Chronisch ziek

Je kunt aan de buitenkant niet altijd zien of iemand een chronische ziekte heeft.

Een chronische ziekte is een ziekte die je voor lange tijd hebt. Ongeveer 1 op de 7 kinderen in Nederland heeft een chronische ziekte. In jouw klas kunnen dat er dus wel 4 zijn.

Sommige ziekten zijn bekend zoals astma, diabetes (suikerziekte), epilepsie of reuma. Anderen zijn heel zeldzaam. Je kunt aan de buitenkant niet altijd zien of iemand een chronische ziekte heeft. En de ene ziekte geeft meer problemen dan de andere.

Ben je dan altijd ziek?

Jongeren met een chronische ziekte hoeven niet steeds heel ziek te zijn. Maar ze moeten meestal wel letten op hun gezondheid. Bijvoorbeeld doordat ze medicijnen nemen, naar de dokter gaan of in het ziekenhuis worden opgenomen. En soms moeten ze zich aan (strenge) regels houden om fit te blijven.

Dat is best wel eens vervelend. De meeste jongeren willen namelijk gewoon dezelfde dingen doen als vrienden en klasgenoten. Als dat niet kan vanwege een ziekte dan kan je wel eens flink balen. Het is niet gek als je daar dan verdrietig of boos over bent.

Pechvogel of geluksvogel?

Natuurlijk heb je wel pech dát je een chronische ziekte hebt. Maar dat zegt niets over je talenten. Je kan net als ieder ander ergens heel goed in zijn. Jongeren met een chronische ziekte leren vaak al op jonge leeftijd om door te zetten. Het kan zijn dat je moet zoeken naar een activiteit die bij jou (en je ziekte) past. Maar wist je dat Halle Berry (actrice) diabetes heeft?

Ben je zelf ziek en wil je meer weten of contact met leeftijdgenoten kijk eens op All of me.

Chronisch ziek en school

Jongeren die regelmatig ziek zijn, missen soms (veel) lessen van school. Het kan dan lastig zijn om bij te blijven met je schoolwerk. Het is belangrijk dat je daar hulp bij krijgt.

Van wie?

Natuurlijk van je eigen school. Je mentor en de zorgcoördinator van school kunnen je helpen om afspraken te maken over huiswerk en toetsen. Ook de jeugdarts van de GGD kan school adviseren over je ziekte en meedenken over aanpassingen en extra hulp op school.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.