Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

73 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Ik ben heel snel boos en ik voel me vaak elendig ik weet wel zeker dat het hier niet gaat over depressie maar ik heb heel vaak het gevoel dat niemand me nodig heeft en ook komt het door dat ik nu begint veranderen dat heeft te maken met mijn leeftijd maar ik heb dan het gevoel dat niemand kij begrijpt

 2. Anoniem

  Het is heel lastig te omschrijven wat voor gevoel ik heb. Mijn ouders zijn nu een paar weken gescheiden en daar heb ik me eigelijk nooit zorgen opgemaakt ik dacht altijd zo van; “ het is misschien gewoon beter zo” totdat mijn moeder merkte dat ik de laatste tijd heel erg somber was, en dat klopte ook al had ik dat zelf nog niet echt door. Ik denk vaak na over het nut van het leven en ik ga al twee weken niet meer naar school om dat ik bang ben voor de reactie van andere. Misschien doe ik wel heel anders en vinden mensen me daardoor raar. Ook slaap ik nauwelijks meer en als ik dan in slaap val is het met een waterval aan tranen. Ik zonder me het liefst af van de buiten wereld veilig op mijn kamer.

  Maar steeds denk ik dat mijn gedachten niet erg ‘genoeg’ zijn voor een depressie maar het gaat maar niet over. En vaak zie ik het ook gewoon niet meer zitten. Ik zou het fijn vinden om er over te praten met iemand die me begrijpt en kan helpen. Maar steeds denk ik maar dat het niet erg genoeg is. Terwijl ik me echt verschikkelijk voel. Ik hoop dat jullie me tips kunnen geven en zeggen of ik echt een depressie heb. En is het raar om er mee naar toe te gaan naar mijn mentor?

  Met wie kan ik het beste praten?

 3. Karlijn

  Ik ben niet blij (depressief) maar ik moet nu weken stage lopen. Het valt me zwaar om de hele tijd vrolijk en enthousiast te moeten doen. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Karlijn,

   Knap van je dat je wel gewoon met je stage bezig bent!!
   Misschien wel goed om met je stage begeleider (op je stage en evt ook van school) hierover een keer te praten…
   Wat heb jij nodig om het vol te houden (moet je altijd vrolijk en enthousiast doen?).
   Mogelijk kunnen ze je alleen maar helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben nu inmiddels al 7 jaar depressief en heb angstklachten ook op familiair gebied ben ik alleen en heb schokkende dingen meegemaakt waar ik veel verdriet om heb ! Ik heb drugs gebruikt maar ben daar inmiddels achter dat dit niet de oplossing is en het alleen maar erger maakt ! Mijn leven heeft geen inhoud meer en zie het niet meer zitten ! Wat kan ik nu nog doen ?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed om te horen dat je tenminste drug niet meer als een oplossing ziet!
   Indien je het nu echt niet ziet zitten, staan ze bij 113 online, 24/7 voor je klaar.
   Om verder te komen is er zo te horen wel hulp van je omgeving of professionals nodig (huisarts, psycholoog). Op de chat kan je het er eens over hebben…

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 5. anoniem

  ik zit nu al bijna een jaar met elke dag het gevoel alsof niks meer uitmaakt. ik vind niks meer leuk en verpest alles wat mij nog enigszins blij maakte. ik heb al met een psycholoog gepraat maar dit werkte gewoon niet. ik ben altijd boos en verdrietig en weet niet hoe t zo verder moet. ik zou alles doen voor iemand die gewoon echt om me geeft, maar als iemand erover vraagt klap ik dicht en vertel ik liever niks. hierdoor ben ik overgegaan op wiet wat helpt voor een dag of twee..

  ik weet simpelweg niet wat er mis is en hoe ik het moet oplossen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wiet is hiermee een oplossing om alles even te kunnen vergeten, verdoven.
   Hiervan gaan de klachten natuurlijk niet over. Soms is het even zoeken wat jij nodig hebt of wat bij jou past.
   Je kan een andere psycholoog proberen of een keer op mindmasters kijken. Wat gaat jou helpen! praten helpt (ook al is het soms moeilijk) en alcohol drugs maar voor een korte duur.

   P. Jansen Jeugdarts