Als je je rot voelt

Dipjes in je leven horen erbij. Maar het is niet de bedoeling dat je je lange tijd achter elkaar ongelukkig voelt.

Ben je weleens bang, onzeker of voel je je even depri? Dat is vervelend, maar die gevoelens horen bij het leven. Het is niet iets om je ernstig zorgen over te maken.

Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? Of voel je lange tijd juist helemaal niets en voel je je leeg van binnen? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst wel leuk vond? Daar kun je wat aan doen.

Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.

Bekijk in het filmpje wat het verschil is tussen een dip en een depressie en wat je kunt doen als je je lange tijd rot voelt.

Depressie?

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor.

Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed. Je bent het liefst alleen. Sommige jongeren gaan drank of drugs gebruiken als ze zich somber voelen.

Flo en Tess over depressie

Denken aan de dood

Sommige jongeren denken tijdens een depressieve periode aan de dood, of aan zelfmoord. Dat is niet raar. Je bent ook niet de enige met deze gedachten.

Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.

Jezelf beschadigen

Sommige jongeren voelen zich zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen, bijvoorbeeld krassen of snijden. Dit kan een manier zijn om met spanning om te gaan, of om juist iets te voelen. Dit is een serieus teken dat het niet goed met je gaat.  Het is belangrijk om er met iemand over te praten.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen of een psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen.

Blowen lijkt misschien op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer psychische problemen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Het helpt misschien als je weet dat je echt niet de enige bent. Veel jongeren worstelen met hun gevoelens. En het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen.

Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Bij ruzie en geweld, bijvoorbeeld thuis of op school, kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om familie of andere mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten.

Doe de zelftest

Via deze link kan je zelf online met je somberheid aan de slag. Het is gratis en niemand kan in jouw omgeving kijken. Je krijgt via filmpjes uitleg over hoe somberheid werkt en hoe je je wat minder somber kan voelen. Omdat het alleen voor jouzelf is, maak je een account aan. Dan kan je ook later weer inloggen als je weer verder wil gaan met de zelfhulp.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Hallo, ik ben een jonge van 13 jaar bijna 14 en ik was heel erg depressief voor een lange tijd. Ik had wel manden of werken dat ik me goed voelde maar de depressieve gevoelens kwamen daarna weer treug. Ik heb een maand geleden hulp gekregen. Omdat ik dee aan zelf beschadiging. Ik doe dat nu niet meer en ik ben er van af gekomen, wel op een rare manier namelijk door dat mijn ouders zo schoken en ik schok van hun die zo schoken ben ik er me gestopt in eens was het gevoel om me zelf te snijden weg, ik heb het soms dien 3 of 4 keer gehad dat ik er even aan dacht om het te doen. Een goede vriendin van mij het vertelde aan mijn mentor omdat ze zo bezorgd was. Ik wil graag waarschuwen aan iedereen die ook depressief is om niet te beginnen aan zelf beschadiging. Het maakt je problemen “lijst” aleen maar groter. Ik hou nog steeds niet van me zelf door allerlei dingen maar dat merkt nu niet uit. Wat mijn vraag is of iemand weet waarom de depressieve gevoelens om de maand of lange tijd treug komen bij mij, en ik er dan eet in mee ga. Ik ben het namelijk zat, maar toch is het zo vijn ik weet echt niet wat me bezield dus daarom vraag ik het aan Julie, heel bedankt dat ik dit kan delen met Julie

  Nino
 2. Het zelfde bij mij wordt het steeds erger met de moeilijk om het te verbergen
  Voor mijn familie en vrienden en het kutste
  Je kan niks doen alleen hulp zoeken en mijn
  Denken dat het goed met me gaat

  Jay
 3. Een vriendin van mij heeft het de afgelopen tijd erg lastig. Zij slaapt op tijd maar zij wordt dan weer te vroeg wakker en heeft erg veel hooi op haar vork momenteel met stages, werk en haar studie. Zij heeft al een lange tijd geen goed gevoel gehad in het leven en ook geen behoefte aan het onderhouden van sociale contacten.
  Ook loopt zij al een jaar bij de psycholoog, maar toch kan zij zich schijnbaar nog niet fijner voelen in haar geest en heeft zij een minderwaardigheid complex. Hoewel zij toen ik haar leerde kennen nog een muur/masker voor hield, was zij toen veel zelfverzekerder en gelukkiger.

  Hoe kan ik haar het beste hier in bijstaan? En is het juist goed dat die masker af zij zich zelf kan zijn? Want nu zij dat is oogt zij minder gelukkig. Ik heb bijna het gevoel dat zij tegen zichzelf moet blijven liegen om naar niet ten onder te gaan aan deze gevoelens.

  B.C.K.M.
  • Beste B.C.K.M.,

   Beste is aan haar te vragen wat ze nodig zou hebben, sta open om naar haar te luister.
   Mogelijk kan je met deze thema’s bij haar aansluiten.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.