Wat kan er misgaan met internetdaten?

Online daten is leuk en spannend, maar het kan ook fout gaan. Het kan zijn dat je in contact komt met iemand die niet te vertrouwen is of die verkeerde bedoelingen heeft.

Waar kan je rekening mee houden?

Eigenlijk weet je nooit zeker of iemand te vertrouwen is. Daarom is het goed om dit soort dingen niet alleen te doen. Vooral bij online contact.

  • Laat bijvoorbeeld eens een vriend(in) of volwassene meelezen als je met een nieuwe vriend(in) chat. Zij kunnen vaak goed inschatten of de ander eerlijk is tegen jou.
  • Praat met je ouders of een andere volwassene over je ervaring of je plannen. Zij kunnen ook tips geven. Misschien vinden je ouders het eerst niet goed dat je op een datingsite zit, maar probeer er wel over te praten. Ze zullen uiteindelijk blij zijn dat je hen in vertrouwen neemt.
  • Als een vriend jou zou vragen om advies of iemand te vertrouwen is of niet, of hoe je veilig kunt daten, wat zou jij dan zeggen? Neem jezelf serieus en bedenk dat dat advies dan ook voor jou geldt, als jij zelf in die situatie zit.
  • Krijg je een ongemakkelijk gevoel? Neem dat altijd serieus: je buik weet soms sneller dat iets niet klopt, dan je hoofd. Dat is al vaak in onderzoek aangetoond.

Wat is catfishen?

Aan online daten zitten risico’s. Het ergste is natuurlijk als iemand zich anders voordoet dan hij of zij is. De persoon waarmee je contact hebt kan bijvoorbeeld een catfish zijn: iemand die een nepprofiel heeft aangemaakt en verkeerde bedoelingen heeft, of gewoon minder serieus is dan jij. De naam ‘catfish’ komt van de gelijknamige serie op MTV. Het komt erg vaak voor dat meiden én jongens op deze manier misbruikt worden door groomers of loverboys.

Wat doen groomers?

Groomers proberen hun slachtoffer verliefd te maken. In het begin kan het heel fijn zijn als iemand zo zijn best voor je doet. Maar hij wil eigenlijk alleen seks, via internet en meestal ook in het echt. Dat is strafbaar als hij volwassen is en jij onder de 18 bent. Als een groomer naaktfoto’s en filmpjes van je heeft, bijvoorbeeld omdat de webcam aanstond, kan hij je daarmee onder druk zetten of zelfs chanteren.

Luister altijd naar je gevoel en zoek hulp als je in de problemen komt. Bijvoorbeeld via Helpwanted.nl. Zij kunnen je advies geven en helpen bij het doen van aangifte. Ook kan je hulp vragen bij Fier. Vaak schaam je je in zo’n situatie, maar de ander is degene die misbruik van jou maakt, jij zit echt niet fout.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.