Iedereen voelt zich wel eens alleen. Bijvoorbeeld op een feestje waar je niemand kent. Of als je in een vreemde stad bent en er is niemand die je de weg kan vertellen. Je eenzaam voelen, dat heeft niet per se te maken met hoeveel mensen je kent of hoeveel mensen er in de buurt zijn. Eenzaamheid is een gevoel. Je voelt je eenzaam als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat anderen niet om je geven. Dat er niemand naar je omkijkt.

Waardoor voel je je eenzaam?

De ene mens voelt zich sneller eenzaam dan de ander. Misschien ben je geneigd om de dingen negatief te zien. Of vind je het gewoon moeilijk om contact te maken. Dan kun je je sneller eenzaam voelen dan iemand die geneigd is om de dingen positief te zien en die makkelijk contact maakt.

Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij je eenzaam voelt:

 • Je hebt weinig vrienden of familie.
 • Niemand om mee te praten als je problemen hebt.
 • Je verandert van school of gaat verhuizen naar een andere buurt of stad.
 • Je hebt geen geld om verjaardagscadeautjes te kopen of rondjes te geven als je uitgaat.

Wat doe ik tegen eenzaamheid?

Het is niet nodig om je eenzaam te blijven voelen. Je kunt er iets aan doen. Heb je last van eenzaamheid? Praat er met anderen over. Bijvoorbeeld met je ouders, met een goede vriendin of vriend, met iemand op school of iemand anders die je vertrouwt. Ook kun je met ons chatten.

18 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Claudia

  Hi!

  Ik ben een dame van 25 jaar en behoorlijk eenzaam. Ik heb geen vriendinnen en ik lijdt aan depressie. Ik heb hulp ervoor, maar door mn angst en paniekaanvallen durf ik niet alleen de straat op. Op Facebook wordt ik erg gehaat en snap niet waarom. Niemand wilt met me praten. Ik huil echt elke dag en ik zie het niet meer zitten. Ik wil zo graag vriendinnen hebben, maar niemand wilt me. Ik ben hopeloos.

  • JouwGGD

   Beste Claudia,

   Niemand is hopeloos, dat gevoel krijg je soms wel als je in een depressie zit.
   Goed dat je hier hulp voor krijgt. Misschien is het goed dit gevoel ook daar te bespreken, er zijn zeker programma’s met een maatje bv.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniempje

  Ik zit net op de middelbare en ik ben super onseker want ik heb geen tieten geen kont en ben super kort. Ik ben ook onzeker over mijn gedrag iedereen schelt met kkr iedereen is zo vool en stoer ik zelf wil er wel bij horen maar ik wil niet de domme dingen doen die zeij doen maar anders ben ik niet stoer. Help mij want ik wil aan de ene kant populair zijn maar ik wil ook gwn normaal en goed gedragen. Help mij alsjeblieft
  Ps deze mail maak ik later pas aan

 3. T.

  Het eenzaamheid lijk me gewoon niets, ik zat iedere dag dood op de bak en had geen
  contact met niemand om mijn heen, dus het lijk me leuk nieuwe gezichten te zien
  dat meeste vrienden leuk zijn of niet, belangrijk dat ik meer open sta voor de vrienden
  leren elkaar te begrijpen.

 4. gglvn

  ik voel me al heel lang eenzaam. ik heb ook geen vrienden waarmee ik kan praten. ik kan weinig aansluiting vinden met andere mensen en het voelt of niemand met mij om wilt gaan. ik ken bijna niemand op het mbo terwijl ik daar al twee jaar op zit. ik zie ook vaak stelletjes om me heen en dan kijk ik naar mezelf en kan ik wel huilen. niemand lijkt geïnteresseerd in mij te zijn om een praatje met mij te maken of een vriendschap aan te gaan.

 5. M

  Ik voel me al een aantal jaar eenzaam, en kan weinig aansluiting vinden bij andere mensen. Kan ook niet goed meekomen met gesprekken etc. Merk het vooral als ik in gezelschap van meerdere mensen/ ben dat ik me dan nog eenzamer voel (Ook bij familie/vrienden).
  Zie ook vaak veel stelletjes om me heen en dan kan ik wel huilen dat ik alleen ben.
  Iedereen zegt dan tegen mij; ga lekker daten. Maar ook dat gaat me ook al niet zo goed af.. (ik weet dat het beter gaat als ik een relatie heb, maar dit is momenteel ook heel spannend voor me omdat ik ook niet goed in mn vel zit en een paar slechte ervaringen heb gehad)
  dus weet ook echt niet meer zo goed wat ik kan doen om het gevoel te verminderen want ben ook altijd al wel een beetje een buitenbeentje geweest!

 6. B.

  Ik kwam in de 1e klas zonder dat ik iemand kende. De rest van de meiden uit mijn nieuwe klas konden elkaar al. Het is moeilijk om er tussen te komen en ik denk dat ze me maar een beetje vreemd vinden. Hoe kan ik er tussen komen.

 7. F

  Ik ben een buitenlandse meisje en Ik heb een vriendin die ik al 5 jaar ken en samen in dezelfde klas zit.
  Ze gaat binnenkort verhuizen en ik ben heel erg bang om alleen te zijn op school in de klas en gewoon in m’n leven want op school ging ik het meest met haar om omdat we zo goed met elkaar kunnen opschieten en omdat we allebei buitenlands zijn daarom heb ik weinig contact met de rest van de klas. Nu ben ik bang over hoe ik de rest van dit jaar in m’n eentje moet doen.
  Hebben jullie tips voor mij?

 8. Troy

  Ik heb maar een paar echte vrienden/vriendinnen die me begrijpen en steunen. Ik wou dat ik er meer had. Hoe verander ik de manier hoe mensen over mij denken? Volgens mij heb ik een slechte eerste impressie gemaakt. Ik voel me steeds eenzamer worden. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Troy,

   Denk niet dat jij kan veranderen hoe andere over je denken, wel kan je kijken naar je eigen gedragingen die maken dat andere op die manier over je denken. Denk dat je al een stap maakt door te erkennen dat je misschien een slechte eerste impressie gemaakt heb. Wat misschien al kan helpen met die paar vrienden en vriendinnen het er over te hebben. Kunnen zij je helpen?
   Op mindmasters staat ook nog een artikel over vrienden!
   Je bent ook welkom op de chat natuurlijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Luna

  is eenzaamheid hetzelfde als een leegte voelen in jezelf? Want ik heb genoeg vrienden en een goede familieband, maar iets in me voelt als een gapend gat.

  • JouwGGD

   Beste Luna,

   Nee, ik denk het niet. Maar het is niet zo dat de een erger is, of minder erg dan de ander!
   Zoals je beschrijft kan je best vrienden hebben, maar toch een leegte voelen. Hier moet je ook iets mee…
   Je kan contact opnemen met de Jeugdarts of eens op Mindmasters kijken.

   Je bent ook welkom op de chat!
   P. Jansen Jeugdarts