Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je wordt dus langer aan schadelijke stoffen blootgesteld dan bij het roken van een sigaret.

Vulling waterpijp

Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.

Ongezond

Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.

Gezondheidseffecten

Wat voor effect heeft het roken van een waterpijp dan op je gezondheid? Op de korte termijn zijn is dit een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, versnelde ademhaling, verminderde longfunctie, kans op koolmonoxide vergiftiging en mogelijk infectiegevaar. Op de lange termijn kan je er hart- en vaataandoeningen, luchtwegaandoeningen, (long)kanker en andere ziektes en aandoeningen van krijgen.

Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!

 

44 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Waterpijpzaandam

  als Je afentoe gewoon met vrienden waterpijp gaat roken in je tuin of bij een lounge vind ik het persoonlijk nog niet slecht voor je , pas als je echt elkedag meer dan 2/3 uur waterpijp gaat roken dan kan ik wel begrijpen dat het niet goed voor je is

 2. Frank

  Gewoon triest om te lezen dat iedereen het beter weet en tegen beter weten in gewoon door blijft gaan met het roken van die rommel, en bovenal de raad van een ARTS volledig in de wind slaan. Dan WIL je gewoon niet gezond zijn en is stoer doen om er bij te horen ook vele malen belangrijker !

  • JouwGGD

   Beste Le3,

   Ik vraag me af waar je dat hebt zien staan dat de Shisha teer bevat?
   De shisha-pen bevat(meestal) geen nicotine of teer, maar wel andere bestanddelen
   als propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Zo staat het in de factsheet van het Trimbos!

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Jonathan

  Is toch fake ze willen gewoon dat mensen het niet doen gaan & als het zo schadelijk zou zijn zouden kinderen het niet kopen mogen.

 4. Vallerie

  Ik heb er maar 1 x gezuigt & ben 13. Ik hoef het nooit meer, omdat ik het niet leuk vindt en ik ben bang voor de slechte dingen eraan! Is een keer zuigen al meteen slecht?

  • JouwGGD

   Beste Vallerie,

   Elke keer is één keer te veel, maar ik verwacht geen acute schade die te meten valt.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Annet

  Bij ons in de straat (3 deuren van mijn huis) opent binnenkort een sisha lounge. Nu lees ik overal dat er veel koolmonoxide vrij komt bij het roken van een waterpijp. Moeten wij hier in de straat (onze tuin) rekening mee houden of vervliegt het zodra het buiten is?

  • JouwGGD

   Beste Annet,

   Het is vergelijkbaar met een cafe van vroeger waar ze nog rookten. Dus drie deuren verderop zal het wel meevallen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • jan

    P. jansen

    ik denkt dat 2 puffjes niet ongezond is want tegenwoordig zit overal kankerverwekkende stoffen in zelfs in BROOD

    • JouwGGD

     Beste Jan,

     Zou best kunnen, echter ligt het heel erg aan de dosis of de manier van binnen krijgen.
     Het is zeker ongezond, maar zoals je aangeeft zijn andere dingen ook ongezond. Nou zou ik brood daar niet meteen onder scharen, maar wel de fijnstof in steden bijvoorbeeld.

     P. Jansen Jeugdarts