Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

49 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Denti

  Hallo,

  Ik heb 2 dagen terug shisha gerookt. Heb de pijp tot 3 keer toe gevuld over de hele avond. Een aantal keer werd de pijp heel zwaar en scherp op de keel en smaakte het vreselijk naar de kooltjes. Dat hield even aan en heb een aantal keren een hap van de rook binnen gehad. op een gegeven moment kreeg ik forse hoofdpijn en werd benauwd en kortademig, en zelfs een beetje duizelig dus besloot om naar bed te gaan. Ik heb die nacht heel slecht geslapen door allerlei klachten. De volgende dag hield dit aan en voelde mij heel slecht. Ik besloot de huisarts te bellen, en ben daar uiteindelijk geweest. Die vertelde mij na wat kleine onderzoekjes dat en mijn lichaam reageerde op de pijp, maar dat het ook goed mogelijk was dat ik een koolmonoxidevergiftiging had opgelopen. Nu is mijn vraag kan dat? En zo ja we zijn nu 2 dagen verder en heb nog steeds last van kortademigheid.! Hoe lang houd dit aan?, en trekt dit weer weg? Me keel is ook al 2 dagen droog en rauw. Groeten

 2. steven

  ik rook al 6 jaar lang shisha en heel normaal dus maar een weekje geleden ging mij hart plotseling sneller bonsen . ik merk ook al ik pof mij hart sneller bonst wat moet ik nu doen want ik sport namelijk en rook waterpijp 1 keer per week niet dat ik het elke keer doe gewoon in tie 6 jaar rook ik alleen op een zaterdag een half uurtje ongeveer. wat nu?

  • JouwGGD

   Beste Steven,

   Het is altijd beter voor de gezondheid om niet te roken, ook geen waterpijp.
   Verder snap ik de vraag niet helemaal? ben je ergens bang voor?

   P. Jansen Jeugdarts

   • Steven

    Kijk ik rook waterpijp sinds me 9de en ben nou 15 en ik zei al dat ik vorige week las krijg van me hart en het bonst sneller maar ik weet ook niet waarom en ook als ik lig bonst me hart sneller ja ik ben soort van een beetje bang voor me ouders omdat ze niet weten dat ik shish rook en als ze het weten gaan ze het heel jammer vinden

    • JouwGGD

     Beste Steven,

     Indien je ook zelf niet weet of het van de shisha komt, kan je toch naar de huisarts met je klachten.
     Nu vraag ik me af of je ouders echt niets weten, indien je sinds je 9de al shisha rookt. Die moeten toch eigenlijk wel iets door hebben.

     P. Jansen Jeugdarts

 3. Cher

  Ik heb shisha gerookt ong een uur maar ik voel dus zo dat k moeilijk adem kan halen voelt alsof k dubbel mijn best moet doen om adem te kunnen halen ik doe het voor de rest nooit heb t ook niet gedaan in t verleden en ik ben 18 jaar oud, maar mijn vraag is of ik nou n huisarts moet bezoeken of niet?

  • JouwGGD

   Beste Cher,

   Indien je je niet lekker voelt en je acuut klachten hebt ga je altijd naar de huisarts/eerste hulp.
   We kunnen onmogelijk via een digitaal forum een medische beoordeling doen.

   P. Jansen Jeugdarts