Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend.

Symptomen van apenpokken

De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt meestal veel milder. De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint  meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat zich ook verspreidt in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Hoe kan je het doorgeven?

De meeste mensen krijgen het virus na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen), open wondjes (niet per se zichtbare wonden). Maar het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond of keel. Daarom raden we je aan om afstand te houden als je zelf het virus hebt.

Wat moet je doen als je denkt dat je het hebt?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met je huisarts. Ook als je twijfelt.
  • Heb je seksueel contact gehad met iemand met het monkeypox-virus? Ga dan meteen in quarantaine en bel je huisarts.
  • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in je schaamstreek of in je gezicht.
  • Kleine kinderen met blaasjes hebben bijna in alle gevallen waterpokken. Voor hen hoef je dus geen contact op te nemen met de huisarts. Tenzij ze de afgelopen 3 weken in Centraal- of West-Afrika zijn geweest.

Heb je apenpokken?

Blijf dan thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Waarschuw de mensen met wie je in contact bent geweest.

Wat doet de GGD?

Apenpokken kun je aantonen met een test. De GGD test mensen die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.