Dyslexie – hoe was het voor mij?

Op negenjarige leeftijd werd bij mij de diagnose dyslexie vastgesteld. Toen ik dit hoorde moest ik wel even slikken. Ik wist niet helemaal wat dit zou betekenen en voelde me daardoor overweldigd. Ik werd stil en luisterde naar wat de docent vertelde, maar niks kwam meer echt bij mij binnen. Achteraf bleek het eigenlijk goed nieuws! Al sinds groep 3 merkte ik dat lezen mij veel meer moeite kost dan mijn klasgenoten en dat spelling een ware ‘no go zone’ is. Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat ik dyslexie heb ben ik aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat ik er zo min mogelijk last van heb.

Het was vroeger altijd mijn grootste nachtmerrie… voorlezen in de klas! Dit vind ik nog steeds een redelijk angstaanjagende gebeurtenis, maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd dat voor vloeiend lezen trucjes zijn. Het is bijvoorbeeld handig om op een langzaam tempo te beginnen met lezen. Dit voorkomt dat het erg opvalt als je een keer wat langer na moet denken over een woord. Denk dus niet dat je zo snel mogelijk moet lezen om er maar vanaf te zijn. Nee, probeer eerder vloeiende zinnen te maken net alsof je zingt!

Ook heeft het mij erg geholpen om aan mezelf voor te lezen. Ik schaamde me vaak terwijl ik hardop aan het lezen was in gezelschap met anderen. Door dit alleen te doen kreeg ik meer zelfvertrouwen in het lezen en las ik bovendien vloeiender.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat iedereen leert op zijn eigen tempo. En alhoewel je met dyslexie waarschijnlijk nooit helemaal van deze moeilijkheden afkomt, is het goed om te onthouden dat je wel kan verbeteren. Ook al zijn dit maar hele kleine stapjes. Hou dus vol!

Ik merk dat ik over de jaren mijn dyslexie goed heb leren kennen. Ik weet waar de valkuilen zitten en hoe ik die moet omzeilen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde en daarom kan ik je aanraden veel verschillende leestechnieken te proberen. Vraag je docent, ouder of dyslexie begeleider op school over hoe je dit het beste kan oefenen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.