Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

11 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Lynn

  hey!
  Ik voel me soms best naar [ hoofdpijn, misselijk] . dat komt omdat ik slecht eet. Ik wil beter eten en dunner worden ik wil niet op een strenge lijn. Het is moeilijk voor me om gezond te eten. Ik probeer vaak om beter te eten ,maar het lukt me niet. Veel vrienden vinden me raar omdat ik veel dingen niet lust en soms word mijn moeder ook een beetje boos dat ik niet goed eet. ze heeft veel geprobeerd om mij goed te laten eten. Ik ben best gevoelig en heb de laatste tijd veel maagzuur dat naar boven komt. ik moet niet overgeven. Als we bijvoorbeeld op school iets krijgen eet ik het meestal niet omdat ik het niet lekker vindt. Kunt iemand mij helpen?

  • JouwGGD

   Beste Lynn,

   Eten kan voor sommige beste moeilijk zijn. Gelukkig kan smaak veranderen. Je moet blijven proberen, kleine hapjes en niet na 2x opgeven.
   Misschien kan je met je moeder samen kijken naar een beloningssysteem. Bij 10x proberen gaan jullie samen uit eten bv?
   Kijk ook eens bij voedingscentrum.nl naar de eetupdate! zo kom je steeds een stapje dichter bij je doel.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Marten

  Hey hoi ik heb het vermoeden dat ik leid aan een Binge Eating Disorder en loop nu al een paar jaar met mentale.problemen rond het valt me.ol dat ik me de laaste maanden steeds meer issoleer waar kan ik terecht om hier over te praten?

 3. Noëlle (alweer)

  Ik heb al eerder op deze pagina gereageerd, maar toch wil ik graag (weer) om tips vragen. Eerder dit jaar at ik niet veel als ontbijt en lunch, maar had ik grote eetbuien daarna. Daardoor compenseerde ik her de volgende dag weder met minder eten en ga zo maar door. Daar heb ik hulp voor gevraagd en ik praat nu met een schoolmaatschappelijk werkster. Alleen nu is het vakantie en heb ik de neiging om best wel weinig te eten (1 schepje muesli als ontbijt en een kleine appel als lunch, wel normaal avomdeten, omdat mijn ouders anders bezorgd worden) ik wil wat meer eten om gewoon gezond te blijven. Zonder me zorgen te maken over dik worden. Heeft iemand misschien tips?

 4. lieke

  hi, ik heb mijn bmi uitgerekend en die zegt dat ik een gezond gewicht heb maar ik heb zelf het gevoel dat al het vet rond mijn buik zit en ik zou willen dat dat minder wordt. heeft iemand tips hiervoor? alsjebllieft reageer!

 5. anoniem

  weet dat diëten vaak ook niet helpt en dat je ouders bang zijn dat je ook anorexia krijg. Ik heb dat zelf ook een tijdje geprobeerd omdat ik mijn bovenbenen ook te dik vond. Dat werkte eveneens niet en kreeg er alleen maar vreetbuien van. Ik heb het nu aangepast en wandel 1 uur per dag met de hond werkt veel beter en is ook veel gezonder.