Zelfvertrouwen, het verhaal van Jaïr

Hoe zit het met zelfvertrouwen?

Last hebben van je zelfvertrouwen. Het is iets wat niemand eigenlijk wil laten zien, maar bijna iedereen heeft er wel eens last van. Is dat raar?  Nee natuurlijk niet. Wij mensen zijn altijd heel kritisch op onszelf, waardoor je dus vroeg of laat last krijgt van een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat kan heel klein zijn of een best groot iets.

Eigen ervaring

Zelf heb ik hier natuurlijk ook soms problemen mee. Neem bijvoorbeeld een simpele voetbalwedstrijd. Daar ben ik keeper en dan heb ik wel eens wedstrijden waarin ik best slecht speel, en dan merk ik dat het mij best wel dwars zit mentaal. Ik merk dan aan mijzelf dat ik dingen doe die ik normaal nooit zal doen, omdat mijn zelfvertrouwen dus net een enorme knel heeft gehad. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om dat soort dingen je niet te laten beïnvloeden.  Ik had ook last van zelfvertrouwen toen ik voor het eerst naar het MBO ging. Dat kwam namelijk doordat ik ongeveer een half jaar thuis zat in corona tijd. Dat was een periode waarin ik vrij weinig deed, dus ik was erg nerveus dat ik sociale kwaliteiten was verloren. Achteraf bleek dat weinig zelfvertrouwen onnodig, omdat het gewoon goed ging en ik in een leuke klas zit. Je moet nooit denken voor een gebeurtenis dat je zeker weet dat het een negatieve afloop heeft, en dat is iets wat ik hier zeker ervaarde.

Wat kan je er tegen doen?

Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat meestal door een ervaring die jij in het verleden heb gehad. Een ervaring die anders liep dan jij wou. Jij hebt de negatieve dingen de overhand laten nemen in jouw hoofd, en dat zorgt voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Daarom is een ontzettend belangrijk iets dat je je altijd moet blijven beseffen dat fouten erbij horen, en je genoeg dingen hebt die je wel tot een positief einde heb gebracht. In het eerste stuk begon ik over het voetbal, en dit is een tip die mij er vaak weer bovenop helpt. Ken je successen want die mogen ook onthouden worden! Een veelvoorkomende reden is ook dat je perfectionistisch bent. Perfectionistisch zijn is natuurlijk niet iets wat meteen negatief is, maar wel als het leid tot onrealistische doelen. Doelen die je eigenlijk nooit zal kunnen waarmaken. We leven in een wereld waar wij denken dat we perfect moeten zijn, maar onrealistische doelen gaan er alleen voor zorgen dat je zelfvertrouwen nog meer degradeert. Blijf positief denken want soms komt de oorzaak van gebrek aan zelfvertrouwen uit een hoek die in tegenstelling tot wat jij denkt totaal niet waar is!

Jaïr (15 jr)

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.