Ruzie in je familie

Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik ben 16 jaar oud en zit midden in mijn examenjaae. Ik heb regelmatig veel ruzie met mijn moeder omdat ik een grote bek heb. Ik zeg altijd wel eens dingen terug als zij iets zegt maar ik scheld nooit en blijf netjes met mijn woorden die ik zeg. Ik probeer me altijd in te houden maar soms zegt ze wel eens iets waar ik van moet huilen of boos van wordt. Als ik naar mijn kamer ga wordt ze boos en komt ze naar me toe. Mijn ouders zijn gescheiden. Omdat ze gescheiden zijn zegt mijn moeder altijd ‘Als je verdrietig wordt over de dingen die ik zeg ga dan bij je pa wonen.’ Ik wil dat niet maar soms belt ze hem zodat hij me kan ophalen. Gelukkig is dat nooit gebeurd en is hij niet gekomen. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad waardoor ze super veel stress heeft gekregen waardoor heel snel boos wordt en zich nie kan controleren. Soms denk ik wel eens dat als ik er nie was alles beter was. Dan hoefde ik dit niet mee te maken en zij ook niet.

  O
  • Beste O.,

   Wat een naar en moeilijk verhaal! Iedereen mag er zijn en het voelt nu een beetje dat je lastige situatie tussen je ouders bent terecht gekomen.
   Kan je er met iemand over praten? het benoemen en het er over hebben kan je al wat lucht geven. Op school is er altijd een jeugdverpleegkundige en een jeugdarts waarmee je kan praten.
   De jeugdarts heeft een beroepsgeheim waardoor je die vertrouwelijk kan spreken.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Ik begrijp dat veel van de ruzies voortkomen uit slechte cijfers. Dat betekent dat de situatie dus al aanmerkelijk zou verbeteren als die specifieke ruzies er niet meer zouden zijn. Mogelijk dat de andere ruzies daar zelfs ook door verdwijnen.
  De vraag is dan ook: Wat is de oorzaak van die slechte cijfers?

  De ruzies zullen uiteraard niet helpen om goede cijfers te krijgen. Maar als er een andere belangrijke oorzaak is, een oorzaak die er al was voordat die ruzies over de cijfers begonnen, dan moet je die oorzaak proberen weg te nemen.

  Lukt je dat niet zelf, dan moet je dat (uiteraard op een rustige manier) met je ouders bespreekbaar maken, en vragen welke oplossingen zij zien, en vragen of ze je daar bij kunnen helpen. Lost het dan nog niks op, dan zou ik het eens met je schooldecaan/mentor gaan bespreken. Grote kans dat die je kan ondersteunen of kan helpen bij het vinden van de juiste weg.

  Je ouders zullen het vrijwel zeker waarderen als je aangeeft met welk probleem je worstelt en bereid bent er actief aan te werken (Laat ze ook zien dat je er echt aan werkt). Meestal komt hun boosheid slechts voort uit de onmacht die ze voelen, omdat ze niet weten hoe ze je kunnen helpen.

  Dat ze zich druk maken over je slechte cijfers geeft al aan dat ze niet willen dat je in de goot belandt, en eigenlijk gewoon beste met je voor hebben.
  Jij moet ze dus helpen om jou te kunnen helpen !!!

  Om nu direct met een jeugdarts of maatschappelijk werk te gaan praten lijkt me wat voorbarig, tenzij de nood erg hoog is, en je nu al zeker weet dat je er zonder hen waarschijnlijk toch niet uitkomt en zij je wel kunnen helpen.

  Jan van Westland

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.