Ben je weleens bang, onzeker of voel je je even depri? Dat is vervelend, maar die gevoelens horen bij het leven. Het is niet iets om je ernstig zorgen over te maken.

Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? Of voel je lange tijd juist helemaal niets en voel je je leeg van binnen? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst wel leuk vond? Daar kun je wat aan doen.

Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.

Bekijk in het filmpje wat het verschil is tussen een dip en een depressie en wat je kunt doen als je je lange tijd rot voelt.

Depressie?

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor.

Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed. Je bent het liefst alleen. Sommige jongeren gaan drank of drugs gebruiken als ze zich somber voelen.

Flo en Tess over depressie

Denken aan de dood

Sommige jongeren denken tijdens een depressieve periode aan de dood, of aan zelfmoord. Dat is niet raar. Je bent ook niet de enige met deze gedachten.

Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.

Jezelf beschadigen

Sommige jongeren voelen zich zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen, bijvoorbeeld krassen of snijden. Dit kan een manier zijn om met spanning om te gaan, of om juist iets te voelen. Dit is een serieus teken dat het niet goed met je gaat.  Het is belangrijk om er met iemand over te praten.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen of een psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen.

Blowen lijkt misschien op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer psychische problemen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Het helpt misschien als je weet dat je echt niet de enige bent. Veel jongeren worstelen met hun gevoelens. En het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen.

Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Bij ruzie en geweld, bijvoorbeeld thuis of op school, kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om familie of andere mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten.

Doe de zelftest

Wil je meer weten over depressies? Bijvoorbeeld: kan je ook een beetje depressief zijn?  Vind hier meer informatie en doe de zelftest.

26 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Felicia

  Hey, hoe moet je aan een vriendin uitleggen dat je depressief bent en dat je op dit moment echt totaal geen tijd hebt voor ruzie en andere onzinnige discussies?

 2. Vera

  Hoi GGD,
  Ik heb hele goede vrienden en een leuke familie, mijn broertje is autistisch en dat maakt mijn leven best moeilijk. Ook zit ik ‘s nachts op mijn iPad filmpjes te kijken tot laat in de nacht, is dit gewoon voor een puber? Ik ben 13 jaar, met mijn gezondheid is het helemaal in orde! Ook heb ik het gevoel dat ik mijn hart niet bij iemand kan luchten. Ik heb mijn probleem laatst tegen mijn zusje verteld en zij wil me heel graag helpen, het gaat nog niet super. Hebben jullie tips of iets?
  Alvast bedankt.

  Vera

  • JouwGGD

   Beste Vera,

   Vervelend gevoel, maar mooi dat je zus je wilt helpen.
   De chat is voor andere ook een plek om eens je hart te luchten en te kijken welke stapje je zou kunnen nemen.
   Juist in deze tijd dat het ritme van de dag een beetje uit het oog verloren wordt, is het belangrijk het dag nacht ritme in de gaten te houden.
   Juist het kijken van beeldschermen zorgt er voor dat je jezelf wakker houdt. Kijk bij het artikel over slapen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Haihai, ik heb sinds een paar jaar last van zulke momenten waarbij soms alles hopeloos lijkt en ik echt even vast zit. Dit had ik voor een tijd waarin ik zelfs moeite had om mijn bed uit te komen. Alhoewel het nu niet meer zó erg is, voel ik mezelf soms wel weer diezelfde diepgang ingaan waarin ik niet wat ik moet. Ik heb ook niet lang geleden ruzie gehad met iemand waarom ik heel veel geef en ook al is het opgelost, voelt onze band niet meer hetzelfde. Ik heb gemerkt dat sinds die ruzie het weer terug begint te komen en het voelt echt heel emotioneel vermoeiend om er mee te zitten. Ik heb er vaker over gepraat met mensen om mij heen maar het voelt als een roep om aandacht en ik wil ze niet nog meer met mijn problemen vermoeien. Ook nu we met het Corona crisis thuis zitten, kan ik niet langs de huisarts als het ernstig genoeg is ervoor. Ik durf er niet met mijn ouders over te praten aangezien zij een negatieve kijk hebben op dit soort onderwerpen en ze psychologische problemen niet echt serieus nemen. Ik weet niet wat ik kan doen. Alvast erg bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het zou toch echt goed zijn om er gewoon mee naar de huisarts te gaan hoor. De huisartsen zijn juist bang dat veel klachten verergeren omdat men niet naar de huisarts durft in deze tijd.
   Met Grip op je dip (in deze tijden natuurlijk een prima medium) kan je misschien ook helpen verder te komen. Sterkte!

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniempie23

  Hoi. Ik zit al een paar jaar met een dip ik kom er maar niet vanaf. Ik kan alleen negatief zijn tegen mezelf ik heb iemand waarmee ik erover praat maar dat helpt mij ook niet. Op school en thuis (eigenlijk overal waar mensen zijn) kruip ik in mijn schild en probeer ik vrolijk te doen maar dat ben ik eigenlijk niet. Ik heb nu ruzie met mijn beste vriendin, ik was boos op haar en als ik boos ben zeg en doe ik dingen zonder erbij na te denken en heb toen per ongeluk onze vriendschap opgegeven en daar heb ik nu heel veel spijt van. Ik durf het er niet met mijn ouders over te hebben en ik durf ook niet naar een dokter ermee te gaan wat kan ik nu het beste doen??

  • JouwGGD

   Beste Anoniempie23,

   Een paar jaar in een dip zitten… is niet meer een dipje. Ook dat je geen opties meer overhoud is geen goed teken. Beste vriendin ‘kwijt’, je ouders niet durven te vertellen, niet naar de dokter durven te gaan. Zou toch goed zijn ergens aan te kloppen voor hulp, lijkt niet alsof je er zelf snel weer uit weet te komen.
   De website van “Grip op je dip” kan een start punt zijn om weer een stapje te kunnen, durven nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniemm

   Je kan anoniem naar de dokter hij houd het geheim voor je ouders enz. En het is gratis dus kunnen geen rekening krijgen.

   • JouwGGD

    Beste Anoniemm,

    Je kan naar de dokter (niet echt anoniem), deze heeft een beroepsgeheim. Op de site van jadokterneedokter.nl staat hoe dat zit indien je minderjarig bent.

    P. Jansen Jeugdarts

 5. Jmc

  Hii, ik heb vaak dagen dat ik in de nacht uit het niets heel veel huil zonder reden.
  Ik weet niet waarom ik moet huilen en waarom ik verdrietig ben. Het houd me meestal wakker tot 5 uur s’ochtends.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik kan er met niemand over hebben want ik weet niet waarom ik me zo voel.

  Groetjes J.

  • JouwGGD

   Beste JMC,

   Waarom kan je het er met niemand over hebben. Juist aangeven dat je niet weet waarom je je zo voelt, kan al helpen.
   Ook hoef je niet altijd de oorzaak te weten om te kijken hoe je er mee om kan gaan. Praten helpt!

   P. Jansen Jeugdarts

   • W. Van Maurik

    Reactie van een ouder met dochter v 15 in. Depressie, via via achtergekomen die het goed met haar meende. Daarna gelijk actief ondernomen.. Wat anders als we het niet wisten en jullie advies geven ouders erbuiten te houden zijn jullie medeschuldig aan dit feit als het mis gaat….

    • JouwGGD

     Beste W. Van Maurik,

     Wij adviseren nooit om de ouders er buiten te houden, maar hebben wel het recht van een jongeren boven de 12 jaar te respecteren.
     In de reactie hierboven is iemand ook bv één van de ouders. Maar weet dat jongeren soms onderling meer bespreken dan met u.
     Indien een jongeren een gevaar voor zich zelf of andere vormt zal nooit een ouder(met gezag) daarvan niet op de hoogte worden gesteld, via de juiste weg.

     P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hey, ik heb de laatste tijd last van momenten op de dag dat ik me ineens heel verdrietig voel en dan ineens moet huilen. Dit heeft meestal niet echt een aanleiding en ik weet dan ook niet waar het ineens vandaan komt. Hiernaast kan ik ook veel slechter alleen zijn omdat ik dan ook sneller verdrietig word. Ook heb ik de laatste tijd minder motivatie en concentratie voor school. Ik heb ook gewoon een leuke familie en vrienden om me heen dus weet ook niet zo goed hoe het komt of wat het is. Ik hoor graag wat ik hiermee kan, alvast bedankt!

   • Anoniempje123

    Beste,

    Ik heb net hetzelfde gevoel als anoniem maar mijn vraag is dan: als je niet weet wat er is hoe kun je er dan over praten?

    • JouwGGD

     Beste Anoniepje123,

     Je hoeft toch niet te weten wat het is om het er over te hebben. Indien je weet wat het is en hoe het op te lossen, dan hoef je het er niet over te hebben!
     Anders wel! Door er over te praten zie je dat je niet de enige bent, dat andere dit ook hebben en mogelijk wel een manier weten om er mee om te gaan.

     P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Ik ben sinds kort weer begonnen met school en had er na een jaar er tussen uit geweest te zijn opzich best wel weer zin in.
  Vanaf week 2 van mijn school begon ik me slecht te voelen. Een naar gevoel in mijn buik, geen motivatie hebben om naar school te gaan of überhaupt mijn bed uit te komen.
  Vanaf dat ik klein ben heb ik al moeite gehad met naar school gaan en tijdens de periode van school heb ik ook altijd langere periodes van hoe ik me nu voel.
  Ik heb ADHD dus kan me moeilijk concentreren en mijn hoofd zit ook altijd overvol.
  Ik zou echt niet weten wat ik hiermee moet doen en wat het is aangezien ik wel mijn studie wil kunnen halen en daarna gewoon kan werken en mijn ding kan doen maar ik zie het nu totaal niet meer zitten.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je hebt ADHD!? heb je daar ook begeleiding en hulp bij. Gebruik je medicatie?
   Aan de ene kant heb je de klachten (gevoel in de buik, concentratie, overvol hoofd) aan de andere kant is hoe je er mee om gaat.
   Zorg er voor dat je beide kanten zo veel mogelijk optimaliseert! Vertel waar je tegen aan loopt bij de behandeling en optimaliseer de andere kant door naar school te blijven gaan, te sporten, goed te slapen en met school om de tafel te gaan wat nodig is voor je. De jeugdarts kan je hiermee helpen.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

  • Bo

   Ik zit met precies hetzelfe, ik heb ook ADHD en ben gepest! Ik ben ook nog is gay en dat maakt het voor zwaarder aangezien ik er niet voor uit wil komen 🙁

 8. Anoniem

  Beste GGD,

  Ik heb nu een aantal weken gwn een hele erge rare gevoel in mijn maag… Het voelt als een soort spanning en ik voel me ook heel tja ik weet niet hoe ik het moet omschrijven behalve klote en dat ik niks voel zo lijkt het. Ik heb net pas een hele lieve vriendin die er echt altijd voor me is enzo maar.toch ben ik niet blij en ik heb ook al twijfels gehad over onze relatie terwijl er niks is om over te twijfelen. Ik weet gwn niet hoe ik me voel of wat ik moet doen…ik voel me zo in de war…

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heb je het hier wel eens over gehad met je vriendin? Soms is het ook heel lastig om je gevoel te begrijpen. Rationeel zou je blij moeten zijn, maar wat als je dat dan niet bent? Is dit iets tijdelijks of gaat het weer over? Gevoel is iets ongrijpbaars.
   Praten met je ouders, vrienden, kennissen kan al helpen om dingen op een rij te zetten.
   Op de chat kunnen we je misschien ook nog een stapje verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Lotte

  Ik heb nu al een aantal maanden dat ik me niet meer mezelf voel. het is vooral gekomen sinds het uit is gegaan met mijn relatie 7 maanden terug. Ik ben niet meer mezelf, ik voel me niet meer vrolijk en weken lang al somber, verdrietig. Daarnaast heb ik ook ADD en kamp ik dus met extra veel emoties. Ik ben gewoon momenteel op, veel moe , veel huilen en verdriet en schuldgevoel. Ik wil graag naar mijn huisarts om te kijken of ik dus depressie heb wat ik denk ik wel heb ookal wil ik er niet aan geloven. Maar ik ben bang dat de huisarts vind dat ik me aanstel. kan een huisarts daadwerkelijk mij helpen en hoe gaat hij /zij mij hier in helpen? Ik hoor graag tips! Dankje wel alvast !

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   Dit zijn serieuze klachten, indien de huisarts je een aansteller vind; had hij geen huisarts moeten worden!
   De huisarts kan met je overleggen wat voor jouw en/of je omgeving de beste ondersteuning geeft. Moet er eerst verder onderzoek gedaan worden of kan hij een behandeling voorstellen..
   Het is niet zo dat hij een kuurtje voorschrijft en al je problemen opgelost zijn, waarschijnlijk is het behandeltraject wel een periode.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts