Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, schoolarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

55 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Borina

  Heyy,
  Met Borina ik voel me de laatste tijd echt niet goed voel me heel erg verdrietig maak me op alles zorgen ben gestrest ik ben duiseleg en kan met mijn vriendinnen niet meer lachen hun wel maar ik niet ik voel me echt niet goed soms zit ik echt 1 uur ofzo te staren en dan denk ik echt van hoe zal het zijn als ik er niet meer was enzo ik maak me om iedereen zorgen op school ben ik aleen maar agressief en verdrietig maar als ik dan verdrietig mag zijn in bed s’avond dan kan ik dat niet dan voel ik me opgesloten en bang en raar maar ik zou heel graag willen weten wat dit zou kunnen zijn
  Xx
  Borina

  • JouwGGD

   Beste Borina,

   Dit kan natuurlijk van alles zijn! Via dit medium kunnen we ook geen diagnose stellen.
   Indien je echt met jezelf in de knoop zit, is het altijd verstandig naar de arts te gaan (huisarts of jeugdarts).
   Je kan altijd kijken op mindmasters of er artikelen zijn die je verder kunnen helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. bart

  hoi,
  ik ben een jongen van 22. ik zit op het HBO en heb vanaf het begin van mijn opleiding last van een depressie. Ik heb hier nooit met iemand over kunnen praten vanwege omstandigheden thuis. Nu voel ik me weer iets beter alleen heb ik het op school verprutst. Ik loop heel erg achter en daarom voel ik me dom en ben ik bang dat ik het niet ga halen. Ik vind het eng om naar school te gaan en schaam me ook.

  • JouwGGD

   Beste bart,

   Toch goed om met de school om de tafel te gaan! Je kiest er niet voor een depressie te krijgen (gelukkig gaat het beter met je!).
   Maar indien school niet weet dat je achterloopt vanwege een ziekte, kunnen ze je ook niet helpen. Soms is het makkelijker iemand mee te nemen (vriend, familie).

   Elke depressie is anders, maar vaak voel je je rot, verdrietig, neerslachtig en lusteloos. Niets gaat lekker. Op school niet, thuis niet en met je vrienden niet. Pieker je veel? Heb je faalangst en kan je niets beslissen? Denk je negatief over jezelf? Voel je je mislukt of minder waard dan je leeftijdsgenoten? Heb je last van schuldgevoelens of heb je het idee dat je het niet goed doet? Voel je je buitengesloten of zonder je jezelf juist af? Ga je blowen of juist drinken om maar niet te voelen wat je voelt?

   Een depressie gaat vaak samen met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn en vage buikklachten. De één heeft geen zin om te eten, de andere eet juist extreem veel. Anderen gaan veel meer slapen dan normaal en zijn toch de hele dag moe. De volgende slaapt juist erg weinig. Het is niet zo gek dat een depressie je dagelijks leven negatief beïnvloedt. Doordat je zo moe bent, kan je je bijvoorbeeld op school minder concentreren. En als je steeds somber bent, gaan anderen je misschien uit de weg.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Jesse

  Hoi.
  Ik ben een jongen van 19 jaar.
  Mijn naam is Jesse. Ik vind dat wel een mooie naam, ik voel me heel raar, somber, psychopathisch, depressief.
  Ik heb vandaag de hele dag gechilld met vrienden, dat was allemaal heel gezellig. Sinds gister avond heb ik alleen maar aan haar gedacht, ik verlang naar haar. En omdat ik geen contact kan krijgen net haar voel ik mij heel depressief, ik heb meerdere keren in mijn leven zelfmoord willen plegen. Ik denk er bijna elke week en sws elke maand wel aan om zelfmoord te plegen, de wereld is stukke beter zonder mij (terwel ik dit typ wil ik heel graag huilen, zien of dat wat van de stress laat zakken maar dat lukt niet, ik denk er over mijzelf te slaan dat ik dan van de pijn moet huilen, misschien helpt dat). Ik trek me graag terug, zie het leven vaak genoeg niet meer zitten, voel me heel slecht en leeg van binnen. Alsof er nik is. Leegte

  Ik ben trouwens net een nieuwe opleidinh begonnen, iets met mijn handen, dingen bouwen, fixen wat kapot is, zit in mijn 3e of 4e week. Omdat ik mij zo depressief en leeg voel wil ik er mee stoppen. En ergens gaan werken, ik heb hier voor een opleiding bij defensie gedaan, afgerond en mijn diploma gehaald. Je zou denken dat militairen keihard zijn, sterk, mentaal alles aankunnen..
  Ik kwn verre van, ik heb ook last van woede aanvallen. Ik kan mijn emoties niet kwijt dus sla ik ze op en vaak wanneer ik het niet verwacht komt het er uit, ken je de film “the hulk”?
  Zo voel ik mij dan, boos, sterk, wil alles kapot maken, niks interesseert me meer. Ik zal het langzamerhand wel gaan afronden, dit is al een vrij lang verhaal, moest nou maar is stoppen en de hond uitlaten. Ben ik raar?
  Raar.
  Of ik dat ben, lees dit verhaaltje eens aandachtig, een beetje hoe het er voor mij nu uitziet, over mijn woede aanvallen dat ik mensen iets aan wil doen enzo, dat ik zelfmoord wil plegen, klinkt pittig raar.
  Misschien kunnen jullie hier iets mee, misschien kunnen jullie mij eens een mail sturen dat ik ergens op gesprek kan komen, ik weet dat zelfmoord plegen dom en egoïstisch kan is.
  Wist je dat je dan je familie en vrienden achterlaat met een dode Jesse zonder enige clu waarom? En wat heeft hem zo ver gedreven.. en de meeste mensen willen niet eens zelfmoord plegen, die waren gewoon even depsressief.

  (Ik zeg trouwens zoals je wel leest af en toe opeens iets wat niks met het onderwerp te maken heeft, dat komt omdat ik het anders straks vergeet terwel ik het wel kwijt wilde, sorry daar voor, misschien kan iemand er op reageren, zou graag eens horen wat andere mensen hun ervaringen zijn met misschien wel de zelfde problemen, nogmaals sorry dat het zo lang is, het is ook veel informatie.
  Ik ga maar eens.., de hond uitlaten enzo, ik doe mijn masker weer op.. zodat ze niet zien hoe vervelend ik me voel.
  Weltrusten.

 4. Nadine

  Hoi ik ben een vrouw van 23 jaar,
  en heb het gevoel het leven niet meer aan te kunnen. Ik heb het gevoel dat ik niks meer voel. Ik heb ook last van angst klachten, ik durf niet lang het huis uit, en alleen zijn vind ik eng. Als mijn vriend thuis komt van zijn werk voel ik me weer “veilig”. Ik werk in de zorg en vind het een prachtig beroep. Maar ik vermijd liever nare situaties, de adrenaline en spanning kan ik niet meer aan. Ik krijg klamme handen en wil ik gewoon weg rennen maar dat kan natuurlijk niet. Ik heb ook veel lichamelijke klachten. Ik heb nergens meer zin in. Ik denk er ook vaak aan om voor de trein te springen dan ben ik verlost van alles. Als ik durf en het word niet beter met mij, dan ga ik het doen.