Ben je weleens bang, onzeker of voel je je even depri? Dat is vervelend, maar die gevoelens horen bij het leven. Het is niet iets om je ernstig zorgen over te maken.

Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? Of voel je lange tijd juist helemaal niets en voel je je leeg van binnen? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst wel leuk vond? Daar kun je wat aan doen.

Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.

Bekijk in het filmpje wat het verschil is tussen een dip en een depressie en wat je kunt doen als je je lange tijd rot voelt.

Depressie?

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor.

Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed. Je bent het liefst alleen. Sommige jongeren gaan drank of drugs gebruiken als ze zich somber voelen.

Wil je weten of je een dip hebt of een depressie? Kijk dan op www.gripopjedip.nl. 

In dit filmpje vertellen Flo en Tess wat je kunt doen als iemand in je omgeving depressief is.

Denken aan de dood

Sommige jongeren denken tijdens een depressieve periode aan de dood, of aan zelfmoord. Dat is niet raar. Je bent ook niet de enige met deze gedachten.

Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.

Jezelf beschadigen

Sommige jongeren voelen zich zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen, bijvoorbeeld krassen of snijden. Dit kan een manier zijn om met spanning om te gaan, of om juist iets te voelen. Dit is een serieus teken dat het niet goed met je gaat.  Het is belangrijk om er met iemand over te praten.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen of een psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen.

Blowen lijkt misschien op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer psychische problemen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Het helpt misschien als je weet dat je echt niet de enige bent. Veel jongeren worstelen met hun gevoelens. En het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen.

Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Bij ruzie en geweld, bijvoorbeeld thuis of op school, kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om familie of andere mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten.

53 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Felicia

  Hey, hoe moet je aan een vriendin uitleggen dat je depressief bent en dat je op dit moment echt totaal geen tijd hebt voor ruzie en andere onzinnige discussies?

 2. Vera

  Hoi GGD,
  Ik heb hele goede vrienden en een leuke familie, mijn broertje is autistisch en dat maakt mijn leven best moeilijk. Ook zit ik ‘s nachts op mijn iPad filmpjes te kijken tot laat in de nacht, is dit gewoon voor een puber? Ik ben 13 jaar, met mijn gezondheid is het helemaal in orde! Ook heb ik het gevoel dat ik mijn hart niet bij iemand kan luchten. Ik heb mijn probleem laatst tegen mijn zusje verteld en zij wil me heel graag helpen, het gaat nog niet super. Hebben jullie tips of iets?
  Alvast bedankt.

  Vera

  • JouwGGD

   Beste Vera,

   Vervelend gevoel, maar mooi dat je zus je wilt helpen.
   De chat is voor andere ook een plek om eens je hart te luchten en te kijken welke stapje je zou kunnen nemen.
   Juist in deze tijd dat het ritme van de dag een beetje uit het oog verloren wordt, is het belangrijk het dag nacht ritme in de gaten te houden.
   Juist het kijken van beeldschermen zorgt er voor dat je jezelf wakker houdt. Kijk bij het artikel over slapen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Haihai, ik heb sinds een paar jaar last van zulke momenten waarbij soms alles hopeloos lijkt en ik echt even vast zit. Dit had ik voor een tijd waarin ik zelfs moeite had om mijn bed uit te komen. Alhoewel het nu niet meer zó erg is, voel ik mezelf soms wel weer diezelfde diepgang ingaan waarin ik niet wat ik moet. Ik heb ook niet lang geleden ruzie gehad met iemand waarom ik heel veel geef en ook al is het opgelost, voelt onze band niet meer hetzelfde. Ik heb gemerkt dat sinds die ruzie het weer terug begint te komen en het voelt echt heel emotioneel vermoeiend om er mee te zitten. Ik heb er vaker over gepraat met mensen om mij heen maar het voelt als een roep om aandacht en ik wil ze niet nog meer met mijn problemen vermoeien. Ook nu we met het Corona crisis thuis zitten, kan ik niet langs de huisarts als het ernstig genoeg is ervoor. Ik durf er niet met mijn ouders over te praten aangezien zij een negatieve kijk hebben op dit soort onderwerpen en ze psychologische problemen niet echt serieus nemen. Ik weet niet wat ik kan doen. Alvast erg bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het zou toch echt goed zijn om er gewoon mee naar de huisarts te gaan hoor. De huisartsen zijn juist bang dat veel klachten verergeren omdat men niet naar de huisarts durft in deze tijd.
   Met Grip op je dip (in deze tijden natuurlijk een prima medium) kan je misschien ook helpen verder te komen. Sterkte!

   P. Jansen Jeugdarts