Stress: wat gebeurt er in je lichaam en hoofd?

Een dubbele crisis

Door de coronamaatregelen leven we in een bijzondere tijd. Veel mag en kan niet, waardoor je niet kunt doen wat je wilt. Vooral jongeren kunnen hier last van hebben. In het filmpje hieronder zie je waarom dit zo is.

Deze tijd met maatregelen heeft invloed op iedereen, maar het verschilt per persoon hoeveel last je hiervan hebt. Denk voor jezelf eens na over wat voor jou de positieve en negatieve kanten zijn (geweest). En misschien waren er zelfs dingen die afgelopen tijd zo fijn, dat je wilt dat het blijft bestaan?

Je brein en stress

Stress heeft invloed op je lichaam, maar óók op je brein. Een stressreactie kan zich op verschillende manieren laten zien. Op sommige momenten helpt stress, maar op andere momenten kan het je flink tegenwerken. Hoe dat werkt zie je in de video hieronder.

Je hebt nu verschillende stressreacties gezien. Hoe reageer jij meestal op stress? Herken je je in één van de drie stressreacties? Praat eens met mensen om je heen over hoe zij omgaan met stress. Tip: bespreek eens wat je van elkaar zou kunnen leren.

Grip op je gevoel

Er zijn allerlei soorten gevoelens die je kunt hebben. Denk aan boos of verdrietig zijn, of niet lekker in je vel zitten. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om invloed op deze gevoelens te hebben. Wat dat is, zie je hieronder!

Heb je tips in het filmpje gezien die voor jou werken? Denk nu eens terug aan een moment waarop je vervelende gevoelens had. Probeer je te bedenken wat er op dat moment echt aan de hand was. Heb je nieuwe ideeën gekregen over hoe je met deze gevoelens om kan gaan?

Je stress te lijf

Je lichaam en je gevoelens hebben namelijk veel met elkaar te maken! Met ons lichaam kunnen we ook invloed hebben op onze gevoelens. In de video hieronder zie je hoe.

Welke van de 5 manieren hebben bij jou invloed op je stemming? (bewegen, slapen, eten, elkaar aanraken, diep ademhalen). Welke zou jij nog meer kunnen gebruiken om je stemming te verbeteren? Tip: Schrijf het voor jezelf op, om er ook echt mee aan de slag te gaan!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd