Ben je weleens bang, onzeker of voel je je even depri? Dat is vervelend, maar die gevoelens horen bij het leven. Het is niet iets om je ernstig zorgen over te maken.

Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? Of voel je lange tijd juist helemaal niets en voel je je leeg van binnen? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst wel leuk vond? Daar kun je wat aan doen.

Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.

Bekijk in het filmpje wat het verschil is tussen een dip en een depressie en wat je kunt doen als je je lange tijd rot voelt.

Depressie?

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor.

Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed. Je bent het liefst alleen. Sommige jongeren gaan drank of drugs gebruiken als ze zich somber voelen.

Wil je weten of je een dip hebt of een depressie? Kijk dan op www.gripopjedip.nl. 

Denken aan de dood

Sommige jongeren denken tijdens een depressieve periode aan de dood, of aan zelfmoord. Dat is niet raar. Je bent ook niet de enige met deze gedachten.

Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.

Jezelf beschadigen

Sommige jongeren voelen zich zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen, bijvoorbeeld krassen of snijden. Dit kan een manier zijn om met spanning om te gaan, of om juist iets te voelen. Dit is een serieus teken dat het niet goed met je gaat.  Het is belangrijk om er met iemand over te praten.

In dit filmpje vertellen Flo en Tess wat je kunt doen als iemand in je omgeving depressief is.

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen of een psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen.

Blowen lijkt misschien op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer psychische problemen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Het helpt misschien als je weet dat je echt niet de enige bent. Veel jongeren worstelen met hun gevoelens. En het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen.

Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Bij ruzie en geweld, bijvoorbeeld thuis of op school, kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om familie of andere mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten.

54 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniempie23

  Hoi. Ik zit al een paar jaar met een dip ik kom er maar niet vanaf. Ik kan alleen negatief zijn tegen mezelf ik heb iemand waarmee ik erover praat maar dat helpt mij ook niet. Op school en thuis (eigenlijk overal waar mensen zijn) kruip ik in mijn schild en probeer ik vrolijk te doen maar dat ben ik eigenlijk niet. Ik heb nu ruzie met mijn beste vriendin, ik was boos op haar en als ik boos ben zeg en doe ik dingen zonder erbij na te denken en heb toen per ongeluk onze vriendschap opgegeven en daar heb ik nu heel veel spijt van. Ik durf het er niet met mijn ouders over te hebben en ik durf ook niet naar een dokter ermee te gaan wat kan ik nu het beste doen??

  • JouwGGD

   Beste Anoniempie23,

   Een paar jaar in een dip zitten… is niet meer een dipje. Ook dat je geen opties meer overhoud is geen goed teken. Beste vriendin ‘kwijt’, je ouders niet durven te vertellen, niet naar de dokter durven te gaan. Zou toch goed zijn ergens aan te kloppen voor hulp, lijkt niet alsof je er zelf snel weer uit weet te komen.
   De website van “Grip op je dip” kan een start punt zijn om weer een stapje te kunnen, durven nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniemm

   Je kan anoniem naar de dokter hij houd het geheim voor je ouders enz. En het is gratis dus kunnen geen rekening krijgen.

   • JouwGGD

    Beste Anoniemm,

    Je kan naar de dokter (niet echt anoniem), deze heeft een beroepsgeheim. Op de site van jadokterneedokter.nl staat hoe dat zit indien je minderjarig bent.

    P. Jansen Jeugdarts

 2. Jmc

  Hii, ik heb vaak dagen dat ik in de nacht uit het niets heel veel huil zonder reden.
  Ik weet niet waarom ik moet huilen en waarom ik verdrietig ben. Het houd me meestal wakker tot 5 uur s’ochtends.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik kan er met niemand over hebben want ik weet niet waarom ik me zo voel.

  Groetjes J.

  • JouwGGD

   Beste JMC,

   Waarom kan je het er met niemand over hebben. Juist aangeven dat je niet weet waarom je je zo voelt, kan al helpen.
   Ook hoef je niet altijd de oorzaak te weten om te kijken hoe je er mee om kan gaan. Praten helpt!

   P. Jansen Jeugdarts

   • W. Van Maurik

    Reactie van een ouder met dochter v 15 in. Depressie, via via achtergekomen die het goed met haar meende. Daarna gelijk actief ondernomen.. Wat anders als we het niet wisten en jullie advies geven ouders erbuiten te houden zijn jullie medeschuldig aan dit feit als het mis gaat….

    • JouwGGD

     Beste W. Van Maurik,

     Wij adviseren nooit om de ouders er buiten te houden, maar hebben wel het recht van een jongeren boven de 12 jaar te respecteren.
     In de reactie hierboven is iemand ook bv één van de ouders. Maar weet dat jongeren soms onderling meer bespreken dan met u.
     Indien een jongeren een gevaar voor zich zelf of andere vormt zal nooit een ouder(met gezag) daarvan niet op de hoogte worden gesteld, via de juiste weg.

     P. Jansen Jeugdarts