Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

50 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. David anoniemicus

  Ik dee regelmatig waterpijp omdat mijn vriend zij dat het alleen waterdamp is nu ben ik ermee gestopt

 2. Rutger

  Ik heb een paar maand geleden met een paar vrienden een waterpijp aangeschaft om soms samen eens te gebruiken. Deze gebruiken we maximaal 4 keer per maand maar gemiddeld maar 1 keer per maand…
  Ik heb ook al eens een sigaar en een vape geproefd. Nu net zoals de sigaar inhaleer of probeer je niet te inhaleren maar eerder te zuigen en de smaak in je mond te hebben. Dus dit zou in principe niet zo schadelijk zijn…
  Een vape inhaleer, zoals een sigaret, je wel maar werkt niet meer met het principe van tabak en eerder vloeistoffen. In een van de smaakstoffen zit nu wel iets schadelijk (butaandion) maar ik zal daar op letten op de verpakking van een smaakje of het erin zit of niet.
  Een van mijn vrienden smoort nu af en toe, maximaal 1 keer per maand, eens wiet. Ik heb gehoord dat als je deze niet vermengt met gewone tabak, deze ook minder schadelijk zou zijn?
  Nu is mijn vraag wat is nu het meest schadelijk en wat nu het minst als ik het bij sociale gelegenheden doe (ongeveer 1 keer per maand)? En wat zijn de grootste gevaren waar ik dan voor moet oppassen (niet lichte kwalen zoals minder conditie, eerder zo een gevaren zoals grote kans op longkanker bij een sigaret)?
  Vapen (inhaleren), waterpijp (proberen zo weinig mogelijk te inhaleren) of wiet (zonder tabak)

  Ik weet dat deze vraag een beetje chaotisch gesteld is maar ik ben zeer geïnteresseerd naar het volledige antwoord…
  MVG
  Rutger, 20 jaar

  • JouwGGD

   Beste Rutger,

   Dit is een niet te beantwoorden vraag. Het is erg afhankelijk van de te inhaleren stoffen, maar ook van hoe jij als persoon daarop reageert. Bij veel van de genoemde producten weten we het ook nog niet voor langdurig gebruik. Zoals je aangeeft was het ook niet duidelijk in 1940 dat je longkanker van roken opliep.
   Gezondheidsadvies is dus ook om geen van alle te doen, je weet dat het niet goed voor je is (wat je er van gaat merken is een gok).

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 3. Jochem

  Dit is wel grote onzin!
  -Je hebt nu STEAM STONES in plaats van TABAK.
  -Een waterpijp is niet bedoeld om over je longen te roken.

  Steam stones zijn onschadelijk voor je gezondheid, is bewezen! Geen tabak, teer, nicotine of andere schadelijke en kankerverwekkende stoffen.

 4. Onbekend

  Als we tegenwoordig naar ongezond gaan kijken kunnen we net zo goed stoppen met leven. Overal word wel een onderzoek aan vast gebonden dat het slecht voor je is en dat je het beter niet kan doen. Dus ik weet niet wat ik wel en niet meer serieus moet nemen. Natuurlijk is roken en smoken ongezond, maar als je waterpijp met van die zo genoemde “steam stones” rookt. Is dat dan echt slecht voor je? Of geven ze er een ‘slecht’ label aan om te zorgen dat jongeren stoppen?

  • JouwGGD

   Beste Onbekend,

   Op deze site proberen we juist de onderbouwde uit onderzoek volgende richtlijnen te hanteren. Er is veel niet geheel gezond, maar dan kan je moeilijk zeggen dat je al het onderzoek maar links moet laten liggen omdat het een ongezond label aan genotsmiddelen hangt. Wil je juist informatie over waterpijp met steam stones, staat het allemaal in de fact sheet.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Jos

    Volgens medici is alles ongezond. Dan mag je ook geen friet, spinazie, worst, witte rijst, koekjes, enz. meer eten. Je moet al die verhalen daarom met een flinke korrel zout (dat is trouwens ook ongezond) nemen.

    • JouwGGD

     Beste Jos,

     Zeker! met name het leven is ongezond, iedereen gaat er dood aan 😉

     P. Jansen Jeugdarts

 5. Samir

  Ik rook nu al sinds me 16e. Waarvan de laatste 3 jaar elke dag soms zelf 2x per dag. Aan me gezondheid merk ik niks, aan me portemonnee wel

  • JouwGGD

   Beste Samir,

   Dat is al een rede om te stoppen met roken. Dat je het niet merkt aan je gezondheid kan. Dat je gezondheid niet slechter is, zou ik betwijfelen. Je conditie is vast minder! Je merkt het alleen niet als het langzaam achteruit gaat. Tevens komen meest ernstige gevolgen van roken/ waterpijp pas op latere leeftijd.
   Wil je stoppen, zou je de stopstone app kunnen proberen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • JouwGGD

    Tja iedereen wordt ouder, maar indien je klachten krijgt van roken is het meestal met beperkingen.
    Je loop wel gewoon extra gezondheidsrisico door te roken.

 6. hendrik geert jan

  ik rook nu ongeveer 2 keer pee week waterpijp sinds een maand en dan ongeveer 2 uur per keer maar ik bn nu heel duizelig en hb hoofdpijn en heb het heel warm daar bovenop bn ik ook heel bang dat t te schadelijk is en ik kanker krijg

 7. Jan

  Ik zit wil dus een waterpijp kopen. Ik ga dan een gebruiken zonder tabak. Hoe schadelijk is dit nou precies. En kan het kwaad als ik onder 18 ben en het eens in de 2 weken gebruik. Ik doe het nu namelijk eens in de 2 weken bij een vriend zonder tabak en ik ben nog nooit misselijk geworden en de sessie’s duurde vaak langer dan een uur.

 8. Natascha

  Beste mensen,

  Ik heb van mijn dochter (20jr) begrepen dat zij iedere dag waterpijp rookt om te ontspannen? :-S

  Ik maak me zorgen. Ze komt vask thuis met hoofdpijn en misselijkheid, ze klaagt ook over het feit dat ze niet goed kan eten. De ene dag gaat t beter dan de andere. Ik heb haar gevraagd er mee te stoppen. Ze is ook zwaar astmatisch, maar ze neemt mijn advies niet in haar op. Ze rookt daarnaast ook nog eens sigaretten. Ze is steeds super oververmoeid. Ze werkt ft. Ik denk niet dat dit nog lang zo goed gaat. Wat kan ik doen? Ze vind mijn reactie nogal overdreven.

  Ik hoop dat u mij advies kan geven. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Natascha

 9. Jouwggd Arts

  Beste Ria,

  Het roken van waterpijp is minstens zo ongezond als roken van sigaretten, echter is er nog weinig lange termijn onderzoek beschikbaar. Wel heeft het trimbos een factsheet gemaakt. Daar staat de meest actuele informatie in.

  P. Jansen Jeugdarts

 10. anoniem

  Ik deed eens waterpijp met een vriend maar na een half uur werd ik misselijke en begon te kotsen hoe kan dat?

 11. Sjon

  Er zijn nu ook steentjes die je in een waterpijp kan doen. Als je de waterpijp met steentjes doet en het niet over de longen rookt is het dan nog steeds zo slecht?

  • Jouwggd Arts

   Beste Sjon,
   Een ander alternatief voor waterpijptabak zijn dampsteentjes, ook wel ‘Shiazo Steam Stones’ of poreuze stenen genoemd. Dit zijn kleine steentjes die doordrenkt worden in een aroma dat verdampt tijdens het roken. Er is geen onderzoek bekend naar de dampsteentjes en er kunnen dus geen uitspraken worden gedaan over de eventuele schadelijkheid van het gebruik. Wil ook niet zeggen dat het veilig is.

   P. Jansen Jeugdarts

 12. water bottle flip yo

  Beste Jouwggd Arts,

  ik heb wat meer informatie opgezocht en omdat er is de kleine shishapennen GEEN tabak in zit geld dit niet voor de tabakswet, dus mag je het wel gewoon kopen op alle leeftijden.

 13. onbekend

  Ik had een vraag over de waterpijp. Ik heb medicijnen maar ik en een laar vrienden willen vrijdag aan de waterpijp ik wil het wel super graag maar is het wel zo slim?

  • Jouwggd Arts

   Beste Onbekend,

   Wat vind je zelf? met deze info kan ik alleen zeggen dat waterpijp roken ongezond is…

   P. Jansen Jeugdarts

 14. Sam

  Cola is ook ongezond en energie drank ook dus ongezond is t waarschijnlijk niet echt als je het zo bekijkt(ik bedoel hiermee dat het niet super slecht voor je is) want bijna iedereen drinkt cola of andere dranken die je ermee kunt vergelijken

  • Jouwggd Arts

   Beste Sam,

   De redenatie kan ik niet helemaal volgen. Heel veel mensen gaan naar de Mac Donalds, dus is de voeding van Mac Donalds niet ongezond?
   Het is niet met Cola te vergelijken (trouwens veel suikers en zuur die je tanden aantasten).

   P. Jansen Jeugdarts

  • Jouwggd Arts

   Beste 1908,

   Indien je er aan verslaafd raakt (wat meestal geen keuze is) wordt het toch schadelijk. Wel of niet over de longen… Hoe je dat ook wil coördineren. Het is zelfde als roken, iedereen kent iemand van 80 die ze hele leven heeft gerookt. Echter zijn er meer die de 80 niet halen.

   P. Jansen Jeugdarts

 15. M.

  Ik rook ongeveer al 2.5 maanden sigareten, heb ik al zwarte longen? Hoe stop ik sneller met roken? Ik rook ook al waterpijp met me vrienden… Ik heb er steentjes in ZONDER nicotine, is dat ook schadelijk?