Zorgen voor iemand anders

1 op de 4 jongeren in Nederland is mantelzorger: hij of zij groeit op in een gezin waar iemand langere tijd zorg nodig heeft.

Is er bij jou thuis iemand al lange tijd ziek of gehandicapt? En zorg je vaak voor hem of haar? Of moet je daardoor thuis veel meehelpen in het huishouden? Of ken jij iemand die in zo’n situatie zit? Dan ben jij of ken jij een mantelzorger.

Zorgen voor iemand anders

Langere tijd ziek, dat kan van alles betekenen. Van psychische problemen en verslaving tot lichamelijke ziektes. Je bent bijvoorbeeld mantelzorger als:

  • je vader verslaafd is aan alcohol
  • je moeder kanker heeft
  • je broer adhd heeft
  • je zus een spierziekte heeft

Het gaat altijd om situaties waarin het zieke familielid langere tijd zorg nodig heeft van familie. Zorgen voor een ander is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je ook nog op school zit en/of werkt. Daarnaast maak je je misschien ook nog zorgen over je familielid of je familieleden.

Veel jonge mantelzorgers

1 op de 4 jongeren in Nederland is mantelzorger: hij of zij groeit op in een gezin waar iemand langere tijd zorg nodig heeft.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Als mantelzorger heb je meer kans om overbelast te worden dan jongeren die geen mantelzorger zijn. Je hebt er namelijk extra taken en extra zorgen bij. Het is daarom belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Hoe doe je dat?

  • Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf maakt. Blijf afspreken met vrienden en vriendinnen en ga bijvoorbeeld sporten.
  • Is de zorg af en toe teveel voor je? Geef het aan en vraag iemand anders om de zorg (tijdelijk) over te nemen. Is er niemand in je omgeving die dat kan doen? Neem gerust contact op met een vrijwilligersorganisatie in je woonplaats. Er zijn veel vrijwilligers die je tijdelijk kunnen ondersteunen. Zij zijn er juist voor mensen zoals jij.
  • Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Je verhaal vertellen lucht vaak op.
  • Vertel je mentor of leraar op school over je thuissituatie. Dan begrijpt hij of zij je situatie beter en kan hij of zij er rekening mee houden.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.