Als het over drugs gaat zijn ‘blowen’, ‘pillen’ en ‘partydrugs’ termen die je veel hoort. Maar wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je? Drugs prikkelen je hersenen. Dat heeft effect op je lichaam en je geest. De effecten kunnen stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend zijn. Tegelijkertijd zijn er risico’s.

Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen die effect hebben op je gedrag, gevoel, denken en stemming. Dat is ook meteen de reden dat mensen ze nemen: je kunt er heel relaxed van worden, of juist hyper, wat in veel situaties heel fijn is. Bekende drugs zijn cannabis (hasj en wiet), XTC, cocaïne, paddo’s, speed, GHB en heroïne. Maar ook cafeïne, tabak en alcohol horen erbij. Op drugsinfo.nl vind je informatie over de verschillende drugs.

7 dingen die je moet weten over cannabis

Wat is er leuk aan hasj en wiet? Wat zijn de risico’s? Hoe zit het nu met THC en CBD? Bekijk het filmpje van het Trimbos-instituut, dan ken je binnen 4 minuten de belangrijkste feiten over cannabis.

Wat doen drugs met je?

Drugs prikkelen je hersenen. Maar hoe je op een drugs reageert, kun je van te voren niet inschatten. Het kan per situatie verschillen en per persoon verschillen hoe je erop reageert. Als je kijkt naar de effecten van drugs, kun je drugs in drie groepen verdelen:

 • Stimulerend. Dit zijn drugs die je oppeppen. Dat betekent dat je heel veel energie krijgt. Hieronder vallen cafeïne, nicotine, XTC, cocaïne en speed.
 • Hallucinogeen. Dit betekent dat je dingen gaat zien of horen die er niet zijn (hallucineren). Hieronder vallen Paddo’s, LSD en grote of sterke hoeveelheden cannabis.
 • Verdovend. Dit zijn drugs die je gevoelens of pijn onderdrukken. Hieronder vallen alcohol, heroïne en slaappillen

Effecten en risico’s van drugs

Drugs zijn niet goed voor je lichaam. Ze kunnen zelfs beschadigingen aanbrengen. Ze belasten je longen, je lever en je hart. Een ander risico is dat je door drugsgebruik vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel opmerkt. Je lichaam kan daardoor uitgeput raken. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid en hoofdpijn. Ook ben je sneller vatbaar voor (infectie)ziekten. Bovendien: bij drugsgebruik heb je ook het risico dat je onwel wordt en zelfs bewusteloos raakt. Zie je dit bij iemand anders gebeuren? Bel dan meteen 112. Je bent in Nederland als gebruiker niet strafbaar.

Hersenen

Drugs als XTC en amfetaminen kunnen, net als alcohol, leiden tot hersenbeschadiging. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie.

Ongelukken met XTC

De laatste jaren is de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen opvallend toegenomen. Dit vergroot de risico’s van XTC en wordt gezien als belangrijke oorzaak van de (dodelijke) ongelukken waar we afgelopen jaar mee werden geconfronteerd. Onderstaande video wijst op de gevaren.

Toch drugs gebruiken?

Ben je van plan toch drugs te gebruiken? Kijk op drugs-test.nl waar je je drugs kan (laten) testen. Bij een testservice worden pillen ter plekke getest. Meestal krijg je direct een uitslag. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een groot landelijk systeem met een betrouwbare, actuele database. Als een pil niet herkend wordt, dan bestaat de mogelijkheid ‘m door te sturen naar het laboratorium. Poeders en vloeistoffen worden altijd doorgestuurd. Over het algemeen heb je dan een uitslag na 1 of 2 weken. Het is van belang dat je je drugs tijdig laat testen, als je van te voren wilt weten wat je gaat gebruiken!

3 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Daiay

  Ik slik nu zo’n 2 dagen
  Black burn stacker 2 fatburner aanbevolen dosering 6 capsules per dag
  Gister midden in de nacht ben ik wakker geworden van de meest verschrikkelijkste hoofdpijn ooit
  Daarbij voelde ik dat mijn zicht heel slecht werd en ik kon mijn hoofd niet bewegen uiteraard de dokter gebeld vanmorgen en vandaag geen capsules ingenomen en begin nu weer druk op me hoofd te krijgen lijkt op een migraine maar 1000 x erger
  Mijn vraag is daarbij of die fatburners wel echt zijn als wat op de verpakking staat ???
  Want dit heb ik nooit eerder ervaren en het komt 100 % door de capsules

  • JouwGGD

   Beste Daiay,

   Ik kan niet vertellen wat er in die capsules zit en kan ook niet vertellen of de klachten daarvan komen.
   Lijkt me sowieso niet een gezonde voeding te zijn of te passen in de schijf van vijf. Denk niet dat een dokter dit überhaupt zou aanraden.
   Er zijn gezondere manieren om af te vallen. Kijk eens op de site van het voedingscentrum.nl

   P. Jansen Jeugdarts