Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je wordt dus langer aan schadelijke stoffen blootgesteld dan bij het roken van een sigaret.

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Gezondheidseffecten

Wat voor effect heeft het roken van een waterpijp dan op je gezondheid? Op de korte termijn zijn is dit een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, versnelde ademhaling, verminderde longfunctie, kans op koolmonoxide vergiftiging en mogelijk infectiegevaar. Op de lange termijn kan je er hart- en vaataandoeningen, luchtwegaandoeningen, (long)kanker en andere ziektes en aandoeningen van krijgen.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

 

60 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Uit een studie naar de metaalinhoud in de damp van stoomstenen, blijkt echter dat bij gebruik van houtskooltjes als verhittingsbron wel zware metalen vrijkomen in de damp.
   Deze zware metalen komen waarschijnlijk vrij uit de houtskooltjes [23]. Er zijn geen onderzoeken bekend naar het gebruik van andere verhittingsbronnen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Alpay

  waterpijp is niet ongezond omdat er geen nicotine en teer inzit in bepaalde smaken zoals adalya en al fakher maar als je natuurlijk eentje met nicotine gaat kopen is het erger dan sigaretten

 2. Victor

  Wat een gezeik joh, aub mag een mens niet gwn genieten van de dingen die er bestaan in het leven zonder al dat gezeik er om heen.

  • JouwGGD

   Beste Victor,

   We adviseren alleen over gezondheid, hoe mensen langer kunnen genieten van het leven dat ze gegeven is.
   Het is aan een ieder om te bepalen hoe lang en hoe gezond ze dat leven willen doorbrengen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Christian

  3 jaar geleden ben ik gestopt met roken vanwege mijn Osteogenesis imperfecta en het feit dat sigaretten de genezing bemoeilijken. Iedere dag snak ik naar een sigaret. Nu heb ik laatst eens een waterpijp gerookt en heb ik voor het eerst eens geen constante zin in een Sigaret.

  Zou het erg kwaad kunnen. Om een waterpijp in huis te halen om 1 a 2 keer per maand eens waterpijp te roken als alternatief voor sigaretten die ik nog 24/7 mis?