Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Gezond gewicht

Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.

Lijnen hoeft niet

Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.

Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.

Risico’s

Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.

25 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Michiel

  Ik denk dat ik ook een eetprobleem heb ik eet nooit groenten en fruit bij het ruiken moet ik al kokhalzen en laat staan bij het proeven en wil het graag veranderen maar het lukt mij niet en nu wil ik het al helemaal omdat er een kleine in aankomst is en daar wil ik alles voor doen

 2. ***

  Hoi, ik denk dat ik een eetprobleem heb want ik eet (bijna) niks. Ik eet geen ontbijt en geen lunch. Ik ben bang dat ik annorexia krijg want ik kom letterlijk niks aan. Wat kan ik doen P.S. ik ben 13 jaar en weeg 40kg

 3. annoniem

  hallo mijn zus heeft al 3 jaar anorexia en ik wil nu ook afvallen mijn bmi is goed maar ik vind mijn benen erg dik mijn ouders worden steeds boos als ik iets weiger (ook al is het een snoepje) mijn ouders zijn bang dat ik ook anorexia krijg maar ik denk zelf van niet. wand ik eet wel gewoon 2 crackers als ontbijt en als lunch 1 boterham en avond eten eet ik ook gewoon ik ben aan het diëten maar mijn ouders accepteren dat niet! wat kan ik doen? ps: ik ben 12 jaar 1,65 meter lang en weeg 60

 4. Fie

  Hoi,
  Ik denk dus dat ik een eetprobleem heb, en ik denk ook dat ik een hoogfunctionerende depressie heb. Ik weet alleen niet zo goed waar je hiervoor getest kan worden, of waar je ermee geholpen kunt worden!

  • JouwGGD

   Beste Fie,

   Heb je al eens gekeken naar de site van Proud2beme?
   Op deze site kun je alles vinden over eetproblemen, anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, gezond eten, lifestyle en vooral over jezelf accepteren zoals je bent.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 5. anoniem

  hii, ik weeg 76,3 kilo ik ben 13 jaar en 1.72 lang. ik ben bang dat ik overgewicht heb of te dik ben enzo. want ik zie veel verschil met mijn vriendinnen die niet heel veel kleiner zijn. ik eet ook erg veel en mijn ouders zeggen allebei ‘Gewoon minder eten.’maar dat kan ik op een of andere manier niet. ik ben ongeveer 1,5 jaar tijd van 55kg naar 76kg gegaan is dat erg veel? ik wil zelf een dunnere buik en mijn benen zijn erg dik. wat kan ik eraan doen om dit minder te maken? Ik hockey 3 keer in de week en ik dans 1 keer in de week + 2 keer gym maar dat telt niet echt mee vind ik. in tabellen op internet over gewicht staat dat ik net op het randje zit van normaal gewicht/ overgewicht.ik wil gewoon een mooier lichaam. wat kan ik hier zsm aan doen???

  groet,
  anoniem

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Om te kijken of je overgewicht hebt is de BMI meter van voedingscentrum.nl aangepast op leeftijd!! BMI voor jongeren in de groei is anders dan voor volwassenen.
   Op de site van voeidngscentrum.nl kan je meteen door klikken naar tips voor een gezonder voedingspatroon.
   Een ‘mooier lichaam’ en ‘zsm’ zijn beide niet het goede uitgangspunt. Gezonde voeding en voldoende beweging voor de rest van je leven is beter. Kleine stapjes en vooral de tijd nemen.
   Het is ook iets wat niet makkelijk is, waarschijnlijk heb je daar hulp bij nodig van bv vriendinnen, familie, de diëtiste en misschien de jeugdarts/ huisarts.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 6. bezorgde vriendin

  hee, mijn vriendin eet al weken bijna niets… ze is 14, 1.60 en weegt 40 kilo (ondergewicht).
  ze vindt zichzelf te dik en wil afvallen. ze word behoorlijk dun alleen heeft da niet door.
  weet iemand hoe ik haar iets kan latn eten zonder echt te dwingen?

  • JouwGGD

   Beste bezorgde vriendin,

   Je zit een heel moeilijke situatie. Echt haar stiekem laten eten en van eetstoornis afhelpen gaat niet lukken.
   Belangrijk is dat ze hulp weet te vinden die bij haar aansluit. Op de site van weet.info staat een stukje en je kan ze voor raad altijd bellen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 7. Romy

  Heyy, ik uhmm struggle al ruim 2 jaar met eten. Sinds mei ongeveer is het erger geworden. Ik eet eigenlijk zo’n 20 uur niks. Als ik dan uit school kom krijg ik een eetbui, daarna heb ik meestal training, dan avondeten ( dit skip ik eigenlijk altijd als het kan ) en dan begint het vasten weer tot de volgende dag na school.. dan dus weer een eetbui, trainen soms avondeten en ga zo maar door.. ik weet dat het geen gezond ritme is maar het lukt me niet om normaal te eten. Ik heb wel eens dagen zonder eetbui, op de 1 of andere manier voel ik me dan trots dat ik niet heb gegeten, dat voel ik ook wanneer ik avondeten heb kunnen overslaan.. ik weet echt niet wat ik moet doen.. mn ouders is geen oplossing want mn moeder werd 2 jaar geleden ook heel boos toen ze het hoorde.. heb ik een eetstoornis??

  • bezorgde vriendin

   heey meissie… ik denk het wel…… heel erg dt je moeder boos word want dat mag niet!!! misschien dat je een x de kindertelefoon kan bellen als je alleen bent… of met een vriendin kunt praten.

 8. Anoniem

  Ik denk dat ik momenteel een eetstroonis aan het ontwikkelen ben. Ik eet heel weinig en ik ben heel bang om aan te komen. Ik durf niet veel te eten. Ik wil wel normaler gaan eten maar ik ben te bang om dik te worden en aan te komen. Hierdoor heb ik de laatste tijd paniek aanvallen

 9. Anoniem

  Ik ben voor mijn gevoel te licht voor mijn leeftijd en lengte ik ben 13 bijna 14 en ik ben 171 cm en weeg 47 kg ik ben trouwens een meisje maar ik eet netzoveel als iedereen maar kom gewoon niet aan wat ik eigenlijk wel wil misschien ligt het wel aan dat ik niet alles lus maar de normale dingen lus ik wel dus hoe kan ik eigenlijk aankomen?

 10. dagmar

  ik heb heel veel last van eetbuien, ik blijf maar doorgaan met eten, zelfs als ik buikpijn heb. ik zeg het wel tegen mijn ouders maar die zeggen dat ik gewoon minder moet eten maar dat lukt niet

  • JouwGGD

   Beste Dagmar,

   Op de site van Weet.info kan je een zelftest doen? heb je een eetstoornis of niet.
   Goed dat je het reeds je ouders verteld hebt. Indien je er toch niet uit komt, kan je altijd naar de huisarts of jeugdarts. Dat mag samen met je ouders, maar je kan ook alleen gaan.

   P. Jansen Jeugdarts