Wat is een shisha-pen? En wat is een e-sigaret? Is er een verschil? Zijn de shisha-pen en e-sigaret eigenlijk schadelijk voor je gezondheid? Er zijn veel vragen rondom deze nieuwe producten.

Shisha-pen

Een shisha-pen, ook wel e-shisha, electronic shisha of e-hookah genoemd is een product dat sinds kort in Nederland te koop is. Een shisha-pen is een verdamper in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en, net zoals de tabak van de waterpijp, in allerlei smaken verkrijgbaar is. Soms kun je bijna geen verschil zien tussen een shisha-pen of e-sigaret, terwijl er toch echt verschil in zit. Wat dit verschil is, kun je lezen onder het kopje ‘Schadelijke stoffen’.

E-sigaret

Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine. Ze zijn ontworpen om op een vergelijkbare manier als de ‘gewone’ sigaretten te worden gebruikt. De e-sigaret is bedoeld om rokers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Door veel mensen wordt de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Schadelijke stoffen

Zowel de shisha-pen als de e-sigaret bevatten de stoffen propyleenglycol en glycerol.

Propyleenglycol wordt onder andere gebruikt om namaakrook en mist te creëren die je vaak in discotheken en theaters ziet. Glycerol wordt gebruikt in producten zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Bij gebruik van zowel de shisha-pen als de e-sigaret worden beide stoffen geïnhaleerd, wat leidt tot blootstelling aan je luchtwegen en longen. Dit kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Des te vaker en langduriger je de shisha-pen of e-sigaret gebruikt, des te groter is de kans op nadelige effecten op je luchtwegen.

De shisha-pen kun je kopen mét of zonder nicotine. De E-sigaret bevat nicotine in diverse sterktes. Dat is de verslavende stof die ook in een gewone sigaret zit. Daarnaast kunnen E-sigaretten ook giftige stoffen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Ga je door de shisha-pen sneller een echte sigaret roken?

Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de shisha-pen of e-sigaret ook het roken van een sigaret na. Je went aan de handeling van het roken en het inhaleren van stoffen via je mond. Hoewel hier nog geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat de producten de stap naar het roken van echte sigaretten verkleint.

Ons advies

We raden het gebruik van zowel de shisha-pen als e-sigaret af onder de 18 jaar. Er is nog onvoldoende bekend over de risico’s. Ook is er nog weinig bekend over hoeveel en hoe vaak mensen het gebruiken. Dit kan ook bepalend zijn voor de effecten.

18 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Ga

  We hebben regelmatig discussies met onze 15 jarige dochter zei zegt dat de elektrische waterpijp (bv. De E-Hose) geen kwaad kan, er zit geen nicotine en teer in: maar wat zit er wel in de vullingen/cardridges; daar kan ik niets over vinden!

  • JouwGGD

   Beste Jake,

   Van hun eigen website:
   SMOK provides an alternative to tradtional tobacco cigarette professionally, it does not mean to be used as a nicotine replacement therapy for smoking cessation.
   Weet niet of dat nou echt gezonder maakt, stoppen is beter!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik heb het gister gerookt maar heb nu spijt en ben bang voor de gevolgen en ik ben onder de 18 wat kan ik het beste doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Welke gevolgen ben je precies bang voor? straf, je gezondheid, dat andere er achter komen, verslaving…..
   Beste is natuurlijk om het niet meer te doen…

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anna

  Volgens mij is het sowieso niet aan te raden om een shisha-pen/e-sigaret te gaan roken. Op verpakkingen staat ook dat het wordt afgeraden aan niet-rokers. Het is eigenlijk alleen een hulpmiddel voor rokers die willen stoppen, om zo op een alternatieve manier nicotine binnen te krijgen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ja, dat is niet gezond voor je. Heb je daar nu schade van? dat is moeilijk te zeggen.
   Er is nog veel onduidelijk, maar dat het ongezonder is dan het niet doen, dat is wel duidelijk.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Over meeroken met een shisha pen is weinig bekent. Wel kan het zijn dat je luchtwegen geprikkeld raken. Dit voel je zelf wel.
   Het langer termijn effect is nog onduidelijk!

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Micha,

   Hier is nog geen duidelijk antwoord op te geven. Er zijn nog onvoldoende onderzoeksgegevens om de lange termijn effecten te bepalen.
   Kijk op de factsheet van het RIVM om de gezondheidseffecten te vinden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Ian,

   Het is schadelijk, waar het ook vandaan komt. Dat je op de kermis dit mee krijgt is natuurlijk raar, maar kan op het moment nog niet wettelijk tegen worden opgetreden.
   Lees het nog eens in de factsheet van het RIVM.

   P. Jansen Jeugdarts