Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

33 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Jelle

  Is er ook iets zinnigs te zeggen over “steam stones”?

  Mijn zoon van 15 heeft mij proberen te overtuigen dat dit volkomen veilig is. Het is in verschillende smaken te krijgen.
  Dit wordt verkocht als zijnde veilig door waterpijp-online.

  “Steam Stones (dampstenen) is de nieuwe trend op het gebied van waterpijp roken! Reden hiervoor is dat de Steam stones, damp stenen geen nicotine en teer bevatten. 2 schadelijke bestanddelen die wel in normale smaaktabak zit.

  Hoe werkt het:

  Net zoals tabak stop je de steentjes boven in de tabakskom. Door verhitting geven de steentjes damp af. Dit geeft een hele mooie rook sensatie! (voller en langer dan tabak!)”

  • JouwGGD

   Beste Jelle,
   Hier is nog weinig onderzoek over te vinden. Het enige onderzoek wat ernaar gedaan is gaat met name over de populariteit hiervan, over de risico’s is nog weinig bekend. Het lijkt een gezonder alternatief, maar toch niet volledig zonder risico. Zie ook hier voor meer informatie en zie hier voor een artikel naar het gebruik ervan (wetenschappelijk artikel). Volledig veilig is dus niet te garanderen, met name omdat de manier van roken met deze stenen toch ook weer vrijgave van koolmonoxide en arseen lijkt te geven.

   H. Krol, Jeugdarts

 2. Ozan

  Ten eerste in geen een shisha tabak zit teer.
  Ten tweede die ingrediënten die in dat tabak zit zijn geen schadelijke stoffen dan heb ik het over plantaardige glycerine, honing, smaak & nicotine als optie.
  Daarnaast is nicotine niet schadelijk, alleen verslavend.
  Ten derde het tabak word verhit, niet verbrand dus met andere worden het word verdampt net als bij elektrische pennen.
  Ten vierde de bedoeling van waterpijp is dat je veel rook produceert en een lekker smaakje der bij proeft. Dat heeft niks met 200 sigaretten te maken.
  Ten vijfde ik rook shisha elke dag en heb mijn longen laten testen en die zijn nog wit.

  Niet geloven in deze onzin. Natuurlijk is het beter om helemaal niet te roken. Ik zeg niet dat shisha gezond is. Maar het is veel beter dan sigaretten.

  Met vriendelijke groet,

  Ozan

  • JouwGGD

   Beste Ozan,
   Helaas klopt wat je zegt niet. Er wordt vaak geadverteerd dat waterpijp gezonder zou zijn dan sigaretten/sigaren, maar het bevat veel van dezelfde schadelijke stoffen in dezelfde of grotere mate. Dat je het zelf elke dag doet en nu nog schone longen hebt zegt helaas niets, aangezien de schade eerst op kleine schaal ontstaat en pas later meer ‘zichtbaar’ wordt. Als je hier graag meer wetenschappelijk bewijs voor wilt zou je bijvoorbeeld eens hier of hier kunnen kijken (let op, wel in het Engels en met veel wetenschappelijke termen erin). Daarnaast is hier in het Nederlands een folder van het Trimbos Instituut met de effecten van waterpijp.

   H. Krol, Jeugdarts

 3. Hypochonder

  Hallo!
  Ik heb een vraagje. Iemand stelde gisteren voor om waterpijp te roken en ik dacht, ach 1 keer proberen is ok. Maar ik ben nu best benauwd en ik vraag me af of ik me zorgen moet maken. Is het normaal om benauwd te zijn na een keer waterpijp te hebben gerookt? Ik rook verder niet / nooit gedaan / niet van plan. Ben ook niet van plan nog een keer waterpijp te roken. Alvast dank.

  • JouwGGD

   Hallo,
   Op basis van één keer waterpijp roken is het niet waarschijnlijk dat je al te grote blijvende schade zult houden, maar het kan natuurlijk wel op korte termijn wat irritatie van je luchtwegen geven (dus wat benauwdheid, hoesten, zulke klachten). Als het goed is zouden deze wel volledig weer weg moeten gaan, en goed dat je het verder niet meer van plan bent te doen! Ik hoop dat het nu weer goed gaat.

   H. Krol, Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hallo GGD
  Ik ben nog best wel jong (11 jaar) en ik heb vandaag een keer waterpijp gerookt, ik mocht niks zeggen tegen mijn moeder maar dat heb ik wel gedaan.mijn moeder zei dat ik het moest Googlen omdat het heel slecht is. En toen keek ik op deze site en ik schrok. Ik voel me nu heel schuldig maar ik kan het niet meer terugdraaien maarja. Ik ga het in iedergeval nooit meer doen. Heel erg bedankt voor de informatie.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,
   Wat goed dat je dit hebt durven vertellen tegen je moeder, en dat je voor jezelf hebt besloten dit nooit meer te doen. Graag gedaan!

   H. Krol, Jeugdarts

 5. E

  Bedankt voor de korte informatie.

  Ik rookte eerst sigaretten voor 7 jaar lang, gelukkig ben ik daarmee gestopt. Maar ik rook al een aantal jaar dagelijks waterpijp met periodes waarin ik stop en weer begin met het roken van waterpijp. Ik ben verslaafd geraakt, hebben jullie ook tips hoe ik het beste kan stoppen? Ik heb ook astma, waardoor dit nog gevaarlijker voor mij kan zijn.

  • JouwGGD

   Beste E,

   Het Trimbos-instituut ontwikkelde Stopstone, een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken. Stopstone helpt en motiveert om de poging vol te houden. De app is met input van jongeren zelf ontwikkeld en draait om het vasthouden van de motivatie om gestopt te blijven.

   Soms helpt het om op school als groep te stoppen, of samen met de leerkracht. Dan wordt het ook niet meer aangeboden op moeilijke momenten.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Gara

  Kan je verslaafd raken aan waterpijp? En hoe schadelijk is het als je al een jaar lang bijna elke dag waterpijp doet?

  • JouwGGD

   Beste Gara,

   Is het verslavend? Zeker indien je tabak gebruikt of een ander nicotine houdend product.
   De schade na een jaar is dat je er verslaafd aan raakt en nog 20-30 jr door zal gaan. Tegen die tijd heb je zeker een verhoogd gezondheidsrisico. Naast de directe gevolgen van de CO (zie factsheet).
   Het is allemaal na te lezen in de factsheet van het RIVM.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Ozai,

   Informatie van het RIVM; Op basis van de risicoschatting kan worden geconcludeerd dat het nemen van één trekje van de shisha-pen voldoende is om de luchtwegen te irriteren (droge keel, hoesten). Of het gebruik van de shisha-pen zal leiden tot vergelijkbare effecten zoals gezien bij ratten, kan aan de hand van de huidige beschikbare gegevens niet geschat worden. Vooral omdat nog onbekend is hoe consumenten de shisha-pen precies gebruiken. Des te vaker en langduriger consumenten de shisha-pen gebruiken, des te groter is de kans op nadelige effecten op het luchtwegepitheel.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Annoniem

  Ik heb waterpijp maar twee keer gedaan. En dat was vorig week. Zou het dan mogelijk zijn, dat ik ziek kan worden.

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Op het moment van waterpijp gebruik kan je daar best ziek van worden, nu een week later niet meteen.
   De lange termijn gevolgen zijn onduidelijk, maar dan moet je denken aan verslaving en bij frequent gebruik mogelijke epitheelcel veranderingen.
   Lees een en ander nog eens na in de factsheet.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Wafa,

   Meeste lounges hebben tabak in de waterpijp, waarmee ze vallen onder de tabakswet. Dus 18jr!

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Erik

  Hallo meneer/mevrouw,

  Ik heb gister na een jaar lang weer eens de waterpijp geprobeerd. Ik heb er nu heel erg veel spijt van! Ik werd een beeste duizelig nadat ik de waterpijp ging roken. Er wat geen wiet etc in alleen tabak.
  Ik wil dat de schadijke stoffen etc zo snel mogelijk uit mn lichaam gaan en ik wil mijn bloed zuiveren. Hoe kan ik dat het beste doen? Ik heb echt hulp nodig aangezien ik er zelf niet uit kom. Ik stress er ook heel erg over. Ik las dat het slecht is voor de huid. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de stoffen uit mn lichaam gaan en mijn huid weer herstelt?

  Ik hoop op een spoedige reactie.

  Mvg?

  Erik

  • JouwGGD

   Beste Erik,

   Ik denk dat de duizeligheid het meest past bij een lichte koolmonoxide-vergiftiging. Dit kan je nog eens nalezen in de factsheet van het RIVM.
   Behandeling is zuurstof! dus in de praktijk gewoon buitenlucht.
   Voor de nicotine en andere stoffen is er niet echt een detox programma, beste is het om het niet meer te doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Ik heb laatst met wat vriemden waterpijp gerookt, ik heb er spijt van maar kan je van 1x doen al kanker krijgen en dood gaan.? (Ben 14)

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het gaat vooral om frequent en langdurig gebruik, het is niet goed voor je gezondheid.
   Net als met roken krijg je niet van een sigaretje kanker en valt mogen dood neer.
   Echter blijft het bij de meeste mensen die beginnen met roken (meestal is dat voor de 18 jaar) niet bij een sigaretje (meestal roken mensen die begonnen zijn ongeveer 20 pak jaren omdat ze er aan verslaafd raken)
   Omdat je nog een jong brein hebt, die makkelijker verslaafd raakt is het goed zo snel mogelijk te stoppen. Nu dus niet meer te doen…
   Mooi zou zijn indien je omgeving hier ook van doordrongen raakt en niet onder groepsdruk mee gaat doen, na dat je verslaafd bent heb je geen keuze meer.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Jos

  Volgens medici is alles ongezond. Dan mag je ook geen friet, spinazie, worst, witte rijst, koekjes, enz. meer eten. Je moet al die verhalen daarom met een flinke korrel zout (dat is trouwens ook ongezond) nemen.

  • JouwGGD

   Beste Jos,

   Zeker! met name het leven is ongezond, iedereen gaat er dood aan 😉

   P. Jansen Jeugdarts

 11. David anoniemicus

  Ik dee regelmatig waterpijp omdat mijn vriend zij dat het alleen waterdamp is nu ben ik ermee gestopt