Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

75 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Jonathan

  Is toch fake ze willen gewoon dat mensen het niet doen gaan & als het zo schadelijk zou zijn zouden kinderen het niet kopen mogen.

 2. Annet

  Bij ons in de straat (3 deuren van mijn huis) opent binnenkort een sisha lounge. Nu lees ik overal dat er veel koolmonoxide vrij komt bij het roken van een waterpijp. Moeten wij hier in de straat (onze tuin) rekening mee houden of vervliegt het zodra het buiten is?

  • JouwGGD

   Beste Annet,

   Het is vergelijkbaar met een cafe van vroeger waar ze nog rookten. Dus drie deuren verderop zal het wel meevallen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • jan

    P. jansen

    ik denkt dat 2 puffjes niet ongezond is want tegenwoordig zit overal kankerverwekkende stoffen in zelfs in BROOD

    • JouwGGD

     Beste Jan,

     Zou best kunnen, echter ligt het heel erg aan de dosis of de manier van binnen krijgen.
     Het is zeker ongezond, maar zoals je aangeeft zijn andere dingen ook ongezond. Nou zou ik brood daar niet meteen onder scharen, maar wel de fijnstof in steden bijvoorbeeld.

     P. Jansen Jeugdarts