Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, schoolarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

110 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Ik ben bang dat ik depressief ben. En ik durf het niet aan mijn ouders te vertellen want ze vinden al dat ik me aanstel. Ik weet niet wat ik moet doen.

 2. Anomiempje

  Hi,

  Ik zit nu al ruim een jaar thuis (heb een tussenjaar). En sinds pas ook geen werk dus ik doe nu vrijwel niks. Ben wel opzoek naar een baan en opleiding. Ik merk dat dit niet goed is voor mij en ik in een sleur raak. Laat naar bed, laat uit bed. Ik heb niet echt de puf om dingen te doen die ik moet doen. Ik wil het ergens graag maar in mn hoofd kan ik het niet omzetten ofzo.. Voel me gewoon soms erg slecht. Snel en vaak emotioneel, moeite om me gedachtes om te schakelen. Teleurgesteld in me zelf.. Ik wil uit deze put komen, weer op gang komen en dingen gaan doen maar heb er moeite mee merk ik..

  Wilde dit graag even kwijt,

  Bedankt

 3. Anoniem

  Ik heb een probleem. Ik voel me al ruim een week echt niet goed. Ik wil mijn bed niet meer uitkomen, heb echt nergens meer zin in en heb de hele dag het idee dat ik in huilen uit kan barsten. Ook heb ik hoofdpijn, ben sneller geïrriteerd door dingen, eet veel minder dan normaal en slaap bijna de hele tijd. Ik weet niet waardoor het komt want er is daarvoor niets ergs of verdrietigs gebeurd. Ik zou graag willen weten hoe het kan dat ik me zo voel ,wat is er aan de hand en waardoor gaat het weg?

 4. Anoniem

  Ik zit met een probleem

  Heb 2 maanden geleden me enkel gekneusd maar is nog steeds dik dus ik ga er naar de huisarts na heel lang zeuren eindelijk. Maar een paar dagen zat ik normaal en opeens kreeg ik het in me onder rug zoveel pijn. Maar me pa is gisteren ook door zijn rug gegaan. Dus ik durf het niet te zeggen dat ik last van me rug heb. Want straks vinden ze me een aansteller vinden.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien je last hebt van je rug, heb je last van je rug! Alleen jij kan dat voelen.
   Misschien moet je wat je hier geschreven hebt ook meteen vertellen. Dat je bang bent als een aansteller over te komen, maar dat je bepaalde dingen je nu echt niet gaan lukken met pijn in je rug. Indien de klachten aanhouden is het advies toch met de huisarts te overleggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Cintia

  Ik wil met iemand praten maar ik wil niet tegen mijn ouders zeggen op school hebben we een vrienden groepje al van 1sep. Eerste keer school maar sinds het 4de leerjaar is er iemand bij gekomen en nu slaagt slze mij op mijn Hooft en ze pest mij maar 1vrindin neemt het voor mij op althans dat was zo nu haat ze mij en ik weet niet waarom ik ben zo bang om naar school te gaan ik heb er wel al met mijn leerkracht over gepraat maar zij doet niets ik ben ook bang dat ons vrienden groepje uit elkaar valt wat moet ik doen??

  • JouwGGD

   Beste Cintia,

   Goed dat je het tegen de leerkracht hebt gezegd, jammer dat die het signaal niet oppakt of niet begrijpt dat jij er echt mee zit.
   Je kan kijken of er iemand anders is als een mentor of directeur. Iedere school heeft ook een Jeugdarts waarmee je het zou kunnen bespreken.
   Wel goed om te spreken.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Smile

   Hoi Cintia, ik raad je aan om het wel met je ouders te bespreken. Zorg ook dat je een groep blijf vormen met de kinderen waar je mee op kan schieten en betrek ook kinderen die alleen staan of gepest worden er bij. Hoe groter jou groep hoe beter. Dit heeft bij mijn dochter net 13 jaar en haar vriendinnen ook gewerkt. Negeer ze en laat zien dat het je niks doet en maak lol met jou groep die wel aardig zijn. Als het door gaat ga dan met meerdere naar de mentor. Of laat een zus of broer als je die hebt of een andere Fam lid er op een nette maar toch duidelijke toon iets van zeggen. Heeft bij mijn dochter ook gewerkt. Praat er over hou niet je mond. Blijf steeds naar je mentor gaan. Sterkt

 6. Anoniem

  Hallo allmaal

  De laaste tijd laat ik echt alles bijna na vallen ook op school en dan lachen mensne me uit. Maar ik wil het niet eens laten vallen me handen laten gen los. Het irriteert me echt erg ik ben niet naar de huisarts gegaan want me ouders weten het niet. Want hun vinden me waarschijnlijk gewoon zoals altijd aansteller. Maar ik zit hier wel mee het lukt gwn niet om gwn een uur iets vast te houden. En ik kom ook niet snel in slaap meer ik kan. En ik niks normaal meer goed zeggen dan kom ik niet uit mijn woorden ( heb ook een spraak probleem) maar IK WORD ZO GEK VAN ME ZELFDRDD

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het is denk toch goed om naar de huisarts te gaan. Je kan dit ook zelfstandig! Het is belangrijk om uit te sluiten dat er een ziekte speelt.
   Is het nu zo dat je piekert over school en daarom slecht slaapt, of is het slechte slapen de oorzaak dat het slecht op school gaat?
   Het is moeilijk om hier direct een antwoord op te geven via dit forum. Advies is dus ook om het er met de jeugdarts van de school over te hebben.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniemperd

  Hoi vandaag kwam de GGD in de klas, ik schrok echt ontzettend van mijn gewicht toen ik op de weegschaal stond. Ik ben een meisje van 13 en weeg bis blijkbaar 56 kg en ben 157,5 lang ben ik te Zwaar?? Ook vroeg ik me af of je dan op een vervolg afspraak moet komen. Op de BMI test die ik net deed kwam uit dat ik echt net een gezind gewicht heb en ik wil ook graag wat dunner zijn dus ga proberen wat af te vallen zijn daar tips voor? Ook heb ik heel erg veel spieren maar wordt daar dan wel rekening mee gehouden. En als laast vroeg ik me ook nog af of het erg is als je perongelijk iets verkeerds hebt ingevuld bij de gelukstest want omdat ik een beetje verdrietig was geworden van mijn gewicht had ik een beetje stress met het invullen van de vragenlijst en ben ik bang dat ik iets verkeerd heb ingevuld. Ik hoop dat jullie snel reageren groetjes anoniemperd

  • JouwGGD

   Beste Anoniemperd,

   Die BMI meter staat ook op voedingscentrum.nl en daar kan je doorklikken om meet informatie te krijgen over gezonde voeding en gezond bewegen.
   De computer kan natuurlijk niet naar vetpercentages kijken enz, voor een klinische blik is het handig om dit met je jeugdarts te overleggen.
   De test is overigens voor je zelf en niet voor een cijfer, dus eigenlijk kan je niets verkeerd doen. Het enige is dat je mogelijk nog eens voor een gesprekje mag komen. Daar kan je eventueel ook je vragen nog eens stellen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Ingrid

  Ik heb problemen thuis met mijn ouders .ze behandelen mij nog altijd en.al.wel 3 jaar als een klein kind en moet luisteren en doen wat hun wollen terwijl ik 32 ben!!!!dat doe ik echt niet meer .maar heb hier veel verdriet van en boosheid .
  Heb wel is gedacht aan mijzelf wat aan te doen .maar heb een vriend die mij heel erg steunt daarin .
  Maar het knaagt aan mij ben boos en heel gauw verdrietig hierdoor .hoor in december of ik bij mijn vriend mag wonen nou ik ga de vlag uithangen!hopelijk.kunnen jullie mij helpen hierin dat ik plezier krijg in mn leven en met mijn werk want zo gaat r niet langer begin op te raken

  • JouwGGD

   Beste Ingrid,

   Goed om eens met de huisarts te gaan praten, die heeft ook verschillende mogelijkheden voor ondersteuning.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. MvdH

  Iedereen sluit me buiten en niemand luistert naar mij, ik heb het gevoel alsof iedereen mij haat. Is er iets mis met mij. Dat vraag ik me elke dag af

 10. Anomiempje

  Hey!
  Ik zit in mijn examenjaar, en heb raar genoeg geen stress. Ik voel de druk niet meer, moet mezelf met heel veel moeite dwingen om naar de les te gaan en kan me geen minuut lang focussen op schoolwerk. Mijn zelfvertrouwen is nooit erg hoog geweest, maar is nu lager dan ooit. Ik ben dag in, dag uit vreselijk moe en ben simpelweg mijn motivatie kwijt om te leren. Ik merk aan mezelf gewoon dat ik langzaam de dingen die ik enigzins aan mezelf waardeerde kwijt raak. Ik was altijd redelijk sociaal en dit kwam vooral naar boven bij mijn restaurant baantje, kreeg veel complimentjes en deed mijn werk met veel plezier. Als ik nu werk, voel ik me een saai grijs muisje dat nooit voor het horecavak had moeten kiezen.

  Of het nou te maken heeft met dat ik eind dit jaar naar een andere stad op 1,5 uur afstand verhuis, of met het feit dat ik vaak ruzies thuis heb, ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat mijn motivatie om dit jaar te halen 0 is. Ik heb leuke dingen voor volgend jaar op de planning staan dus dat is het probleem niet, maar wat kan ik hier in vredesnaam aan doen…

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Je geeft wel aan thuis vaak ruzie te hebben! maar dat je ook niet lekker in je vel zit.
   Je kan eens kijken op mindmasters! op de site staan artikelen en kan je ook een coach krijgen. Hoop voor je dat het snel beter gaat.

   Succes P. Jansen Jeugdarts