Burn-out

Met een beetje stress is niets mis. Maar als je lange tijd stress hebt, kun je opgebrand raken.

Met een beetje stress is niets mis. Maar als je lange tijd stress hebt, kun je opgebrand raken. Dat noemen we een burn-out.

Wat is een burn-out?

Heb je al lange tijd last van stress? Heb je het gevoel dat je energie opraakt? En dat niets meer helpt om te herstellen? Dan kan het zijn dat je een burn-out hebt.

Stress en een burn-out

Stress kost energie. Een beetje stress, bijvoorbeeld voor een proefwerk of een belangrijke voetbalwedstrijd is gezond. Die stress zorgt ervoor dat je je kunt concentreren. Na het proefwerk of de wedstrijd herstel je weer. Soms heb je een iets langere tijd stress. Als je daarna weer rustig aan kunt doen, dan herstel je ook weer.

Als je erg lang veel stress hebt, en het lukt je niet om hiervan te herstellen, dan kun je uitgeput raken. Je raakt letterlijk opgebrand. Dat heet een burn-out.

Wanneer krijg je een burn-out?

De ene persoon heeft meer kans op een burn-out dan de ander. Dat heeft niet alleen te maken met de situatie, zoals de hoeveelheid werk of huiswerk, maar ook met hoe je omgaat met de situatie.

Je bent gevoeliger voor een burn-out als je deze kenmerken hebt: 

  • Je kunt moeilijk ‘nee’ zeggen
  • Je stelt hoge eisen aan jezelf en bent niet snel tevreden over jezelf
  • Je voelt je vaak erg verantwoordelijk
  • Je hebt moeite om hulp te vragen
  • Je voelt je heel betrokken en bent vaak heel gemotiveerd

Kenmerken van een burn-out

Als je een burn-out hebt, dan ben je vaak moe en heb je nergens zin in. Je slaapt slecht en kunt verschillende lichamelijke klachten hebben, zoals spierpijn, hoofdpijn of maagpijn.

Ook kan het zijn dat je geen eetlust hebt, of juist heel veel gaat eten. Je voelt je vaak onrustig. Je kunt snel boos of somber zijn. Je moet veel huilen of voelt je angstig. Je hebt geen zin om met vrienden of vriendinnen af te spreken.

Wat kan ik doen bij stress of een burn-out?

Als je veel stress hebt, kunnen de volgende dingen helpen:

  • Zorg dat je iedere dag iets doet dat je leuk vindt en voor ontspanning zorgt: naar buiten gaan, sporten, een film kijken of muziek luisteren. Gebruik geen alcohol of drugs om te ontspannen.
  • Probeer iedere dag een vast ritme aan te houden. Sta op dezelfde tijd op, eet drie keer per dag en ga op tijd slapen.
  • Probeer erachter te komen waar je stress van krijgt. Wat kost jou veel energie? Kun je dit veranderen?
  • Praat met anderen over hoe je je voelt. Dat lucht vaak op.
  • Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven? Er zijn trainingen om dat beter te leren. Bijvoorbeeld assertiviteitstrainingen of weerbaarheidstrainingen.
  • Probeer zo gezond mogelijk te leven, dan kun je beter tegen stress.

Veerkracht

Veerkracht is dat je mentaal tegen een stootje kunt. In de zelfhulpmodule van de UMCG krijg je onder andere informatie over hoe je je veerkracht kunt vergroten.

Emma over burn-out

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.