Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, schoolarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

89 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. MvdH

  Iedereen sluit me buiten en niemand luistert naar mij, ik heb het gevoel alsof iedereen mij haat. Is er iets mis met mij. Dat vraag ik me elke dag af

 2. Anomiempje

  Hey!
  Ik zit in mijn examenjaar, en heb raar genoeg geen stress. Ik voel de druk niet meer, moet mezelf met heel veel moeite dwingen om naar de les te gaan en kan me geen minuut lang focussen op schoolwerk. Mijn zelfvertrouwen is nooit erg hoog geweest, maar is nu lager dan ooit. Ik ben dag in, dag uit vreselijk moe en ben simpelweg mijn motivatie kwijt om te leren. Ik merk aan mezelf gewoon dat ik langzaam de dingen die ik enigzins aan mezelf waardeerde kwijt raak. Ik was altijd redelijk sociaal en dit kwam vooral naar boven bij mijn restaurant baantje, kreeg veel complimentjes en deed mijn werk met veel plezier. Als ik nu werk, voel ik me een saai grijs muisje dat nooit voor het horecavak had moeten kiezen.

  Of het nou te maken heeft met dat ik eind dit jaar naar een andere stad op 1,5 uur afstand verhuis, of met het feit dat ik vaak ruzies thuis heb, ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat mijn motivatie om dit jaar te halen 0 is. Ik heb leuke dingen voor volgend jaar op de planning staan dus dat is het probleem niet, maar wat kan ik hier in vredesnaam aan doen…

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Je geeft wel aan thuis vaak ruzie te hebben! maar dat je ook niet lekker in je vel zit.
   Je kan eens kijken op mindmasters! op de site staan artikelen en kan je ook een coach krijgen. Hoop voor je dat het snel beter gaat.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  02-11-17
  Hoi.
  Ik ben 14 jaar en zit in de 2e van vmbo.
  Ik ben niet meer die ene lieve en behulpzaam meisje dat iedereen wilt helpen. Sinds mijn 8e is het allemaal verandert, als mensen vragen om hulp antwoord ik met een felle nee en als ze dan vragen waarom ik zo reageer barst ik van de woedde uit, of vecht ik de tranen in mijn ogen. Ik weet niet wat er mis is met mij het voelt alsof ik woedde, angst en onzekerheid al die jaren heb opgebouwd. Het voelt alsof ik in een andere wereld zit met een andere ik de ik die zichzelf snijd van woedde en verdriet, s’nachts nauwlijks slapen want je bent bang.Zo’n gevoel dat mensen je niet meer mogen en je raar vinden.Ik zit in een wereld dat niemand zal begrijpen

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ik begrijp dat je toch hulp wilt. Als ik het zo hoor, voel je je al lang niet lekker. Zit je behoorlijk met jezelf in de knoop.
   Is er iemand waarmee je hierover kan praten? Weet dat op je school altijd een jeugdarts zit die je zou kunnen helpen.
   Je kan altijd op de chat komen en kijken of we een eerste stap kunnen zetten.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hallo

  Ik heb wat raars ik weet niet of ik dat zo moet noemen maar ik kom snel in deppresie maar ook weer snel uit. Dus elk nadeel heeft zijn voordel. Maar ik ga der echt steeds in en uit ik heb vaak ruzie met mijn ouders. En vroeger sneed ik me zelf nu huil ik nog alleen maar. En me enkel os gekneusd en dan ga ik het exspres naar de pijnlijke kant draaien. Zodat het pijn doet en ja dat is fijn. Maar ik loop ook de laaste tijd vaak weg van huis een uurtje ofzo em daarna kom ik weer terug. Ik voel me gwn echt heel erg klote. En ja de gisteren zij een jongen tegen mij dat de hele klas me irritant vind enzo. En toen die avond kreeg ik ook nog ruzie met me ouders ik werd gek bennook nog weg gelopen en morgen is me verjaardag. Heb er gwn echt geen zin meer in. Maar iedreen geeft me ook z’n kut gevoel. Dat ik niet goed genoeg ben. Ik ben eigenlijk alleen bevriend met docenten daar kan ik wel om lachen. En me oude vrienden veder niemand echt. Ik voel me leeg en nutteloos en boos en verdrietig 🙄😣

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Begrijp dat je wel mensen hebt waarmee je zou kunnen praten, heb je ooit verteld wat je binnen voelt?
   Thuis lijkt het niet echt te lukken, loop je weg … maar komt ook weer terug. Is er al hulp voor jullie.
   Weet dat praten zelf ook helpt, je bent altijd welkom op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Kim

  Ik voel me de laatste tijd heel slecht heb veel ruzie en voel me heel alleen ik zit elke dag wel een 1/2 tot uur te huilen en heb die al 3 weken ik weet niet waar dit door komt ik weet niet of dit overgaat of blijft iemand tips?

 6. Anoniem

  Hallo,
  Ik weet niet wat ik heb, ik ben sinds dit schooljaar naar een andere school gegaan omdat deze school kleiner is en ik vond hem leuker, maar ik heb dus wel veel vrienden alleen niet zulke goede vrienden dat ze bij me in de pauze willen staan.. op deze school zijn er echt alleen groepjes dus dan kan je niet zomaar erbij horen, ik wordt er zo bang en onzeker van dus ik zit elke pauze in de mediatheek.. en ik weet dat mn ex en ik nog van elkaar houden maar hij zit op die andere school en daarom werkte onze relatie niet, ik hou nog zoveel van hem.. wat is er aan de hand met mij???

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Aanpassen aan een nieuwe school en een nieuwe situatie met je ex, is altijd lastig.
   Op mindmasters staan wel een aantal artikelen waar je mogelijk tips uit kan halen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi, sinds ik het uit heb gemaakt met mijn vriendje (een maand geleden omdat ik hem niet meer leuk vond) gaat het slecht met me, ik eet weinig (ik let nu ook heel erg op mijn gewicht en weeg mezelf elke dag, ben 2,5 kilo afgevallen in 2 weken), slaap super slecht, ben zowat altijd chagrerinnig en ik ben snel jaloers op iedereen die met mijn ex om gaat en heb hier zelfs ruzie over gehad met een vriendin. Ik voel me vaak heel verdrietig als ik alleen ben en huil dan snel, vorige week op school was ik ook helemaal overstuur omdat ik echt niet lekker in mijn vel zit. Waarschijnlijk vind ik mijn ex dus nog leuk en heb een verkeerde keuze gemaakt, maar ben bang dat als ik dit zeg dat hij over me heen is of dat ik weer een fout maak en hem pijn doe want dat wil ik echt niet. Weten jullie of mijn “dipje” te maken heeft met het uit gaan of dat er meer aan de hand is? Want ik wil echt weer graag verder, maar ik weet gewoon niet hoe

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je dip kan natuurlijk met alles te maken hebben. Dat is voor ons heel moeilijk te bepalen. Goed is om toch met je vrienden/vriendinnen/ mogelijk ex, het hierover te hebben. Wat voel je en wat was de rede dat je niet verder wilde met je relatie.
   Praten helpt. Op mindmasters staan veel artikelen bv ook over verkering en ruzie tussen vrienden/vriendinnen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Het gaat gewoon slecht met me, ik weet nu al ongeveer een jaar dat ik depressief ben en heb er al hulp voor gekregen maar niks helpt. Ik begin mezelf ook steeds meer te haten en te twijfelen over hoe ik ben en ben geweest. Het ging weer een tijdje beter maar heb nu het gevoel dat het met de dag slechter. Ik wil er wel wat aan doen maar eerlijk gezegd ben ik veels te moe en wil ik gewoon met rust gelaten worden.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Dat je veels te moe bent hoort ook bij de depressie. Om er uit te komen zou het toch goed zijn om met iemand er over te praten.
   Van wie heb je al hulp gekregen? huisarts of jeugdarts, weet dat je daar altijd kan aankloppen.
   Op de chat kunnen we er mogelijk nog wat dieper op ingaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Mijntje

  Hallo.
  Ik weet niet zeker of wat ik heb normaal is en gewoon een dip is of dat er iets mogelijk aan de hand is.
  Ik ben heel erg moe. Maar echt, heel erg moe. Ik slaap minstens 8 uur per nacht (ik heb problemen met in slaap vallen maar neem nu slaappillen), maar toch moet ik mezelf echt door de dag slepen. In mijn hoofd lijkt het zo’n rommel te zijn! Ik kan de belangrijkste dingen vergeten, ook al is het maar voor even. Dan duurt het bijvoorbeeld een halve minuut tot ik weer weet of ik nou 14 of 15 ben, welk jaar het is of in welk schooljaar ik zit.
  Ik heb periodes waarin ik me zo hulpeloos voel. School neemt mijn leven over, ik heb geen tijd meer om dingen te doen die ik leuk vind: en bovendien ben ik er ook nog eens te moe voor.
  Maar aan de andere kant, ik kan op andere momenten gewoon blij zijn.
  Hebben meer mensen dit?

  • Anoniempje

   Ik heb hetzelfde! Altijd moe zijn terwijl je juist goed slaapt. Ook vergeet ik dingen heel snel (ookal zit het wel in de familie). Ik denk dat dit voor mijzelf gewoon een dip is waar ik even in zit want ik kan nog steeds heel vrolijk zijn op leuke momenten. Maar soms heb ik van die gevoelige buien dat ik opeens ga huilen of dat ik een hele tijd chaggie ben

 10. Britt

  Hoi, ik voel me Al een Hele tijd gwn erg klote. Ik heb geen zin meer om mensen te praten. En elke keer als ik op Mn fiets stap om naar school te gaan staabn de tranen in mijn ogen. Maar hailed lukt me niet meer. Elke keer als ik ga Slapen heb ik geen zin meer in morgen. Ik teken graag, en te laatste tijd teken ik alleen maar “vent art”. Ik teken dan dingen om mijn gevoelens te uiten. Mijn orders vinden me een drama queen.. Ik vind het moeilijk om dit tegen iemand te zeggen.. Maar ik heb de dingen van de afgelopen 8 jaar nog niet verwerkt en elke dag voel ik me daar rot door. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Britt,

   Je zit in de knoop en daarbij voel je je ook niet begrepen, of alleen al gehoord.
   Op school zit een jeugdarts, het zou goed zijn om met hem of haar om de tafel te gaan … wat is voor jou handig om te doen.
   Denk echt dat je hierbij hulp kan gebruiken, echter is het even zoeken hoe en van wie …

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts