Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

29 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Lola

  Hey ik heet lola en ik heb hier al eerder naartoe geschreven, ik ben nu 15 en weeg nu 40,7 kilo,
  De reden dat ik nu schrijf is dat ik het zo druk heb in mijn leven door mijn vriendin door een zware tijd te helpen dat ik geen tijd meer heb om te chatten of iets ik weet niet hoe ik het kan combineren ik vindt het moeilijk om met jullie te gaan chatten omdat ik mijn vriendin heb en ik jullie niet ken…
  Ik vindt het niet erg dat ik afval maar mijn mentor is het gaan merken ik weet het ff niet meer…….

  • JouwGGD

   Beste Lola,
   Begrijpelijk dat het je even teveel wordt en dat je er ook wil zijn voor je vriendin, je wil haar waarschijnlijk ook niet teleurstellen. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je je zelf niet goed voelt doordat je niet meer genoeg tijd maakt om voor jezelf te zorgen. Probeer eens iets meer tijd vrij te maken voor jezelf door dit structureel te plannen en houd jezelf hier ook aan! Je zou deze tijd dan kunnen gebruiken voor de chat hier, maar ook om te praten met een familielid of vriend/vriendin die je vertrouwt of om iets heel anders te doen waardoor je je beter voelt en weer meer energie krijgt. Niemand kan namelijk alles in zijn/haar eentje redden!

   H. Krol, Jeugdarts

 2. Xx

  Hey ik heb een probleem, ik heb niet zo’n eetlust niet dat ik expres niet eet ofzo maar dat ik het gewoon niet mis, daardoor zeggen klasgenoten al sinds de eerste klas dat ik anorexia heb, ik heb het niet want ik eet wel gewoon maar ik weeg wel steeds minder en minder gewoon omdat middag eten en avond eten eigenlijk het enige is dat ik eet. Ik schaam me ook als ik eeet en Mn klas ziet het maar ik weet niet wat ik miet doen

  • JouwGGD

   Beste Xx,
   Of je echt een eetprobleem hebt kan ik niet goed inschatten met wat je zelf benoemt. Heb het er eens over met je ouders of met de jeugdarts op school (hier kun je altijd een afspraak mee maken gedurende het schooljaar) zodat je er niet alleen voor staat om op een gezond gewicht te blijven.

   H. Krol, Jeugdarts

 3. Anoniem

  Anoniem ik ben moe ik ben kapot ik denk de hele tijd aan eten een sta veel op de weegschaal om te kijken hoe zwaar ik ben als ik zie dat ik ben aangekomen word ik heel erg boos op mezelf als ik eet dan voel ik me heel erg naar een denk ik heel erg veel na dan denk ik nu heb ik gegeten nu ga ik dik worden je wil toch niet dik worden dan moet je ook niet gaan eten je moet het nu uitspugen ik loop dan naar de wc een steek me vinger in me keel zover dat ik ga overgeven soms 1 keer soms 5 achter elkaar aan als we gaan avond eten verzin ik altijd iets waardoor ik ergens anders mag eten buiten of op me kamer buiten gooi ik me eten in de bosjes en als ik op me kamer ga eten gooi ik het in de wc kom ik er niet onder uit dan eet ik het gewoon op (met hele grote tegen zin) vervolgens loop ik dan weer naar de wc om het weer kwijt te raken ik vind het echt niet leuk om te eten ik vind mezelf zo dik maar ander mensen zeggen steeds dat ik heel erg dun ben geworden ik wil echt niet eten want dan wordt ik dik een dat wil ik echt niet want als ik nog dikker wordt mag niemand mij ik wil de hele tijd sporten om me energie kwijt te raken
  (Ik heb adhd) een om afgevallen ik vind het moeilijk om er over te praten een mijn ouders weten het dan ook niet ik wil ze niet teleur stellen ze hebben het al zo druk met die andere 7 kinderen
  (Ik woon in een pleeggezin) maar ik merk dat ik mezelf verlies ik weet niet wat ik moet doen kunnen jullie me helpen asjeblieft ik ben kapot denk jullie dat ik een eetstoornis heb wat moet ik nu doen groet anoniem

  • JouwGGD

   Beste anoniem,
   Wat een nare situatie waar je je in bevindt. Het klinkt alsof je hier niet in je eentje helemaal uitkomt, maar echt hulp nodig hebt en dat is helemaal niet erg! Er zijn veel andere kinderen die zich ook in jouw situatie bevinden en het goede nieuws is dat je er ook weer uit kunt komen (ook al voelt dat nu helemaal niet zo)! Ik snap heel goed dat je je ouders hier niet mee wil belasten en ze niet wil ‘teleurstellen’, maar ik denk ook dat je ouders niet willen dat je je zo voelt. En het is ook juist belangrijk om dit niet alleen maar voor jezelf te houden maar ook te delen, al is het met een vriend(in) of een ander familielid of anoniem online. Als je het alleen maar bij jezelf houdt blijft het namelijk alleen maar zichzelf versterken door hoe je je voelt en hoe je erover denkt. Als je er last van houdt kan het ook goed zijn hier eens met je huisarts over te praten.
   Hier kun je testen of je een eetstoornis hebt, en daar is ook veel te vinden over de hulp die er is en wat je het beste kunt doen. Verder kun je op de chat terecht om hierover te praten.

   H. Krol, Jeugdarts

 4. Anoniem

  Anoniem ik ben bang om te eten omdat ik bang ben dat ik te dik wordt een dan vooral me buik ik eet alleen s avonds een klein beetje de rest van de dag eet ik niks ik vind het moeilijk om er over te praten ik zeg tegen mensen dat ik geen honger heb dat heb ik ook nooit maar ik wil ook niks eten omdat ik te bang ben om dik te worden veel mensen zeggen dat ik juist te dun ben maar ik vind dat echt niet ik vind me juist dik denken jullie dat ik een eetstoornis heb wat moet ik doen moet ik het aan iemand vertellen of moet ik het voor mezelf houden

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op de site van weet.info staat een zelftest om te kijken of je een eetstoornis hebt!
   Maar daarnaast heb je in ieder geval geen gezond eetpatroon. Dus zou ik wel aanraden om het er met iemand over te hebben. Bv de huisarts of jeugdarts zou je verder kunnen helpen.
   Je bent natuurlijk altijd welkom op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Lola

   Hey ik struggle hier ook mee…
   Want als je het verteld instaat er misschien grote chaos, maar zo niet ga jij eraan onderdoor…
   Ik zou als ik jou was inderdaad iemand opzoeken die niks MAG doorvertellen xx lola

 5. S

  Hi, ik ben een meisje van bijna 18 en ik weeg op dit moment rond de 42 kilo (hangt van het moment van de dag af).
  Ik ben zo’n twee weken geleden flauwgevallen zonder enige reden (grote kans dat het kwam door te weinig eten) ik ben daar een paar dagen ziek van geweest en nu ben ik opnieuw ziek en continu misselijk. Mijn ouders denken dat dit te maken heeft met mijn eetgedrag. Ik struggle al ruim 3 jaar met eten, ik wil niet zozeer afvallen en daar doe ik ook niets voor, maar ik heb een gruwelijke angst voor aankomen. Dus zodra ik (door bijvoorbeeld ziek zijn) afval, krijg ik het er daarna niet meer aan..

  Ik ben bang dat mijn eetgedrag nu zo erg op mijn lichaam aan het werken is dat het op overlevingsmodus gaat.. ik durf alleen niet naar de huisarts bang voor wat eruit komt..

  • JouwGGD

   Beste S,

   Waar ben je precies bang voor? wat zou eruit moeten komen. Op het moment dat je niets doet gaat het ook niet beter worden.
   De huisarts mag en kan niets aan je ouders vertellen zonder dat jij daar in beslist.
   Je kan ook via school naar de Jeugdarts waarvoor het zelfde geld.
   Goed om er in ieder geval een keer over in gesprek te gaan, dat kan via de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Lieke

  Hoii mensen
  Mijn naam is Lieke
  En ik heb hele dikke boven benen, ik schaam me daar erg voor. En wil er graag iets aan doen heeft iemand tips???

 7. Lola

  Hey ik ben lola en ik ben 14 (bijna 15) en ik weeg 44,5 ik ben best onzeker want ik eet wat ik wil maar daarna voel ik me naar omdat ik veel heb gegeten, ik probeer nu al een jaar gezonder te leven Maar elke keer lukt het niet. Maar het nare is dat ik inplaats van ga praten of iets ik dan ga kotsen…

  • Lieke

   Haii Lola
   Ik weeg 50 kilo en ben nog maar 13 dus mijn tip is ga gewoon eten zoals je eerst ook deed, want je weegt best weinig, ik ben ook heel slecht in praten over mijn problemen.

 8. Isa

  Hi ik ben 11 jaar oud en weeg 71 kilo ik ben erg onzeker en dat komt door school daardoor ga ik veel eten (en huilen) en lukt niks meer gelukkig ga ik naar een leukere school maar met de musical ben erg onzeker ik vind het heel erg leuk om te acteren enzo maar durf het niet omdat ik dik ben en ik heb al eerder musicals afgezegd

  • JouwGGD

   Beste Isa,

   Wat een nare situatie, begrijp ik goed dat je ook reeds van school gewisseld bent?
   Wel leuk dat je acteren zo leuk vind. Mogelijk is dat ook een oplossing. Door daarmee je onzekerheid te verbeteren, wordt je over de rest mogelijk ook zekerder.
   Op opvoeden.nl staat een artikel over onzekerheid (gericht op opvoeders).
   Kom anders eens op de chat, dan kunnen we kijken welke hulp bij jouw aansluit.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. annoniem

  hoi,
  even een korte vraag, ik vroeg mij af waarom eetstoornis NAO (niet anders omschreven) er niet bij staat?
  hiermee ontstaat de kans dat mensen denken dat hun eetstoornis niet echt of niet erg genoeg is en daardoor nog heftigere dingen gaan ondernemen.

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Bedankt voor de overdenkingen, het is zeker niet de bedoeling geweest om mensen naar heftigere dingen te drijven.
   Het is ook absoluut geen complete lijst van eetstoornissen. Indien er aanpassingen nodig zijn aan de website/tekst kunt u reacties sturen per mail voor de redactie.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniem

  Ik weet niet of ik echt een eetstoornis heb maar de laatste tijd gaat het best slecht. Ik ben soms echt depressief en heb dan zelfmoordgedachten. Maar mijn stemming kan ook weer omslaan en dan ben ik harstikke druk en hyper en vind ik alles GE-WEL-DIG. Maar als ik me kut voel eet ik niet. Vandaag voelde ik me bijvoorbeeld wel goed maar ik had vanaf gisteravond half 6 niks meer gehad en ging toen met tegenzin om 13 uur vanmiddag toch wat eten. Als ik me dus kut voel eet ik niet. Ik heb ook wel eens drie dagen niks gegeten. Maar ik slaap in de kut periodes ook heel slecht of juist helemaal niet. Terwijl ik echt heel moe ben en geen puf meer heb. Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet maar ik praat er op school wel over hoe ik me voel en ik heb ook verteld dat ik slecht slaap. Maar dit van het eten heb ik niet verteld want dat durf ik niet en dan lijkt het misschien of ik overdrijf en alles. Of dat ik het gewoon verzin voor de aandacht.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Als je (ook al is het soms) je depressief voelt en zelfmoordgedachten hebt, dan overdrijf je niet.
   Dan denk ik dat praten alleen op school zelfs niet genoeg is en je professionele hulp nodig hebt.
   Weet dat je bij 113online altijd 24/7 kan aankloppen. Via de jeugdarts van school of je huisarts, kan je echt professionele hulp opstarten.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Hulpeloos meisje

    Ik zit ook op school in een meidengroepje met de docent met wie ik praat en mij leerlingbegeleiding geeft en een docent die o.a. ook therapeut is. en ik ging met haar praten en ze vroeg ook hoe ik eet en slaap enzo en ze denkt dat ik een depressie heb en zij ging erover nadenken wat ze met mij willen bereiken. Wat het plan is zegmaar. En nu heb ik allemaal opdrachten meegekregen en nu gaat ze regelen dat ik dus ook creatieve therapie krijg. (ik vind het moeilijk om te praten maar ze zeggen dat ik heel creatief ben dus daarom creatieve therapie) omdat inderdaad alleen de hulp op school niet genoeg is. Dus waarschijnlijk komt het nu wel goed.

    • JouwGGD

     Beste Hulpeloos meisje,

     Hoop dat dit bij jou aansluit, trek anders op tijd aan de bel! let op jezelf.

     P. Jansen Jeugdarts

 11. danique

  Hallo
  Ik ben een meisje van 12 jaar en ik probeer op mijn gewicht te letten alleen denk ik zelf dat ik een eetstornis heb ik denk altijd aan snoep en koop ook stiekem snoep daarna heb ik meestal spijt ik wil echt heel graag geen chips en snoep eten maar het lukt me gewoon niet. Daardoor raak ik heel erg in paniek thuis en denk ik na over de gevolgen. Ik weet niet meer wat IK moet doen

 12. Mieke

  Hallo,

  Al ongeveer een jaar heb ik last van eetbuien. Ik heb ze bijna altijd na school. En daarna heb ik echt de hele middag een schuld gevoel. Ik word er echt gek van! Ik heb vandaag mijn mentor gemaild, en heb morgen een gesprek. Ik vraag me nu heel erg af of ik me niet een beetje aanstel.

  Groetjes
  Mieke