Buikpijn

Buikpijn kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar je kunt het ook krijgen door spanning of stress.

Lichamelijke oorzaken van buikpijn

Je kunt buikpijn krijgen als je iets verkeerds gegeten hebt. Of doordat je een virus of bacterie opgelopen hebt. Of door een andere lichamelijke oorzaak.

Meisjes hebben wel eens buikpijn voor of tijdens de menstruatie, of rondom de eisprong.

Buikpijn bij spanning of stress

Maar het kan ook komen door spanningen en stress. Bijvoorbeeld door veranderingen in je leven of problemen op school of thuis. Thuisblijven van school lost de problemen niet op. Het kan ervoor zorgen dat je alleen maar meer buikpijn krijgt.

Probeer hierover te praten. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een vriend of vriendin, of een leraar. Maar ook met de jeugdarts op school of je huisarts kun je praten over spanningen en stress in je leven. Natuurlijk kun je ook altijd met ons chatten.

Bekijk hier de film Stress om school

Waar moet ik op letten bij buikpijn?

Voel waar in je buik de pijn zit. Buikpijn van stress of spanning zit vaak rondom je navel. Zit de pijn verder van je navel? Dan is de kans groter dat de pijn een  lichamelijke oorzaak heeft.

  • Hou bij wanneer en hoe vaak je het hebt. Niet meer dan eens per maand? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Heb je naast pijn ook koorts, diarree of kun je juist moeilijk naar het toilet? Zit er slijm of bloed bij je poep? Ga dan naar je huisarts.
  • Heb je zo’n pijn dat je niets meer kunt doen? Ga dan ook naar je huisarts.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.