Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

44 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Isa

  Hi ik ben 11 jaar oud en weeg 71 kilo ik ben erg onzeker en dat komt door school daardoor ga ik veel eten (en huilen) en lukt niks meer gelukkig ga ik naar een leukere school maar met de musical ben erg onzeker ik vind het heel erg leuk om te acteren enzo maar durf het niet omdat ik dik ben en ik heb al eerder musicals afgezegd

  • JouwGGD

   Beste Isa,

   Wat een nare situatie, begrijp ik goed dat je ook reeds van school gewisseld bent?
   Wel leuk dat je acteren zo leuk vind. Mogelijk is dat ook een oplossing. Door daarmee je onzekerheid te verbeteren, wordt je over de rest mogelijk ook zekerder.
   Op opvoeden.nl staat een artikel over onzekerheid (gericht op opvoeders).
   Kom anders eens op de chat, dan kunnen we kijken welke hulp bij jouw aansluit.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. annoniem

  hoi,
  even een korte vraag, ik vroeg mij af waarom eetstoornis NAO (niet anders omschreven) er niet bij staat?
  hiermee ontstaat de kans dat mensen denken dat hun eetstoornis niet echt of niet erg genoeg is en daardoor nog heftigere dingen gaan ondernemen.

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Bedankt voor de overdenkingen, het is zeker niet de bedoeling geweest om mensen naar heftigere dingen te drijven.
   Het is ook absoluut geen complete lijst van eetstoornissen. Indien er aanpassingen nodig zijn aan de website/tekst kunt u reacties sturen per mail voor de redactie.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. danique

  Hallo
  Ik ben een meisje van 12 jaar en ik probeer op mijn gewicht te letten alleen denk ik zelf dat ik een eetstornis heb ik denk altijd aan snoep en koop ook stiekem snoep daarna heb ik meestal spijt ik wil echt heel graag geen chips en snoep eten maar het lukt me gewoon niet. Daardoor raak ik heel erg in paniek thuis en denk ik na over de gevolgen. Ik weet niet meer wat IK moet doen

 4. Mieke

  Hallo,

  Al ongeveer een jaar heb ik last van eetbuien. Ik heb ze bijna altijd na school. En daarna heb ik echt de hele middag een schuld gevoel. Ik word er echt gek van! Ik heb vandaag mijn mentor gemaild, en heb morgen een gesprek. Ik vraag me nu heel erg af of ik me niet een beetje aanstel.

  Groetjes
  Mieke

 5. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 18 die in een korte periode 2 maanden best veel is afgevallen. Ik was altijd een beetje stevig om het zo te noemen. Maar door onzekerheid en ouders die me te dik vonden werd mijn zelfbeeld steeds lager. Op een gegeven moment ging er een knop om en at ik heel weinig en gezond en had ik vervolgens eetbuien en braakte daarna alles weer uit door schuld. Ik voel me na alles wat ik eet slecht. Ik ben op normaal gewicht alleen ik wordt mentaal gek van mezelf. Heb er in het dagelijks leven last van.

 6. romy

  Hoi,
  Ik ben al ruim 4 maand bezig met eten, ik probeer zo min mogelijk te eten en ik tel best vaak mijn kcal. Ergens weet ik wel dat het niet goed is maar toch is er weer een stem die zegt dat ik dik ben en af moet vallen. Ik weeg nu 46 kilo ben 162 cm lang en 14 jaar. Ik wil heel graag 37 kilo wegen en daar denk ik elke keer aan als ik eet. Ik turn 7 uur per week en hierbij heb ik de kaatste tijd helemaal geen energie meer. Ik zie ook best vaak zwarte vlekken soms beginnen mijn benen daarbij te trillen en dan lijkt het alsof ik elke moment kan flauwvallen. Begin ik een eetstoornis te ontwikkelen? En wat is de reden van die vlekken?

 7. Lisa

  Hey ik ben Lisa ik weeg ongeveer 50 kilo en ik ben 1,64 m lang, ik heb dikke benen en een dikke buik enzo en mijn moeder verteld me regelmatig dat ik te dik ben, daar word ik heel verdrietig van want ik ben al heel onzeker en ik haat mezelf en mijn lichaam en ik denk vaak: waarom ben ik niet dood? Want mensen houden niet van lelijke mensen en ik ben heel eeg lelijk. Ik snijd mezelf omdat ik die pijn verdien. Ik heb heel vaak eetbuien en daarna kots ik de hele mikmak weer uit. Ik sta 4 tot 6 keer per dag op de weegschaal en ik word er helemaal gestressd en onzeker van, ik hoop dat ik op een dag 42 kilo weeg

  • JouwGGD

   Beste Lisa,

   Klinkt niet alsof je lekker in je vel zit, schrik hier ook best wel van.
   Lijkt dat je wel extreem met deze dingen bezig bent. De enige wens die je opschrijft is 42 kilo te wegen.
   Volgens mij heb je met alle andere zaken die je aanstipt eerst hulp nodig? Zou je op de chat een stapje verder kunnen komen…

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Ikke

  Hoi,
  Ik zit de laatste tijd nogal met mezelf in de knoop wat eten betreft. De ene dag voel ik me ongelofelijk rot en probeer ik zo min mogelijk te eten. Dit houd meestal niet lang vol. De volgende dag blijf ik maar tegen mezelf zeggen dat ik er fantastisch uitzie en dan stop ik me vol met koekjes, chocola en soortgelijken. Een paar dagen later voel ik me dan weer schuldig en stop ik weer met eten.
  Dit gaat nu al een paar maanden zo en ik word er zelf nogal moe van. Het is niet dat ik afval (ik ben juist een beetje aangekomen), maar ik word er gewoon gek van. Wat zou ik kunnen doen om het te laten stoppen? Met mijn ouders praten is sowieso geen optie, want die maken alles altijd veel groter dan het is.

  • JouwGGD

   Beste Ikke,

   Je zit er toch mee, als ik het zo hoor. Lijkt ook wel dat je er iets aan zou willen doen. Je kan het natuurlijk altijd eerst met de huisarts of jeugdarts bespreken, weet niet of het dan handig is het toch ook met je ouders te bespreken (wat is je leeftijd). Door het niet te bespreken, kom je ook niet bij een oplossing.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben nu al een poosje verliefd op een jongen, en ben er erg zeker van dat hij mij leuk vind.
  Alleen het probleem is dat we elkaar enorm weinig zin. Laatst begon hij op een feestje veel over mij te praten terwijl ik er niet bij was, gelukkig wel een vriendin van mij die alles na heeft kunnen vertellen. Ze vertelde dat hij wel wat biertjes op had, maar zei: ik vind haar echt heel leuk maar ze woont gewoon te ver. Ik zit echt heel erg met dit dilma. En ook weet hij niet eens dat ik dit allemaal van hem weet. Ik kan moeilijk praten met mijn ouders, en mijn vrienden weten niet wat ze er over zeggen kunnen aangezien ze hem niet kennen. Ik vind hem echt erg leuk, maar kan moeilijk gaan verhuizen! Moet ik met hem praten of wat?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Beetje raar bericht bij eetproblemen, maar dat geeft niet.
   Een relatie met elkaar hebben betekend niet dat je elkaar elke dag, iedere minuut moet zien. Je kan ook gewoon op de momenten dat het wel kan het leuk met elkaar hebben. Belangrijk is wel duidelijk tegenover elkaar te zijn, wat verwacht je van hem… en hij van jou.
   Misschien kan je iets met deze 10 tips.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Noa

  Hallo,
  Ik ben noa en ik ben 16 jaar ik heb de afgelopen jaren last gehad van anorexia nervosa en het ging goed tot deze laatste maanden ik heb last van eetbuien/braken, meerdaags wegen, in de stress als ik teveel op heb enz. Maar nu zit ik met het volgende me ouders hebben letterlijk gezeg dat ze me niet meer willen steunen en dat ze niet meer mee gaan werken met therapieën. Dit heeft mij erg geraakt en ik zit hier erg mee.

  • JouwGGD

   Beste Noa,

   Kan me voorstellen dat dat hard aankomt! Weet je wat je wil gaan doen?
   Je kan altijd bellen met de hulplijn voor een luisterend oor van professionals!
   Mogelijk dat die jou en je omgeving kunnen ondersteunen…

   P. Jansen Jeugdarts

 11. Kim

  ik heb overgewicht. altijd al gehad. maar heb altijd gezond gegeten en heel veel gesport. ik wil al jaren afvallen maar heb veel stress problemen. ik eet niet veel, en zeker niet ongezond. maar ik kan niet echt sporten hebben wij het geld niet voor en om in me eentje te gaan hardlopen ofzo kan ik de motivatie niet voor vinden. en de laatste tijd zit ik steeds vaken er over na te denke om maar gwn laxeer middel te kopen of me vinger in me keel te doen. omdat weinig eten niet werkt dan maar helemaal geen eten. en ik hoor t jullie al zeggen ga dan gezond eten dan val je wel af dit en dat. die behandeling heb ik allang geprobeerd. ik ben ten einde raad en het helemaal zat. ik ben zelfverzekerd over mezelf met de gedachte hoe ik ben. maar dan zie ik mezelf in de spiegel of op een onverwachte foto. en dan is heel die zelfverzekerdheid weg. ik heb niemand die me hier mee kan helpen. en ik zou niet weten wie ik hiervoor zou kunnen vragen. bij familie kan ik niet terecht met dit probleem. en mijn vriendinne zijn allemaal slanke meisjes. en de jongens waar ik mee omga zijn of spierbundels en verslaafd aan de gym. of t zijn jongens die t allemaal niet zo boeit. ik wil hier zo graag hulp bij. iemand die met mij kan gaan sporten helpt de motivatie te vinden. helpt met t eten. en me eindelijk gelukkig maakt als wanneer ik in de spiegel kijk. ik weet dat ik t uiteindelijk allemaal zelf zou moeten doen. mar al iemand aan je zei staan die je meehelpt en je schop onder je kont geeft wanneer het nodig is zou fijn zijn.. hoe kan ik dit oplossen?

  • JouwGGD

   Beste Kim,

   Het lijkt wel een beetje een obsessie te worden, dat lijkt me ook niet goed. Je geeft wel aan dat je vrienden en vriendinnen hebt, die je mogelijk zouden kunnen helpen. Ook slanke meisjes en spierbundels kunnen naast je staan en je motiveren… denk ik.
   Er zit natuurlijk wel iets in gezond eten (dus niet laxeren) en voldoende bewegen. Echter is de focus op gewicht niet altijd de beste. Focus zou juist moeten zijn dat je lekker kan sporten. Soms help dus een teamsport omdat je dan je team niet kan laten zitten, motivatie krijgt om naar de trainingen te komen enz.
   In Nederland vinden we dat alle kinderen moeten kunnen sporten, juist omdat het zo goed is voor sociale contacten en je conditie. Daarom hebben ze een jeugdsportfonds. Kijk daar eens naar met iemand (ouders, sportleraar, mentor, jeugdarts/verpleegkundige) en vraag hem aan.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 12. Sandra

  Hallo, ik ben een meisje van 16 en ik wil het volgende even kwijt. Tot ongeveer een half jaar geleden ben ik altijd te dik geweest. Het eerste wat mijn ouders te horen kregen toen ze met me naar het consultatiebureau gingen was: ‘uw kind is te zwaar.’. Later op de basisschool werd dat niet beter. Steevast elk jaar meten, wegen en een strookje papier met daarop opnieuw: ‘Uw kind is te zwaar.’. Op de middelbare school nam de schoolarts niet meer de moeite om het op een papiertje te schrijven en zei zij het gewoon recht in mijn gezicht. Nu weet ik, er was geen woord aan gelogen, ik was al die tijd te zwaar, alleen nooit meer dan vijf kilo. Daarom vonden mijn ouders het niet nodig om met mij naar een diëtist te gaan omdat ik er wel doorheen zou groeien, wat ook gebeurd is. Het probleem is alleen dat door dit alles, en ik denk dat dat niet onbegrijpelijk is, bij mij het idee is gaan groeien dat ik een dikke vette olifant ben. Als ik een te kleine broek aan trok (bijvoorbeeld maat 164 terwijl ik maat 40 heb), dacht ik dat dat aan mij lag en dat ik af moest vallen (mijn BMI is 21,5 dus dat is echt niet nodig), ik durfde geen bikini aan, ik durfde eigenlijk niet meer te sporten omdat ik dacht dat ik eruit zag als een drilpudding en ik kon er niet over praten omdat ik begon te huilen. Dit was in de vierde. Ik heb dus een gesprek aangevraagd bij de schoolarts en daar geprobeerd uit te leggen hoe ik me voelde en dat ik dacht dat de GGD daar waarschijnlijk de oorzaak van was. Ik vertelde de schoolarts hoe ik me voelde, hoe ik op de basisschool ben behandeld door de GGD en hoe de hulp die ze me in de tweede met een aantal websites over gezond eten had gegeven niet echt had geholpen (wat de ene website als ‘ideaal gewicht’ markeerde was volgens de andere overgewicht. Die ene website presteerde het ook om tegelijk te beweren dat ik 3000 calorieën per dag nodig had en dat ik als ik zes weken niet zou eten nog steeds te zwaar zou zijn, ik kan helaas geen link meer vinden). Ik begon hierbij natuurlijk ook te huilen. Zij vertelde mij vervolgens dat ‘ze een drol niet mooi kon verpakken’ (over mijn te zwaar zijn), dat ik de verkeerde dingen op de websites had ingevuld en dat ze niet begreep waarom ik een gesprek had aangevraagd. Er zat overigens ook drie maanden tussen het aanvragen en het daadwerkelijke gesprek. Nadat de schoolarts dat laatste had gezegd ben ik opgestaan en weggegaan. Ik heb daarna voor mezelf besloten dat ik nooit meer wat met de GGD te maken wilde hebben en dat ik meer ben dan een zinnetje op een strookje of een nummer op een website. Inmiddels zit ik goed in mijn vel en maakt het me allemaal niet zo veel meer uit, maar er zit me nog wel iets dwars. Is dit de normale gang van zaken voor de GGD? Of om het heel cru te zeggen: Is jullie oplossing voor overgewicht kinderen anorexia aanpraten? Of waren alle schoolartsen die ik in mijn leven ben tegengekomen incompetente zeiktrutten wiens enige doel in het leven was om het mijne te verzieken? Want dat is hoe zij op mij zijn overgekomen. Bedankt voor het lezen.

  • Jouwggd Arts

   Beste Sandra,

   Wat een verhaal! Ik kan me niet voorstellen dat dit ooit de bedoeling is geweest.
   Overgewicht is een maatschappelijk probleem, maar verdiend zeker een individuele aanpak. Het is absoluut niet de bedoeling eetproblemen of complexen aan te praten. Indien het makkelijk was om als individu van overgewicht af te komen, was er nooit zoveel over geschreven.
   Klopt dat op internet veel verschillende sites verschillende adviezen geven, voedingscentrum.nl heeft in ieder geval voor jongeren aangepaste BMI maten. Maar zoals eerder aangegeven is BMI niet zalig makend.
   Obesitas is een complexe ziekte, vaak multifactorieel.

   Indien je nog iets kwijt wil ben je van harte welkom op de chat.
   P. Jansen Jeugdarts

 13. Bella

  Hoi, ik ben een meisje van 14, ik ben 1,64 meter lang en ik weeg bijna 70 kilo. Ik heb mijn bmi opgezocht en ik heb overgewicht… Ik ben heel onzeker over mijzelf en ik wil graag dunner zijn, maar steeds als ik probeer gezonder te eten begin ik toch weer aan snoep en zo. Ik eet echt veel te veel op een dag, maar ik kan gewoon niet stoppen. Ik wil mijn ouders vragen om hulp maar steeds als ik er over begin zeggen ze dat ik helemaal niet dik/zwaar ben, maar dat ben ik wel. Ik wil graag hulp maar ik weet niet wat ik nu moet doen….

 14. Hanna

  Hallo,Heel wat jaar heb ik Anorexia gehad. Daarvoor ben ik in behandeling geweest met tweedelijns paycholog(en) en is mijn gewicht in 2014 hersteld en is mijn behandeling gestopt.

  Sinds die tijd deal ik met andere vormen van eetstoornissen, aangezien ik zwaarder was dan ooit door het aankomen wat over mijn veilige bmi is gestagneerd.
  Ik ben dat deels kwijtgeraakt over de jaren doe volgden. Nu echter merk ik dat mijn eetstoornis weer de kop op steekt, althans eten heeft een andere emotionele rol op zich genomen. Ik grijp ernaar met stress, slapeloosheid en heb geen vast ritme. Ik wil ook nog 8 kg kwijt van mijn lichaam omdat het mij belemmert in mijn dagelijkse bezigheden.

  Ik wil het liefst geen traject meer in met zorgverlening aangezien psychologische hulp niet bij mij aansluit. Zijn er hulpboeken die ik kan aanschaffen? Of online coaching? Ik ben de weg volledig kwijt.

 15. anoniem

  ik eet vaak maar 1 x per dag.. en soms eet ik heledag niets.. en soms heb ik dagen dat ik 3 dagen niets eet en dan alleen af en toe iets zoets omdat ik duizelig word..

  niet eten doe ik niet omdat ik mezelf dik vind ik kom juist liever aan ik ben 25 jaar en ben 165 en weeg 49 kilo

  ik kan gewoon niets door me keel krijgen en als ik dan eet word ik zo moe dat ik metteen wil slapen..

  dit probleem heb ik echt al wel 2a 3 jaar weet niet goed wat ik eraan kan doen..

  • Jouwggd Arts

   Beste anoniem,

   Dit lijkt me niet een probleem dat je met een bericht op een blog even oplost. Indien je dit voedingspatroon reeds jaren hebt, kan je dat niet van de ene op de andere dag oplossen. Het zou goed zijn hier langer begeleiding bij de te vragen (diëtiste, huisarts).
   Je kan wel wat info vinden op voedingscentrum.nl en een voedingspatroon update doen. Mogelijk is dat al te veel en te snel.

   P. Jansen Jeugdarts

 16. i.

  Hallo,

  Ik heb sinds ongeveer half jaar geen eetlust meer. Ik doe mijn best om wat te eten, meestal is dit havermout of yoghurt met muesli.
  Ik vind het best wel vervelend dat ik gewoon geen zin in eten heb. Wanneer ik wel zin in eten heb is dit vaak in de ‘frisse’ dingen, zoals zuivel of fruit.
  Het is echter ook niet zo dat ik geen honger heb, wanneer ik honger heb wil ik wel gaan eten maar dan eet ik tegen mijn zin in omdat ik kortweg geen zin heb in eten.
  Ik vind dit probleem best wel vervelend, want ik ben in een korte tijd 7 kilo afgevallen (wat ik totaal niet nodig vindt) ik sport 10 uur in de week, en ik merk ook dat mijn conditie en uithoudingsvermogen achteruit gaan. Ik zou er graag iets aan veranderen maar ik weet niet hoe en wat. Kunt u iets voor mij betekenen?

 17. Anoniem

  Hallo!
  Ik ben een meisje van 17 jaar, ik ben 1,76 m en weeg 70 kilo. Nu is mijn bmi prima. Ik heb alleen een probleem met hoe mijn buik eruit ziet. In de ochtend ziet ie er prima uit en onder de middah ook nog. Maar zodra ik avond gegeten heb wordt het echt een vet rol en begin ik onzeker te worden. Is hier iets aan te doen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   “vet rol” ontstaan niet in de avond na het eten, heb je niet een opgeblazen gevoel of iets na het avond eten. Mogelijk is het ook dat je in de avond je buispieren wat laat verslappen waardoor iets mogelijk meer zichtbaar wordt. 99gram is de website voor eten, gewicht en uiterlijk.
   Een suggestie zou kunnen zijn om buikspier oefening te doen, maar ik weet niet of dat helpt.

   P. Jansen Jeugdarts

 18. Jouwggd Arts

  Heb je ook de zelftest gedaan? Lijkt me goed om hulp te zoeken, eten heb je nodig om gezond in het leven te staan…
  Aan iedere VO school zit een jeugdarts verbonden, die kan meedenken welke hulp in te zetten…
  P. Jansen Jeugdarts

 19. Rosa-Lin

  Hallo,
  Ik heb heel vaak geen zin om te eten, maar als ik dan eet ben ik ontzettend misselijk na het eten van iets.
  Zou u weten hoe dit komt?
  Groetjes,
  Rosa-Lin

 20. Anoniem

  Hey,
  Ik ben 17, 1.69 en weeg 70 kg.
  Ik weet dat mijn eetritme niet goed Is, ik lijn niet, maar ik heb vaak te weinig geld waardoor Ik snel minder op eten. Ik ontbijt vrijwel nooit. En 9 van de 10 keer lunch ik ook niet. Meestal begin ik dus rond 5 uur im de avond met eten. Ik heb geen hongergevoel tot die tijd. Ik eet voor de rest wel gezond als ik eet, Ik houd niet van fastfood bijvoorbeeld. Maar sinds ik een vriend heb maak ik me zorgen. Ik eet steeds vaker met hem en zijn ouders mee, en ik merk dat ik niet een normale maaltijd savonds naar binnen krijg. Als in ’n pizza eet als avond eten, zit ik op ’n kwart vol. En toen hij sochtens ontbijt voor me maakte, kreeg ik het niet weg en werd ik direct misselijk. Wat ik weet dat ook niet goed Is, is dat ik zonder moeite ’n dag eten over kan slaan. Ik doe dit niet 100% bewust, weinig geld en druk zijn met werken spelen een grote factor. Ik weet niet of het er mee te maken heeft maar mijn nachtrust Is erg slecht. Ik heb geen last van vreetkicken en voel me eigenlijk best wel prima. Mijn vraag Is meer eigenlijk, ik weet dat ik iets moet doen. Maar wat, daar twijfel Ik over.

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   “Ik weet dat ik iets moet doen, maar wat..”, wat zou je van ons willen om er iets aan te kunnen gaan doen. Wat heb je nodig om te weten wat je zou willen gaan doen. Je weet zelf al dat je voedingspatroon niet echt gezond is. Hoe kunnen wij je helpen?
   Je zou of informatie bij het voedingscentrum kunnen zoeken, of het met je vriend bespreken of je kan altijd een keer op de chat langskomen.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 21. Lisa

  Ik heb van me zelf opzich een slank lichaam maar sinds oktober 2015 ben ik echt begonnen met calorieen tellen en zo weinig mogelijk eten rond december drong het tot me door dat ik niet goed bezig ben. Ik eet nu gewoon gezond en train 5 uur per week. Ik eet : in de ochtend havermout pap met water als toevoeging en daarna fruit of kaneel er in , in de middag als ik een lange school dag heb op school 1 broodje met kipfilet en dan thuis havermout of nog een broodje met kipfilet of een ei. S’avonds wil ik ook niet te ongezond eten. Ik eet alleen bruin brood en spelt broden en bruine volkoren broden/ bollen . Ik probeer door de weeks geen suiker te eten alleen in het weekend me zelf belonen met bijv een ijsje of chocola of ergens uiteten. Maar als ik tel hoeveel calorieen ik binnen krijg op een dag is dat meestal rond 800-900 , terwijl voor meisjes van mijn leventijd (14 jaar ) 2100 calorieen per dag nodig heeft. Ik weeg ook vaak anders , bijv soms 39 , 40, 41,42 of 43 kilo en ik ben 1,54 .Hebben jullie tips voor lunch,avond eten , en tussen doortjes die niet ongezond zijn en waar je niet van aankomt ? Liefst geen salade want ik hou daar niet echt van 😉 gewoon want een kind lekker vind en waar je mooi slank van blijft !

  • Jouwggd Arts

   Hoi Lisa,

   800-900 cal is echt te weinig om goed te kunnen functioneren. Je gewicht is ook echt wel aan de onderkant van een gezond gewicht. Je kan via voedingscentrum.nl met de nieuwe schijf van vijf een menu maken voor jouw leeftijd.
   Kijk eens op de volgende pagina om ideeën op te doen.

   Groet P. Jansen Jeugdarts