Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

55 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniempie23

  Hoi. Ik zit al een paar jaar met een dip ik kom er maar niet vanaf. Ik kan alleen negatief zijn tegen mezelf ik heb iemand waarmee ik erover praat maar dat helpt mij ook niet. Op school en thuis (eigenlijk overal waar mensen zijn) kruip ik in mijn schild en probeer ik vrolijk te doen maar dat ben ik eigenlijk niet. Ik heb nu ruzie met mijn beste vriendin, ik was boos op haar en als ik boos ben zeg en doe ik dingen zonder erbij na te denken en heb toen per ongeluk onze vriendschap opgegeven en daar heb ik nu heel veel spijt van. Ik durf het er niet met mijn ouders over te hebben en ik durf ook niet naar een dokter ermee te gaan wat kan ik nu het beste doen??

  • JouwGGD

   Beste Anoniempie23,

   Een paar jaar in een dip zitten… is niet meer een dipje. Ook dat je geen opties meer overhoud is geen goed teken. Beste vriendin ‘kwijt’, je ouders niet durven te vertellen, niet naar de dokter durven te gaan. Zou toch goed zijn ergens aan te kloppen voor hulp, lijkt niet alsof je er zelf snel weer uit weet te komen.
   De website van “Grip op je dip” kan een start punt zijn om weer een stapje te kunnen, durven nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Jmc

  Hii, ik heb vaak dagen dat ik in de nacht uit het niets heel veel huil zonder reden.
  Ik weet niet waarom ik moet huilen en waarom ik verdrietig ben. Het houd me meestal wakker tot 5 uur s’ochtends.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik kan er met niemand over hebben want ik weet niet waarom ik me zo voel.

  Groetjes J.

  • JouwGGD

   Beste JMC,

   Waarom kan je het er met niemand over hebben. Juist aangeven dat je niet weet waarom je je zo voelt, kan al helpen.
   Ook hoef je niet altijd de oorzaak te weten om te kijken hoe je er mee om kan gaan. Praten helpt!

   P. Jansen Jeugdarts

   • W. Van Maurik

    Reactie van een ouder met dochter v 15 in. Depressie, via via achtergekomen die het goed met haar meende. Daarna gelijk actief ondernomen.. Wat anders als we het niet wisten en jullie advies geven ouders erbuiten te houden zijn jullie medeschuldig aan dit feit als het mis gaat….

    • JouwGGD

     Beste W. Van Maurik,

     Wij adviseren nooit om de ouders er buiten te houden, maar hebben wel het recht van een jongeren boven de 12 jaar te respecteren.
     In de reactie hierboven is iemand ook bv één van de ouders. Maar weet dat jongeren soms onderling meer bespreken dan met u.
     Indien een jongeren een gevaar voor zich zelf of andere vormt zal nooit een ouder(met gezag) daarvan niet op de hoogte worden gesteld, via de juiste weg.

     P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Hey, ik heb de laatste tijd last van momenten op de dag dat ik me ineens heel verdrietig voel en dan ineens moet huilen. Dit heeft meestal niet echt een aanleiding en ik weet dan ook niet waar het ineens vandaan komt. Hiernaast kan ik ook veel slechter alleen zijn omdat ik dan ook sneller verdrietig word. Ook heb ik de laatste tijd minder motivatie en concentratie voor school. Ik heb ook gewoon een leuke familie en vrienden om me heen dus weet ook niet zo goed hoe het komt of wat het is. Ik hoor graag wat ik hiermee kan, alvast bedankt!

   • Anoniempje123

    Beste,

    Ik heb net hetzelfde gevoel als anoniem maar mijn vraag is dan: als je niet weet wat er is hoe kun je er dan over praten?

    • JouwGGD

     Beste Anoniepje123,

     Je hoeft toch niet te weten wat het is om het er over te hebben. Indien je weet wat het is en hoe het op te lossen, dan hoef je het er niet over te hebben!
     Anders wel! Door er over te praten zie je dat je niet de enige bent, dat andere dit ook hebben en mogelijk wel een manier weten om er mee om te gaan.

     P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben sinds kort weer begonnen met school en had er na een jaar er tussen uit geweest te zijn opzich best wel weer zin in.
  Vanaf week 2 van mijn school begon ik me slecht te voelen. Een naar gevoel in mijn buik, geen motivatie hebben om naar school te gaan of überhaupt mijn bed uit te komen.
  Vanaf dat ik klein ben heb ik al moeite gehad met naar school gaan en tijdens de periode van school heb ik ook altijd langere periodes van hoe ik me nu voel.
  Ik heb ADHD dus kan me moeilijk concentreren en mijn hoofd zit ook altijd overvol.
  Ik zou echt niet weten wat ik hiermee moet doen en wat het is aangezien ik wel mijn studie wil kunnen halen en daarna gewoon kan werken en mijn ding kan doen maar ik zie het nu totaal niet meer zitten.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je hebt ADHD!? heb je daar ook begeleiding en hulp bij. Gebruik je medicatie?
   Aan de ene kant heb je de klachten (gevoel in de buik, concentratie, overvol hoofd) aan de andere kant is hoe je er mee om gaat.
   Zorg er voor dat je beide kanten zo veel mogelijk optimaliseert! Vertel waar je tegen aan loopt bij de behandeling en optimaliseer de andere kant door naar school te blijven gaan, te sporten, goed te slapen en met school om de tafel te gaan wat nodig is voor je. De jeugdarts kan je hiermee helpen.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Beste GGD,

  Ik heb nu een aantal weken gwn een hele erge rare gevoel in mijn maag… Het voelt als een soort spanning en ik voel me ook heel tja ik weet niet hoe ik het moet omschrijven behalve klote en dat ik niks voel zo lijkt het. Ik heb net pas een hele lieve vriendin die er echt altijd voor me is enzo maar.toch ben ik niet blij en ik heb ook al twijfels gehad over onze relatie terwijl er niks is om over te twijfelen. Ik weet gwn niet hoe ik me voel of wat ik moet doen…ik voel me zo in de war…

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heb je het hier wel eens over gehad met je vriendin? Soms is het ook heel lastig om je gevoel te begrijpen. Rationeel zou je blij moeten zijn, maar wat als je dat dan niet bent? Is dit iets tijdelijks of gaat het weer over? Gevoel is iets ongrijpbaars.
   Praten met je ouders, vrienden, kennissen kan al helpen om dingen op een rij te zetten.
   Op de chat kunnen we je misschien ook nog een stapje verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts