Pesten gebeurt op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door iemand uit te schelden of buiten te sluiten. Maar ook door spullen af te pakken of stuk te maken. Door te stelen, iemand te achtervolgen of bedreigen. Of lichamelijk: door te duwen of te slaan.

Er is vaak één pestkop en een groepje jongeren dat meedoet, de meelopers. Pesten gebeurt op school, maar ook op de sportclub of in de buurt. Pesten is nooit goed.

Ik word gepest

Word je gepest? Dan voel je je verdrietig of boos. Soms durf je zelfs niet meer naar school te gaan. Je kan je eenzaam gaan voelen en minder vertrouwen krijgen in leeftijdsgenoten. Soms krijg je lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn. Je kan er slechter van gaan slapen en daardoor heel vaak moe zijn.

Weet dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Blijf jezelf. Als je je anders gaat kleden of anders gaat doen, dan vinden de pesters wel iets anders om je mee te pesten.

Pesten stopt niet vanzelf

Pesten houdt niet vanzelf op. Het is daarom heel belangrijk dat je er met iemand over praat. Bijvoorbeeld met je ouders. Of met iemand op school. Je kunt ook met ons chatten. Praten lucht vaak op.

Je kunt ook een zelfverdedigings- of weerbaarheidscursus volgen. Daarvan word je vaak sterker en minder onzeker, zodat de pesters minder grip op jou krijgen.

Iemand anders wordt gepest

Zie jij dat iemand gepest wordt? Dan kun je altijd iets doen. Bijvoorbeeld door degene die gepest wordt te vragen of je hem of haar kunt helpen. Of door tegen de pesters te zeggen dat ze moeten stoppen. Vind je dit te moeilijk? Ga dan naar een leraar of mentor.

Ik pest zelf iemand

Pest je zelf wel eens iemand? Vraag je dan eens af waarom je pest. Realiseer je dat pesten echt niet kan. Voor het slachtoffer kan pesten grote gevolgen hebben. Hij of zij kan lichamelijke en geestelijke klachten krijgen door het pesten. Nu, maar ook later als diegene ouder is. Ook voor jou kan het helpen om er met iemand over te praten.

Filmpjes over pesten van onze jongerenadviseurs

Marije over pesten

Noes over pesten

 

3 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb vroeger iemand gepest toen ik in groep 1 zat. Nu zit ik in klas 2. Inmiddels heb ik al lang sorry gezegd. Nu zijn wij beste vriendinnen en is er niks aan de hand. Daar ben ik erg blij mee

  • Oma

   Mijn kleinkind word al genegeerd op haar school vanaf groep 1 waarom ??🤷‍♀️Zeg het maar ze is leuk knap en lief en wil zo graag met meiden spelen ze word gekleineerd en genegeerd nog veel erger ik als oma en haar moeder zijn het zat nu gaan baar school om te praten alweer want er veranderd niks! mijn
   kleindochter van 11 en heeft zich gebeden met een mesje op dr arm best veel ook doordat ze elke dag weer opnieuw dag in dag uit met ziel onder haar arm naar school gaat doet zo,n pijn
   En er moet wat gebeuren niet met haar maar op school degenen die het doen keer op keer er zijn al vaak gemene dingen gebeurt echt gemeen mijn kleinkind loopt met haar ziel onder de arm ! Het moet stoppen NU!!!