Iedereen voelt zich wel eens alleen. Bijvoorbeeld op een feestje waar je niemand kent. Of als je in een vreemde stad bent en er is niemand die je de weg kan vertellen. Je eenzaam voelen, dat heeft niet per se te maken met hoeveel mensen je kent of hoeveel mensen er in de buurt zijn. Eenzaamheid is een gevoel. Je voelt je eenzaam als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat anderen niet om je geven. Dat er niemand naar je omkijkt.

Waardoor voel je je eenzaam?

De ene mens voelt zich sneller eenzaam dan de ander. Misschien ben je geneigd om de dingen negatief te zien. Of vind je het gewoon moeilijk om contact te maken. Dan kun je je sneller eenzaam voelen dan iemand die geneigd is om de dingen positief te zien en die makkelijk contact maakt.

Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij je eenzaam voelt:

 • Je hebt weinig vrienden of familie.
 • Niemand om mee te praten als je problemen hebt.
 • Je verandert van school of gaat verhuizen naar een andere buurt of stad.
 • Je hebt geen geld om verjaardagscadeautjes te kopen of rondjes te geven als je uitgaat.

Wat doe ik tegen eenzaamheid?

Het is niet nodig om je eenzaam te blijven voelen. Je kunt er iets aan doen. Heb je last van eenzaamheid? Praat er met anderen over. Bijvoorbeeld met je ouders, met een goede vriendin of vriend, met iemand op school of iemand anders die je vertrouwt. Ook kun je met ons chatten.

11 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem52

  Hallo .. iets aan eenzaamheid doen valt niet mee, zeker niet als je beschadigd ben van je kruin tot je teen .. vind heel moeilijk contacten te maken omda’t ik geen vertrouwen meer heb .. vaak hoor je mensen zegen ware vriendschap ,op elkaar bouwen en vertrouwen , er voor elkaar zijn in goede en minder goede tijden als er op aan komt kiesen voor de makelijkste weg .. Ik vind moeilijk mis fijne vriendin/vriendinnen in mij leven .. waar ik plezier, veel.lol mee kan hebben .. dat doet pijn .. ook als je net ff anders ben dan …..

  • JouwGGD

   Beste Anoniem52,

   Wat een nare situatie! Nee het is ook niet altijd makkelijk, maar blijven proberen helpt.
   Op de site van mindmasters staat een artikel over geen vrienden hebben, mogelijk dat de tips (en op de andere artikelen) je kunnen helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Claudia

  Hi!

  Ik ben een dame van 25 jaar en behoorlijk eenzaam. Ik heb geen vriendinnen en ik lijdt aan depressie. Ik heb hulp ervoor, maar door mn angst en paniekaanvallen durf ik niet alleen de straat op. Op Facebook wordt ik erg gehaat en snap niet waarom. Niemand wilt met me praten. Ik huil echt elke dag en ik zie het niet meer zitten. Ik wil zo graag vriendinnen hebben, maar niemand wilt me. Ik ben hopeloos.

  • JouwGGD

   Beste Claudia,

   Niemand is hopeloos, dat gevoel krijg je soms wel als je in een depressie zit.
   Goed dat je hier hulp voor krijgt. Misschien is het goed dit gevoel ook daar te bespreken, er zijn zeker programma’s met een maatje bv.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

  • M.

   Hoi Claudia,

   Hopelijk voel je je niet alleen. Ik begrijp denk ik heel goed hoe je je voelt. Als je een keer verhalen wilt uitwisselen, let me know! X M

  • Anoniem52

   Hallo Claudia ik zach je bericht vsn 2018 vraag me af hoe het nu met je gaat .. hoop dat je beter in je vel.zit groet

 3. Anoniempje

  Ik zit net op de middelbare en ik ben super onseker want ik heb geen tieten geen kont en ben super kort. Ik ben ook onzeker over mijn gedrag iedereen schelt met kkr iedereen is zo vool en stoer ik zelf wil er wel bij horen maar ik wil niet de domme dingen doen die zeij doen maar anders ben ik niet stoer. Help mij want ik wil aan de ene kant populair zijn maar ik wil ook gwn normaal en goed gedragen. Help mij alsjeblieft
  Ps deze mail maak ik later pas aan

 4. T.

  Het eenzaamheid lijk me gewoon niets, ik zat iedere dag dood op de bak en had geen
  contact met niemand om mijn heen, dus het lijk me leuk nieuwe gezichten te zien
  dat meeste vrienden leuk zijn of niet, belangrijk dat ik meer open sta voor de vrienden
  leren elkaar te begrijpen.

  • Love is forever

   Hallo na de zomervakantie ga ik naar een andere school en laat ik mijn vrienden + mijn vriend achter ik ben eigelijk best bang om op mijn nieuwe school alleen te zijn ik weet niet wat ik hiertegen moet doen.