Q-koorts

Q-koorts is een ziekte die je van dieren kunt krijgen. In Nederland krijg je het vooral van geiten en schapen die besmet zijn.

Wat is Q-koorts?

Van Q-koorts kun je erg ziek worden. Er zijn verschillende vormen van Q-koorts. Sommige gaan voorbij, andere niet.

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een ziekte die je van dieren kunt krijgen. In Nederland krijg je het vooral van geiten en schapen die besmet zijn. Je kunt Q-koorts alleen van dieren krijgen, niet van een mens. Iemand die het heeft is dus niet besmettelijk. 

Hoe kan ik Q-koorts krijgen?

Je kunt Q-koorts krijgen door het inademen van de lucht waar de bacterie in zit die Q-koorts veroorzaakt. De bacterie kan ook in melk, poep en urine van de besmette geit of schaap zitten, maar niet in het vlees.

Verschillende vormen Q-koorts

Als je besmet raak met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, kan de ziekte op vier verschillende manieren verlopen.

1.       Je bent besmet met de bacterie, maar je wordt er niet ziek van. Je lichaam ruimt de bacterie op. Je hebt dan Q-koorts gehad zonder klachten.

2.       Je bent besmet met de bacterie. Je voelt je je grieperig, hebt hoofdpijn, gaat hoesten en krijg je pijn aan je spieren. Ook kun je longontsteking krijgen.

3.       De bacterie blijft langer in je lichaam. Dit kan leiden tot een langdurige ontsteking. Je kan dan ernstige klachten krijgen, ook enkele maanden of jaren na de besmetting. En ook als je eerder geen klachten had. Dit wordt chronische Q-koorts genomen. Ongeveer 2% van de mensen die besmet raakt krijgt dit. Het is een ernstige ziekte, waaraan je kunt overlijden.

4.       De bacterie blijft langer in je lichaam. Eerst voel je je grieperig en kun je longontsteking krijgen. Daarna blijf je je langdurig vermoeid voelen, krijg je pijn aan je spieren, gewrichten en andere klachten. Dit wordt het Q-koortsvermoeidheidssyndroom genoemd. Ongeveer 20% van de mensen die besmet raakt krijgt dit.

75% tot 80% van de mensen die Q-koorts krijgen, hebben geen klachten of klachten die weer voorbijgaan.

Voorkomen

In Nederland zijn bedrijven met schapen en geiten verplicht om de dieren in te enten. Ook dieren waar publiek bij komt, zoals een kinderboerderij, worden ingeënt. Hierdoor is het risico om in Nederland Q-koorts te krijgen nu klein.

Heb je een slechte weerstand? Ben je zwanger, of ben je hartpatiënt met problemen met je vaten of je hartklep? Raak dan geen geiten of schapen aan. Drink geen rauwe melk en eet geen rauwe melkproducten.

Zo kun je de kans op besmetting kleiner maken:

  • Probeer – als dat kan – besmette gebieden te vermijden.
  • Drink geen rauwe melk van de boer. Eet geen kaas van rauwe melk.
  • De bacterie zit niet in het vlees, dus dat kun je eten.

Kom je toch in de buurt van besmette dieren:

  • Draag een overal, laarzen en handschoenen bij contact met dieren. Laat die spullen bij de stal achter als je weggaat.
  • Was je handen met water en zeep na het aanraken van hooi, stro of dieren. Gebruik papieren handdoekjes.

Is Q-koorts te behandelen?

Als je Q-koorts hebt, dan krijg je een antibioticakuur van de dokter. Het Q-koortsvermoeidheidssyndroom gaat niet weg. Er zijn verschillende therapieën die je leren om te leren met de klachten om te gaan.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.