Pesten gebeurt op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door iemand uit te schelden of buiten te sluiten. Maar ook door spullen af te pakken of stuk te maken. Door te stelen, iemand te achtervolgen of bedreigen. Of lichamelijk: door te duwen of te slaan.

Er is vaak één pestkop en een groepje jongeren dat meedoet, de meelopers. Pesten gebeurt op school, maar ook op de sportclub of in de buurt. Pesten is nooit goed.

Ik word gepest

Word je gepest? Dan voel je je verdrietig of boos. Soms durf je zelfs niet meer naar school te gaan. Je kan je eenzaam gaan voelen en minder vertrouwen krijgen in leeftijdsgenoten. Soms krijg je lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn. Je kan er slechter van gaan slapen en daardoor heel vaak moe zijn.

Weet dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Blijf jezelf. Als je je anders gaat kleden of anders gaat doen, dan vinden de pesters wel iets anders om je mee te pesten.

Pesten stopt niet vanzelf

Pesten houdt niet vanzelf op. Het is daarom heel belangrijk dat je er met iemand over praat. Bijvoorbeeld met je ouders. Of met iemand op school. Je kunt ook met ons chatten. Praten lucht vaak op.

Je kunt ook een zelfverdedigings- of weerbaarheidscursus volgen. Daarvan word je vaak sterker en minder onzeker, zodat de pesters minder grip op jou krijgen.

Iemand anders wordt gepest

Zie jij dat iemand gepest wordt? Dan kun je altijd iets doen. Bijvoorbeeld door degene die gepest wordt te vragen of je hem of haar kunt helpen. Of door tegen de pesters te zeggen dat ze moeten stoppen. Vind je dit te moeilijk? Ga dan naar een leraar of mentor.

Ik pest zelf iemand

Pest je zelf wel eens iemand? Vraag je dan eens af waarom je pest. Realiseer je dat pesten echt niet kan. Voor het slachtoffer kan pesten grote gevolgen hebben. Hij of zij kan lichamelijke en geestelijke klachten krijgen door het pesten. Nu, maar ook later als diegene ouder is. Ook voor jou kan het helpen om er met iemand over te praten.

Filmpjes over pesten van onze jongerenadviseurs

Marije over pesten

Noes over pesten

 

9 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. claris

  ik ben vroeger op de basisschool gepest en ik zit inmiddels al een paar jaar op de middelbare maar ik vergeet het gewoon nooit als het over pesten gaat of er gaat een film over pesten dan voel je altijd die connectie.
  je vergeet het dus blijkbaar nooit:(

  • JouwGGD

   Ik denk dat dit ook als reactie op Mohammed is?!
   Helaas is pesten niet makkelijk te stoppen. Door goede reacties van scholen is voorkomen soms mogelijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Albertus Feike

  Intussen ben ik 72 jaar en nog steeds word ik gepest, Het begon op de scholen die ik heb doorlopen en op de werkvloer. Ik heb gewoond in verschillende steden en buurten en overal precies hetzelfde beeld. Een van de oorzaken is dat ik een vorm heb van Autisme waarvan ik zelf nooit last heb gehad, maar ongelukkig genoeg de omgeving wel. Er zijn nog steeds mensen die denken dat die groep geestelijk gestoord is. Die mensen kan ik alleen adviseren er maar eens iets over te gaan lezen, bijvoorbeeld via internet en dan denken ze wel anders over. Ondanks dat mijn opleiding zo goed als de mist in gegaan is door dat dagelijkse getreiter, heb ik het er toch financieel niet zo slecht van afgebracht. Ik beschik over het talent om op de juiste wijze met geld om te gaan met als gevolg dat ik financieel gezien geen krimp heb en mij dingen kan veroorloven waarvan anderen zich afvragen hoe dat mogelijk is. Ik kan blij zijn voor een ander, maar velen barsten van jaloezie als je iets kan hebt wat zij niet hebben en dat is de reden waarom ik nu getreiterd word. Ze zullen er wel voor zorgen dat je er geen plezier aan zult beleven. Jammer hoor!