Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

37 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Romy

  Heyy, ik uhmm struggle al ruim 2 jaar met eten. Sinds mei ongeveer is het erger geworden. Ik eet eigenlijk zo’n 20 uur niks. Als ik dan uit school kom krijg ik een eetbui, daarna heb ik meestal training, dan avondeten ( dit skip ik eigenlijk altijd als het kan ) en dan begint het vasten weer tot de volgende dag na school.. dan dus weer een eetbui, trainen soms avondeten en ga zo maar door.. ik weet dat het geen gezond ritme is maar het lukt me niet om normaal te eten. Ik heb wel eens dagen zonder eetbui, op de 1 of andere manier voel ik me dan trots dat ik niet heb gegeten, dat voel ik ook wanneer ik avondeten heb kunnen overslaan.. ik weet echt niet wat ik moet doen.. mn ouders is geen oplossing want mn moeder werd 2 jaar geleden ook heel boos toen ze het hoorde.. heb ik een eetstoornis??

 2. Anoniem

  Ik denk dat ik momenteel een eetstroonis aan het ontwikkelen ben. Ik eet heel weinig en ik ben heel bang om aan te komen. Ik durf niet veel te eten. Ik wil wel normaler gaan eten maar ik ben te bang om dik te worden en aan te komen. Hierdoor heb ik de laatste tijd paniek aanvallen

 3. Anoniem

  Ik ben voor mijn gevoel te licht voor mijn leeftijd en lengte ik ben 13 bijna 14 en ik ben 171 cm en weeg 47 kg ik ben trouwens een meisje maar ik eet netzoveel als iedereen maar kom gewoon niet aan wat ik eigenlijk wel wil misschien ligt het wel aan dat ik niet alles lus maar de normale dingen lus ik wel dus hoe kan ik eigenlijk aankomen?

 4. dagmar

  ik heb heel veel last van eetbuien, ik blijf maar doorgaan met eten, zelfs als ik buikpijn heb. ik zeg het wel tegen mijn ouders maar die zeggen dat ik gewoon minder moet eten maar dat lukt niet

  • JouwGGD

   Beste Dagmar,

   Op de site van Weet.info kan je een zelftest doen? heb je een eetstoornis of niet.
   Goed dat je het reeds je ouders verteld hebt. Indien je er toch niet uit komt, kan je altijd naar de huisarts of jeugdarts. Dat mag samen met je ouders, maar je kan ook alleen gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Lola

  Hey ik heet lola en ik heb hier al eerder naartoe geschreven, ik ben nu 15 en weeg nu 40,7 kilo,
  De reden dat ik nu schrijf is dat ik het zo druk heb in mijn leven door mijn vriendin door een zware tijd te helpen dat ik geen tijd meer heb om te chatten of iets ik weet niet hoe ik het kan combineren ik vindt het moeilijk om met jullie te gaan chatten omdat ik mijn vriendin heb en ik jullie niet ken…
  Ik vindt het niet erg dat ik afval maar mijn mentor is het gaan merken ik weet het ff niet meer…….

  • JouwGGD

   Beste Lola,
   Begrijpelijk dat het je even teveel wordt en dat je er ook wil zijn voor je vriendin, je wil haar waarschijnlijk ook niet teleurstellen. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je je zelf niet goed voelt doordat je niet meer genoeg tijd maakt om voor jezelf te zorgen. Probeer eens iets meer tijd vrij te maken voor jezelf door dit structureel te plannen en houd jezelf hier ook aan! Je zou deze tijd dan kunnen gebruiken voor de chat hier, maar ook om te praten met een familielid of vriend/vriendin die je vertrouwt of om iets heel anders te doen waardoor je je beter voelt en weer meer energie krijgt. Niemand kan namelijk alles in zijn/haar eentje redden!

   H. Krol, Jeugdarts

 6. Xx

  Hey ik heb een probleem, ik heb niet zo’n eetlust niet dat ik expres niet eet ofzo maar dat ik het gewoon niet mis, daardoor zeggen klasgenoten al sinds de eerste klas dat ik anorexia heb, ik heb het niet want ik eet wel gewoon maar ik weeg wel steeds minder en minder gewoon omdat middag eten en avond eten eigenlijk het enige is dat ik eet. Ik schaam me ook als ik eeet en Mn klas ziet het maar ik weet niet wat ik miet doen

  • JouwGGD

   Beste Xx,
   Of je echt een eetprobleem hebt kan ik niet goed inschatten met wat je zelf benoemt. Heb het er eens over met je ouders of met de jeugdarts op school (hier kun je altijd een afspraak mee maken gedurende het schooljaar) zodat je er niet alleen voor staat om op een gezond gewicht te blijven.

   H. Krol, Jeugdarts