Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

26 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Noëlle

  Hallo,
  Ik sla mijn ontbijt of lunch wel eens over en probeer af te vallen, maar soms heb ik ook enorme eetbuien en wat ik ook probeer mijn zin in eten wint het van mijn zelfbeheersing. En als ik dan geen beleg op brood doe wordt mijn moeder bezorgd. Ik wil er wel over praten (eigenlijk diep van binnen niet), maar ik schaam me er voor. Heeft iemand tips
  (Ik ben 13 jaar, 163cm lang, ik weeg 53 kiloen ik ben een meisje)

  • JouwGGD

   Beste Noëlle,

   Overslaan van maaltijden werkt niet goed om af te vallen! Door de eetbuien daarna kom je alleen maar weer aan.
   Gezonde voeding en genoeg beweging is gezonder en beter!
   Waarom zou je willen afvallen? Waar schaam je je nu zo voor?
   Denk dat het goed is dat je eens op http://www.99grams.nl kijkt en misschien in de anonieme chat van Jouwggd er toch over gaat chatten.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik wil gezond en goed eten alleen dat lukt mij niet, ik blijf maar steeds snoep en slecht eten pakken en kan dat heel moeilijk weerstaan

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het is ook niet dat je altijd de gezonde keuze moet maken, maar een keer vaker is al gezonder.
   Misschien dat de eet update van het voedingscentrum je kan helpen.

   P. Jansen Jeugdarts