Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

60 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. KleinMensje

  Ik voel me vaak verdrietig of somber ik slaap slecht en heb soms helemaal geen zin in wat dan ook. Ik heb veel te vaak gedacht aan zelfmoord en snij mezelf regelmatig. Mijn ouders weten het nog niet omdat ik denk dat ze gaan denken dat ik mee aanstel. Er zijn wel goede vriendinnen die het weten maar ik weet echt niet meer wat ik moet. Als ik het aan mijn ouders ga vertellen wat is dan een goed moment? Ik heb ook al de zelftest gedaan op gripopjedip.nl daar had ik een score van 24. Het is misschien raar maar ik ben soms gewoon bang voor mezelf en dat het een keer aan zijn einde komt. Wat kan ik nu doen?

  • JouwGGD

   Beste KleinMensje,

   Wat moet jij je vreselijk voelen! Is er iemand in je omgeving (van die vriendinnen bv) die je zou kunnen ondersteunen bij het te vertellen.
   Praten over dit soort dingen is altijd goed. Ook zou ik vertellen aan je ouders, dat je bang bent voor hun reactie.
   Geen ouder wil hun kind afdoen als aansteller, zeker niet in deze situatie. Je kan het gesprek ook een keer voor bespreken met 113online. Vind je het moeilijk face to face te zeggen, kan je het ook opschrijven…

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Iemand

  Op dit moment ben ik 14 jaar oud en mijn ouders zitten nu midden in een scheiding. Ik heb drie broertjes, en een moeder en vader. De laatste tijd voel ik mij steeds slechter, Mijn vader woond nu ergens anders en nu woon ik alleen nog bij mijn moeder. Ik heb echt een hekel aan mijn moeder, Ze zegt altijd dat ik niks doe en alleen maar zeur, Toen ik jonger was sloeg ze mij altijd en gooide ze altijd spullen naar mijn hoofd. Ik ben er echt hele maar klaar mee, Ik durf niemand de echt waarheid te vertellen over mij en mijn moeder, Want ik ben bang dat ze zeggen dat ik mij alleen maar aanstel. Ik denk heel erg vaak aan zelfmoord, Alleen ik denk niet dat ik dat kan doen, want daar ben ik te zwak voor. Ik heb al ongeveer 3 jaar depresieve gevoelens, In die drie jaar heb ik heb met niemand gedeeld. Ik heb het als eerste gedeeld met wie nu een hele goeie vriend van mij is, Hij heeft zelf ook depresieve gevoelens. Veel mensen uit mjjn klas en school weten niet waar hij doorheen gaat, Hij snijdt hemzelf net zoal ik en hij heeft al een aantal zelfmoord pogingen gedaan. Gelukkig kunnen wij heek erg goed met elkaar praten en alles met elkaar delen, Maar ik ben bang dat hij nog een keer zelfmoord probeert te plegen. Wat moet ik nu?

 3. EenVerlorenMeisje

  Ik voel me al een tijdje slecht. Angst heeft me in mijn greep. Ik heb een stem in mijn hoofd. Ik ben radeloos. Ik snijd mezelf en heb al twee maal een zelfmoordpoging gedaan. Ik weet niet hoe ik moet aangegeven dat het slecht gaat. Wat is het beste wat ik kan doen nu?

  • JouwGGD

   Beste EenVerlorenMeisje,

   Goed dat je hier online al om hulp vraagt! Is er iemand in je omgeving waarmee je dit zou kunnen bespreken?
   Ouders, familie, vrienden, leerkracht of mentor? Je kan altijd bij de jeugdarts (van je school) een gesprek aanvragen.
   Lukt dit allemaal niet, kunnen we je mogelijk via de chat verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. anoniem

  Ik ben 12 jaar voel me al langere tijd vaak heel erg rot. Ik kan soms nog wel plezier hebben in dingen, maar dat is heel erg weinig. Ik heb ook ruzie met een vriendin doordat het niet zo lekker gaat met mij en we daardoor heel slecht contact met elkaar hebben. Ik trek me een beetje terug in de klas en ik heb het gevoel dat alles door mij komt. Ik denk ook enorm vaak aan zelfmoord of mezelf snijden. Ik heb tot nu toe 1 keer daadwerkelijk gesneden. Ik denk dat ik misschien een depressie heb, maar een meisje uit mijn klas zegt dat dat niet zo is. Ik weet niet zo goed wat ik hier allemaal mee moet en of ik nou ook echt een depressie heb of niet.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Op de site van Grip op je dip kan je een zelftest doen. Het geeft geen diagnose, maar zal wel aangeven dat je iets met deze gevoelens moet.
   Indien je aan zelfmoord denkt kan je 24/7 terecht bij 113 online. Die staan altijd voor je klaar.
   Weet iemand al van deze gedachten en klachten? weet het meisje wel het hele verhaal… Goed om het met iemand er over te hebben.
   Samen hulp zoeken is altijd makkelijker.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Ik ben heel snel boos en ik voel me vaak elendig ik weet wel zeker dat het hier niet gaat over depressie maar ik heb heel vaak het gevoel dat niemand me nodig heeft en ook komt het door dat ik nu begint veranderen dat heeft te maken met mijn leeftijd maar ik heb dan het gevoel dat niemand kij begrijpt

 6. Anoniem

  Het is heel lastig te omschrijven wat voor gevoel ik heb. Mijn ouders zijn nu een paar weken gescheiden en daar heb ik me eigelijk nooit zorgen opgemaakt ik dacht altijd zo van; “ het is misschien gewoon beter zo” totdat mijn moeder merkte dat ik de laatste tijd heel erg somber was, en dat klopte ook al had ik dat zelf nog niet echt door. Ik denk vaak na over het nut van het leven en ik ga al twee weken niet meer naar school om dat ik bang ben voor de reactie van andere. Misschien doe ik wel heel anders en vinden mensen me daardoor raar. Ook slaap ik nauwelijks meer en als ik dan in slaap val is het met een waterval aan tranen. Ik zonder me het liefst af van de buiten wereld veilig op mijn kamer.

  Maar steeds denk ik dat mijn gedachten niet erg ‘genoeg’ zijn voor een depressie maar het gaat maar niet over. En vaak zie ik het ook gewoon niet meer zitten. Ik zou het fijn vinden om er over te praten met iemand die me begrijpt en kan helpen. Maar steeds denk ik maar dat het niet erg genoeg is. Terwijl ik me echt verschikkelijk voel. Ik hoop dat jullie me tips kunnen geven en zeggen of ik echt een depressie heb. En is het raar om er mee naar toe te gaan naar mijn mentor?

  Met wie kan ik het beste praten?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Zoals je het verteld, zou ik wel zeggen dat je het er eens met iemand over moet hebben. Wie dat dan is?! iemand die jij vertrouwd. Waarbij jij je veilig voelt (leerkracht, vriendin, familie, mentor, jeugdarts…). Op de site van Grip-op-je-dip kan je een dip-test doen. Misschien geeft dat de moet om er iets mee te gaan doen.
   Juist de mentor is er voor je!! helemaal niet raar…

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

  • De vries

   Ik hoop dat het ondertussen al wat beter met je gaat. je mag dit gerust een depressie noemen hoor, ik heb hier zelf ook last van gehad, door vele veranderingen in mijn leefomgeving en leven. Ik heb het toen tegen mijn moeder gezegd, zo ben ik er langzaam aan weer boven op gekomen. Als ik het nu weer krijg zou ik naar deze mensen toe stappen: 1. Mijn vader/moeder 2. Mijn mentor (mag ook je lievelings leraar zijn) 3. Een pscychiator. Geloof me het wordt beter als je er over gaat praten met anderen, dat lucht enorm op. Sterkte 😉

 7. Karlijn

  Ik ben niet blij (depressief) maar ik moet nu weken stage lopen. Het valt me zwaar om de hele tijd vrolijk en enthousiast te moeten doen. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Karlijn,

   Knap van je dat je wel gewoon met je stage bezig bent!!
   Misschien wel goed om met je stage begeleider (op je stage en evt ook van school) hierover een keer te praten…
   Wat heb jij nodig om het vol te houden (moet je altijd vrolijk en enthousiast doen?).
   Mogelijk kunnen ze je alleen maar helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Ik ben nu inmiddels al 7 jaar depressief en heb angstklachten ook op familiair gebied ben ik alleen en heb schokkende dingen meegemaakt waar ik veel verdriet om heb ! Ik heb drugs gebruikt maar ben daar inmiddels achter dat dit niet de oplossing is en het alleen maar erger maakt ! Mijn leven heeft geen inhoud meer en zie het niet meer zitten ! Wat kan ik nu nog doen ?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed om te horen dat je tenminste drug niet meer als een oplossing ziet!
   Indien je het nu echt niet ziet zitten, staan ze bij 113 online, 24/7 voor je klaar.
   Om verder te komen is er zo te horen wel hulp van je omgeving of professionals nodig (huisarts, psycholoog). Op de chat kan je het er eens over hebben…

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  ik zit nu al bijna een jaar met elke dag het gevoel alsof niks meer uitmaakt. ik vind niks meer leuk en verpest alles wat mij nog enigszins blij maakte. ik heb al met een psycholoog gepraat maar dit werkte gewoon niet. ik ben altijd boos en verdrietig en weet niet hoe t zo verder moet. ik zou alles doen voor iemand die gewoon echt om me geeft, maar als iemand erover vraagt klap ik dicht en vertel ik liever niks. hierdoor ben ik overgegaan op wiet wat helpt voor een dag of twee..

  ik weet simpelweg niet wat er mis is en hoe ik het moet oplossen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wiet is hiermee een oplossing om alles even te kunnen vergeten, verdoven.
   Hiervan gaan de klachten natuurlijk niet over. Soms is het even zoeken wat jij nodig hebt of wat bij jou past.
   Je kan een andere psycholoog proberen of een keer op mindmasters kijken. Wat gaat jou helpen! praten helpt (ook al is het soms moeilijk) en alcohol drugs maar voor een korte duur.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Merel

  Hoi,

  Mijn vraag is wanneer zoek je hulp? Wanneer is een dipje geen dipje meer en wat is volgens jullie een lange periode van je ongelukkig voelen?

  Gr. Merel

  • JouwGGD

   Beste Merel,

   Het is verschillend. Ben je in rouw is er mogelijk een langere periode een dip, die normaal is. Weet je eigenlijk niet de oorzaak, is een korte tijd soms al te lang.
   Het is altijd goed om er met iemand over te praten! Mogelijk dat andere een beetje met je kunnen spiegelen. Vragen zijn bv welke last heb je ervan in het dagelijks leven. Kom je nog tot gezellige dingen of helemaal niet.
   Heb je nog doelen?

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts