Iedereen voelt zich wel eens alleen. Bijvoorbeeld op een feestje waar je niemand kent. Of als je in een vreemde stad bent en er is niemand die je de weg kan vertellen. Je eenzaam voelen, dat heeft niet per se te maken met hoeveel mensen je kent of hoeveel mensen er in de buurt zijn. Eenzaamheid is een gevoel. Je voelt je eenzaam als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat anderen niet om je geven. Dat er niemand naar je omkijkt.

Waardoor voel je je eenzaam?

De ene mens voelt zich sneller eenzaam dan de ander. Misschien ben je geneigd om de dingen negatief te zien. Of vind je het gewoon moeilijk om contact te maken. Dan kun je je sneller eenzaam voelen dan iemand die geneigd is om de dingen positief te zien en die makkelijk contact maakt.

Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij je eenzaam voelt:

 • Je hebt weinig vrienden of familie.
 • Niemand om mee te praten als je problemen hebt.
 • Je verandert van school of gaat verhuizen naar een andere buurt of stad.
 • Je hebt geen geld om verjaardagscadeautjes te kopen of rondjes te geven als je uitgaat.

Wat doe ik tegen eenzaamheid?

Het is niet nodig om je eenzaam te blijven voelen. Je kunt er iets aan doen. Heb je last van eenzaamheid? Praat er met anderen over. Bijvoorbeeld met je ouders, met een goede vriendin of vriend, met iemand op school of iemand anders die je vertrouwt. Ook kun je met ons chatten.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Fg

  Goedendag,
  Ik heb redelijk veel contacten, zoals familie, vrienden en dergelijke, maar toch voel ik me alleen. Niemand weet hoe ik me voel, zelf weet ik het ook niet.
  Ik voel me totaal niet gewaardeerd door m’n ouders, het draait altijd alleen om werken, werken en werken. Ik voel me minder dan de anderen, omdat zij meer doen op het bedrijf.
  Ik heb ondertussen 2 keer hulp gehad, 1 keer waar m’n ouders vanaf wisten en de andere keer zonder. Dit heeft helaas niet geholpen of duidelijkheid gegeven, over hoe ik iets moet voelen of wat ik voel, in mijn hoofd is het een chaos, en ik kan het steeds minder goed ordenen.
  Ik ben niet zoals verwacht word, ik wil dat niet zijn. Ik wil mezelf zijn, maar ik ben mezelf al lang geleden verloren en weet niet meer wie ik nu echt ben. Ik denk dat ik bi ben maar weet het niet zeker (ik heb nog nooit een relatie gehad). In de familie van de s iemand die bi is, en die persoon werd door m’n ouders een varken genoemd, ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben kapot en trek het niet veel langer meer…

  Ps, ik ben 18 jaar dus ik weet niet goed of dit dan nog de goede pagina is om hulp te vragen.
  Maar ik heb dringend advies nodig.
  Alvast bedankt