Wat is een shisha-pen? En wat is een e-sigaret? Is er een verschil? Zijn de shisha-pen en e-sigaret eigenlijk schadelijk voor je gezondheid? Er zijn veel vragen rondom deze nieuwe producten.

Shisha-pen

Een shisha-pen, ook wel e-shisha, electronic shisha of e-hookah genoemd is een product dat sinds kort in Nederland te koop is. Een shisha-pen is een verdamper in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en, net zoals de tabak van de waterpijp, in allerlei smaken verkrijgbaar is. Soms kun je bijna geen verschil zien tussen een shisha-pen of e-sigaret, terwijl er toch echt verschil in zit. Wat dit verschil is, kun je lezen onder het kopje ‘Schadelijke stoffen’.

E-sigaret

Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine. Ze zijn ontworpen om op een vergelijkbare manier als de ‘gewone’ sigaretten te worden gebruikt. De e-sigaret is bedoeld om rokers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Door veel mensen wordt de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Schadelijke stoffen

Zowel de shisha-pen als de e-sigaret bevatten de stoffen propyleenglycol en glycerol.

Propyleenglycol wordt onder andere gebruikt om namaakrook en mist te creëren die je vaak in discotheken en theaters ziet. Glycerol wordt gebruikt in producten zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Bij gebruik van zowel de shisha-pen als de e-sigaret worden beide stoffen geïnhaleerd, wat leidt tot blootstelling aan je luchtwegen en longen. Dit kan irritatie van je luchtwegen veroorzaken. Des te vaker en langduriger je de shisha-pen of e-sigaret gebruikt, des te groter is de kans op nadelige effecten op je luchtwegen.

De shisha-pen kun je kopen mét of zonder nicotine. De E-sigaret bevat nicotine in diverse sterktes. Dat is de verslavende stof die ook in een gewone sigaret zit. Daarnaast kunnen E-sigaretten ook giftige stoffen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Ons advies

We raden het gebruik van zowel de shisha-pen als e-sigaret af onder de 18 jaar. Er is nog onvoldoende bekend over de risico’s. Ook is er nog weinig bekend over hoeveel en hoe vaak mensen het gebruiken. Dit kan ook bepalend zijn voor de effecten.

Veel gestelde vragen

Ga je door de shisha-pen sneller een echte sigaret roken?

Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de shisha-pen of e-sigaret ook het roken van een sigaret na. Je went aan de handeling van het roken en het inhaleren van stoffen via je mond. Hoewel hier nog geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat de producten de stap naar het roken van echte sigaretten verkleint.

49 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anna

  Volgens mij is het sowieso niet aan te raden om een shisha-pen/e-sigaret te gaan roken. Op verpakkingen staat ook dat het wordt afgeraden aan niet-rokers. Het is eigenlijk alleen een hulpmiddel voor rokers die willen stoppen, om zo op een alternatieve manier nicotine binnen te krijgen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Over meeroken met een shisha pen is weinig bekent. Wel kan het zijn dat je luchtwegen geprikkeld raken. Dit voel je zelf wel.
   Het langer termijn effect is nog onduidelijk!

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Micha,

   Hier is nog geen duidelijk antwoord op te geven. Er zijn nog onvoldoende onderzoeksgegevens om de lange termijn effecten te bepalen.
   Kijk op de factsheet van het RIVM om de gezondheidseffecten te vinden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Ian,

   Het is schadelijk, waar het ook vandaan komt. Dat je op de kermis dit mee krijgt is natuurlijk raar, maar kan op het moment nog niet wettelijk tegen worden opgetreden.
   Lees het nog eens in de factsheet van het RIVM.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Max,

   Er zijn geen leeftijdsrestricties van boven de 18 jr. Dus indien het een legale waren zijn(zie de voedsel en warenwet), is het legaal. Wil niet zeggen dat het dan gezond is.
   Tevens is de controle op online verkoop moeilijk en kan in producten nicotine zitten (ook al staat er op zonder nicotine).
   Net als bij medicatie is het niet te adviseren het via een online verkoop te bestellen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Dalino,

   Bedoel je de shisha pen: factsheet Shisha
   Om deze redenen raden wij het gebruik van de shisha-pen
   door jongeren, in ieder geval tot onder de 18 jaar, af.
   Wat snap je niet?

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Wanda

  Hallo ik heb het 1 dag voor de eerste keer gebruikt maar heb heel erg last van mijn keel moet ik hier wat mee ( het waren zo’n 5 trekjes)

 3. Peter

  Is er bij de shisha pen ook kans op ontploffen zoals er onlangs bij iemand geeft voorgedaan in de Verenigde Staten. Blijkbaar toch opletten met het roken van een e-sigaret dan?

 4. onbekend

  Hoi ik krijg hormoonremmers maar ik rook af en toe wel eens shishapennen/waterpijp. Is dit slecht van wege mijn medicijnen?

  • JouwGGD

   Beste Onbekend,

   Shishapennen en waterpijp zijn vanzelfsprekend niet goed voor de gezondheid. Je medicatie heeft daar weinig invloed op.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Arin

  hoe gevaarlijk is shisha nou eigenlijk?
  en kan het gebruikt worden door mijn zoon van 15, zonder echt schade aan te richten?

 6. P.van Vliet

  Op Wikipedia en gezondheidsnet staat dat Chichapen niet schadelijk is en gewoon verkocht mag worden aan jongeren wat is nu de juiste info voor zoon van 13

 7. Annoniemx

  hoii, ik heb een sisha pen gekregen van mijn broer en heb er vandaag heel veel hijsjes ,mee genomen er zit nicotine in maar k ga hem wegdoen, wel kreeg ik er heel veel last van van mijn hoofd is dat normaal

 8. Bert

  Ik kreeg net het vloeistof van de sisha pen in mn mond maar heb het niet doorgeslikt. Dit is toch niet schadelijk?

  • Jouwggd Arts

   Beste Bert,

   Ik weet niet wat voor vloeistof dit is. Dus kan er ook niet over zeggen. Advies is naar de huisarts te gaan. Die kan direct overleggen met de het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. M

  Ik rook doe met een pakje sigaretten ongeveer een halve week. Is het beter en gezonder om over te stappen op een shisha-pen of niet? Het is namelijk wel goedkoper. Natuurlijk is het het allerbeste om helemaal te stoppen, maar als dat zo makkelijk was geweest had ik dat allang gedaan. 😉

 10. Rick van dam

  Ik heb een shisha pen gerookt en heb het gevoel dat er een bultje in me keel zit.Gaat dit weg en wat is het precies

 11. Wendy

  Heeft u nog andere redenen (behalve luchtwegen beschadiging) waarom shisha slecht zou zijn voor je gezondheid. Ik vind het trouwens een beter alternatief voor mensen die roken dan een e-sigaret.

 12. sultan

  Is het slechter dan een sigaret sommigen zeggen dad een sisha pen de zelvenden is als 10 sigareten. Ben je zeker dat t niet vwrlsavent is ik denk de hele tijd aan siaha penn is het slechter dan een sigaar plz help

 13. Jouwggd Arts

  Beste David,

  Er is een dosis, schade relatie. Net als met roken. Hoe meer je rookt hoe meer kans je krijgt op schade. Het is helaas slecht te voorspellen bij wie wel en wie nog net niet schade optreed.

  P. Jansen Jeugdarts

 14. pieter

  Ik heb een keer een pofje genomen is dit schadelijk ik ben volledig uitgegroei
  ook heb ik hier spijt van

  • Jouwggd Arts

   Beste Pieter,

   Denk niet dat je lengte ermee te maken heeft. Gezond is het niet, maar we kunnen het net zo slecht vaststellen als van het roken van 1 sigaret hoe slecht het is. Het vervelende is indien die 1, 2 worden en je daarna verslaafd raakt.

   P. Jansen Jeugdarts