Waarom is roken verslavend?

Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.

Hoe lang het precies duurt voordat je weer zin krijgt in een nieuwe sigaret is bij iedereen anders. Het kan ook te maken hebben met de dingen die je doet. Bijvoorbeeld als je met vrienden ergens bent. Misschien heb je dan meer zin om te roken dan wanneer je alleen bent.

Gevolgen van roken

Roken is slecht voor je vanwege de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt. Onder andere nicotine, teer en koolmonoxide. Soms merk je dat meteen al. Bijvoorbeeld als je veel hoest of snel moe bent tijdens het sporten of traplopen.
Het kan ook dat je niet meteen merkt dat roken slecht voor je is. Dit merk je dan pas na enkele jaren. Vaak denken mensen meteen aan longkanker. Dat kan, maar het kan ook te maken hebben met je huid, je hersenen of met seks!

NIX18 campagne – niet roken, niet drinken

Hoe denk jij over roken?

Doe ‘Smoke Alert‘ dé online test om te ontdekken hoe jij nu eigenlijk over roken denkt. En om te zien of jij goed ‘nee’ kunt zeggen. Of je nou rookt of niet. Want ‘nee’ zeggen, da’s niet altijd even makkelijk.

Stoppen met roken

Wil je stoppen met het roken van sigaretten? En wil je informatie hierover? Of wil je hulp bij het stoppen? Er zijn verschillende soorten ondersteuning mogelijk. Download bijvoorbeeld de Stopstone app. Stopstone helpt en motiveert je om vol te houden niet te roken. Stopstone is gratis, anoniem, gemakkelijk in gebruik en kan zonder begeleiding gebruikt worden.

Als je ander soort hulp zoekt bij het stoppen, kun je ook kiezen voor advies van een deskundige of een gesprek met iemand die je begeleidt. De hulp die het beste past verschilt bij iedereen maar het vergroot je kans om succesvol te stoppen. Meer info over stoppen vind je op rokeninfo.nl.

10 voordelen van stoppen met roken

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.