Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, schoolarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

95 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Merel

  Hoi,

  Mijn vraag is wanneer zoek je hulp? Wanneer is een dipje geen dipje meer en wat is volgens jullie een lange periode van je ongelukkig voelen?

  Gr. Merel

  • JouwGGD

   Beste Merel,

   Het is verschillend. Ben je in rouw is er mogelijk een langere periode een dip, die normaal is. Weet je eigenlijk niet de oorzaak, is een korte tijd soms al te lang.
   Het is altijd goed om er met iemand over te praten! Mogelijk dat andere een beetje met je kunnen spiegelen. Vragen zijn bv welke last heb je ervan in het dagelijks leven. Kom je nog tot gezellige dingen of helemaal niet.
   Heb je nog doelen?

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hoi ik ben hier ter zaken gekomen omdat ik al jaren niet goed in mijn vel zit en zelf bijna z’n heb gepleegd dat is wel weer 4 jaar geleden maar het is niet niks ik heb met een vertrouwend persoon gepraat maar ontdekte tot mijzelf dat het niet echt hielp wat kan ik hier tegen doen?

 3. Maarten

  Hoi
  Ik zit al bijna een jaar niet lekker in mijn vel en het word steeds maar erger en erger en nu zo erg dat ik elke dag huilend in slaap val en echt nergens meer zin in heb en ik ga naar mijn sportclub toe omdat het moet en haal steeds slechtere cijfers en als ik een onvoldoende haal ben ik echt boos op me eigen.
  In het begin praatte ik met mijn mentor maar nu durf ik het niet zo goed meer omdat ik bang ben dat ze gaan denken dat ik aandacht zoek.
  Terwijl dat helemaal niet zo is.
  En ben naar de huisarts gegaan. Heb ook 2 weken geleden een intake gesprek gehad bij ggz kinder en jeugd
  Vanwege mijn suïcidale gedachten en plannen.
  Maar ik kan niet meer ben op en het gevoel begint weer steeds erger te worden.

  Wat kan ik doen?

  En hoe zorg ik ervoor dat ik met mijn mentor weer kan praten zonder dat hij denkt dat ik aandacht zoek?
  Gr. Maarten

  • JouwGGD

   Beste Maarten,

   Wees open met je mentor! Vertel hem wat je hierboven schrijft en dat je bang bent dat hij zo zou kunnen reageren.
   Je hebt hulp nodig! Het is juist heel sterk dat je daarmee naar je mentor toe kan.
   Heb je direct hulp nodig, kan je 24/7 contact opnemen met 113 online!!

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi ik voel me erg buitengesloten op school. Ik heb niemand en al die meiden kijken mij altijd aan van wat doet zei hier. Ik ga elke dag met een presentatiegevoel naar school en ik kom elke dag huilend thuis. Wat moet ik doen ik heb al met mijn ouders gepraat maar die zeggen dat ik ze gewoon moet laten en gwn deze 2 jaar doorzetten ( ik zit in 4 havo). Alleen ik wil niet alleen zijn op school. Heeft u tips?

 5. Erica

  Ik heb al een paar weken het geboel dat ik niet rondom mensen wil zyn of wil praten. Wat kan de oorzaak daarvan zyn? Alvast dank!

  • JouwGGD

   Beste Erica,

   Moeilijk om in jouw gevoel te verplaatsten en daarop een antwoord te geven.
   Lijkt me goed om eens met iemand hierover te praten. De huisarts of de jeugdarts van je school kunnen je misschien een stapje verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts