk vinden of je als minderjarige ook xtc-pillen kunt laten testen. Ik kan alleen vinden dat je 18 jaar of ouder moet zijn voor anabolen/steroïden. Mvg

 2. Joke Koekoek

  Hoeveel Nederlanders zijn er aan de drugs ? Doet de Rijksoverheid aan drugpreventie ?
  Stimuleert de overheid druggebruik ? En wat vindt Rutte hiervan en het Ministerie van
  VWS ? Ik vind drugs bijna een ramp voor Nederland. Er moeten niet teveel mensen dood
  gaan. Anders stort de economie in elkaar. Welk brein zit hier achter ? Ik hoop dat we erger nog kunnen voorkomen. Dit is niet mis, zeg. Joke

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Testen hoe werkt dat?
   •Ouders, familie, maatschappelijk werkers en of andere niet-consumenten kunnen helaas niet bij ons terecht voor een drugstest. Wel bieden we informatie en advies. Je kunt hiervoor bellen met de Drugs Infolijn 0900-1995. Ouders kunnen ook een kijkje nemen bij: http://www.jellinek.nl/opvoeding of bellen met Jeugdnet van de Jellinek: 020- 590 1350 (tijdens kantooruren)

   P. Jansen Jeugdarts

   • LadyBoss

    Veel info, maar nog steeds geen prijs. jammer
    Ik heb een pilletje van de apotheek gehad, en ik wil laten testen of er wel echt inzit, wat er op het potje staat. Het zijn losse witte pillen, zonder opdruk, en ik vertrouw dit niet… Is er een manier (of bedrijf/stichting) die dit kan testen ? Vriendelijke groet.

 3. Hiramus

  Kunnen jullie testen of er syntetish drugs is vermengd zoals in cannabis of e vloeistof want ik maak rare dingen mee zoals ik nooit eerder heb meegemaakt en men maat beweert dat er iets syntetish drugs is vermengd zo extra boost te moeten geven kunnen jullie daar op ook testen of het synthetis thc positief is.

  • JouwGGD

   Beste Hiramus,

   Wij testen geen drugs! Er zijn wel verschillende drugs test services.
   Indien je de info die je zoekt niet via de website en filmpjes vind, neem dan even contact met de service zelf op.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Silva

  Hoe kan je iemand laten testen of die drugs gebruikt? Kan het via urine? Behalve de mogelijke reacties die je aan een persoon ziet

 5. Eveline

  Ik wil graag methadon willen laten testen. Ik krijg regelmatig verschillende tabletten en heb er last van. Waar kan dat?

 6. A.Dondorp

  Ik wil iemand officieel laten test op drugsgebruik, waar kan dit gedaan worden? Of kan dit bij een huisarts?
  Dit natuurlijk met volle toegezegde medewerking van de persoon zelf..

  • JouwGGD

   Beste A. Dondorp,

   Zal je eerst moeten bepalen welke drug je zou willen gaan testen en met wat voor test dat dan gedaan zou moeten worden.
   (Voorbeeld)

   P. Jansen Jeugdarts