Heb jij genoeg zelfvertrouwen? Dan geloof je in jezelf en in wat je kan. Je hebt ook het gevoel dat je er mag zijn. Heb je weinig zelfvertrouwen? Dan kun je je onzeker voelen. Weet dat alle jongeren zich wel eens onzeker voelen.

Ik ben onzeker over mijn uiterlijk

Je kunt je bijvoorbeeld onzeker voelen over je uiterlijk, je haar, puistjes of je kleding. In de puberteit verandert je lichaam. Je krijgt borsten, haar onder je oksels, de baard in de keel. Ook daar kun je je minder zeker over gaan voelen.

Veel van jezelf vragen

Als je teveel van jezelf vraagt, en te grote eisen aan jezelf stelt, dan kan het zijn dat je verwachtingen niet uitkomen. Dat heeft invloed op je zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent. Je krijgt meer zelfvertrouwen als het je lukt om dat te accepteren.

Ben ik wel normaal?

Het kan ook zijn dat je je veel vergelijkt met anderen. En dat je daar minder zelfvertrouwen van krijgt. Ieder mens is anders. Het is ook niet altijd belangrijk wat een ander van jou vindt. Het is veel belangrijker wat jij van jezelf vindt. Kijk vooral naar de goede, leuke en mooie kanten van jezelf.

Weinig zelfvertrouwen? Praat erover.

Voel je je onzeker? Erover praten helpt. Dat kan bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een goede vriend of vriendin, je ouder(s) of je mentor. Voel je je heel vaak en al lang onzeker? Kom eens met ons chatten, of praat erover met de vertrouwenspersoon van school.

5 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Lippenbalsempje

  Ik weet niet wat er met me is, maar ik ben de laatste tijd gewoon niet mezelf, de ene keer denk ik dat ik misschien een depressie heb, of autisme (zit in onze familie) en toch denk ik soms ook dat ik hoogsensitief ben. Maar ik durf dan niet naar mn moeder te gaan, want dit wil me toch niet laten testen of ze “manipuleert” me dat ik dan zelf denk zo van laat maar. Maar toch zou ik wel willen weten hoe en wat.
  En ook heb ik heel erg veel ruzie met mijn moeder, en dat vind ik ook helemaal niet leuk!😭
  Ik weet gewoon niet wat er met me is en waar dat leuke gezellige meisje van vroeger is..😩
  Help!

  • JouwGGD

   Beste Lippenbalsempje,

   Je geeft aan dat je ook vaak met je moeder ruzie hebt! Hier wil je moeder waarschijnlijk ook iets aan doen? laten onderzoeken?
   Mogelijk geeft dat een ingang om ook een keer alleen met een professional te spreken wat ten grondslag ligt aan het ‘in de knoop zitten met jezelf en je omgeving’.
   De jeugdarts op school kan je ook eerst een keer alleen spreken, om eens te kijken wat je behoefte is en welke wegen te bewandelen.

   Goed om in ieder geval aan de bel te trekken!
   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Drakenmeisje13

  Hey Lies,
  Ik ken dat heel goed. Ik heb al van jongsafaan een grote spleet tussen mijn boventanden. Ik werd vaak uitgescholden voor konijn. Ik vind mezelf ook lelijk, en ik wil actrice worden… Maar om actrice te worden moet je best knap zijn volgens mij…

  Ik wilde je in ieder geval even zeggen, sorry, typen dat je niet de enige bent! Ik weet hoe jij je voelt en dat gun ik niemand!

  Ik vind het nu best ongemakkelijk om te eindigen omdat ik niet precies weet hoe ik dat moet doen, Dus ik zal typpen: Succes meid!!! Je bent nooit de enige!

 3. Drakenmeisje13

  Hallo.
  Ik ben 13 jaar en ik zit bijna in het 2e jaar van de middelbare school. 3 jaar geleden ben ik verhuist, en nu mis ik mijn oude huis nog steeds. Net als mijn vrienden, oude school, oude klas en zelfs spellen van mijn oude DS… En 1 jaar geleden heeft mijn moeder een auto-ongeluk gekregen, nu heeft ze een whiplash. Ze vergeet soms dingen en word best snel moe. Dat vind ik vervelend. En nu beschuldig ik mezelf ervan dat ik aan veel dingen wat had kunnen doen.

  Zeker als ik dit zo intyp, lijkt het helemaal niet zo erg… En dat vind ik zo vervelend aan mijzelf! Ik heb best weinig zelfvertrouwen. Heeft iemand tips voor me?