Zelfdoding en zelfbeschadiging

Zijn er momenten dat je het niet meer ziet zitten? Dan kan je situatie hopeloos lijken. Alsof niets of niemand je kan helpen.

Zijn er momenten dat je het niet meer ziet zitten? Dat je jezelf pijn wil doen of niet meer verder wil leven? Dan voel je je vast heel erg rot. Misschien ben je verdrietig, boos of somber. Of heb je het idee niets meer te kunnen voelen. Dan kan je situatie hopeloos lijken. Alsof niets of niemand je kan helpen.

Wat nou als dit over jou gaat?

Dan is het belangrijk om te weten dat het wel beter kan gaan. Er zijn allerlei manieren om je verder te helpen zodat je dit rottige gevoel niet meer, of minder vaak hebt.

Veel mensen die vaak denken aan zelfdoding (suïcide) of zichzelf pijn doen voelen zich somber/depressief of ze zijn heel erg bang. Het gevoel dat het nooit meer goed zal komen hoort daar ook bij, je hersenen kunnen die lichtpunten niet meer, of moeilijk zien op zo’n moment.

Er kunnen speciale redenen zijn dat je vaak over zelfdoding of jezelf pijn doen denkt, bijvoorbeeld als je gepest wordt of iets heel naars hebt meegemaakt.

Wat kan ik doen als ik aan zelfdoding denk?

Neem iemand in vertrouwen. Praat erover met je ouder(s) of vrienden, je jeugdarts, huisarts of iemand op school. Of zoek hulp. Je kan ook eerst anoniem chatten of bellen met de kindertelefoon: 0800 0432, of  met 113 Zelfmoordpreventie: 0800 0113.

Wat als dit over iemand gaat die je kent?

Dan is het belangrijk dat je weet dat praten over zelfdoding of jezelf pijn doen iemand echt niet op ideeën brengt. Je hoeft niet bang te zijn dat diegene zich nou juist iets aan gaat doen omdat jij het er met hem of haar over hebt gehad.

Praat er samen over en bedenk wie jullie in vertrouwen kunnen en willen nemen hierover. Schakel hulptroepen in: bespreek het met volwassenen uit je omgeving. Het kan ook zijn dat je het te moeilijk vindt om erover te praten. Dat mag je gerust zeggen, hij/zij zal het vast begrijpen als je uitlegt dat je er verdrietig of bang van wordt. Zorg ook goed voor jezelf!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik voel me eenzaam en niet begrepen

  Huub
  • Beste Huub,

   Dat is echt heel naar, mogelijk kunnen we je in de chat verder helpen.
   Op de website van mindmasters kan je ook meer informatie vinden. Weet je bent niet alleen…

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Hoi,
  Ik ben sinds mijn 10 depressief het is nu al bijna 2 jaar dat ik elke dag snijwonden maak op mijn lichaam met een mes of schaar ik denk er heel vaak over na om zelfmoord te plegen ik heb dit ook al meerdere keren geprobeerd mijn moeder werd in 2018 erg ziek en ik wordt al mijn hele leven gepest.
  Hoe kan ik in ieder geval niet elke dag snij wonden maken
  Groetjes anoniem

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Op de site van zelfbeschadiging.nl staat informatie voor jou en je vriendinnen/familie.
   Ze hebben zelfs een lijst opgesteld met alternatieven voor het snijden.
   Praat er over met mensen die je vertrouwd, dit kan in je omgeving maar ook online. Bv op 113online.nl

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
   • Mijn dochter ligt weer in ziekenhuis na 2 x poging tot zelfdoding ook zitten haar armen onder de krassen (nú littekens) maar er wordt niks voor haar gedaan heb een bericht naar ggd gestuurd en die sturen mij weer door naar af😡 jullie doen helemaal niks dan afschuiven echt te triest voor woorden ben teleurgesteld in alle instanties inclusief ggd !!

    Thea
    • Beste Thea,

     Wat een naar verhaal! Ik neem aan dat u het heeft over de eigen GGD. Dit kanaal is anoniem en kan niet op een specifieke casusen reageren.
     Kan me voorstellen dat u het vertrouwen in de hulpverlenging verliest in dit soort situaties. Beste is de eigen jeugdgezondheidzorg te proberen te bereiken en daarmee in overleg te gaan wat wel en niet mogelijk is.

     Sterkte P. Jansen Jeugdarts

     JouwGGD
 3. Hoi,
  Ik doe mezelf de laatste tijd pijn als iets niet gaat hoe ik het wil, een paar maanden geleden was het niet zo erg, dan sloeg ik mijn arm ergens tegen aan of kraste ik op mijn huid met een pen ofzo maar het word steeds erger ik wil vaak als ik boos ben gewoon een met uit de keukenla pakken en mezelf snijden, maar ik werd altijd tegengehouden omdat ik wist dat ik er spijt van zou krijgen maar een paar dagen geleden toen ik alleen thuis was had ik het toch gedaan, gelukkig niet zo diep het was echt niet zo heel erg. En elke keer als ik dan een blauwe plek of een snee heb dan wil ik wel zeggen dat ik dat zelf doe, maar ik kan het gewoon niet ik zeg altijd dat ik ben gevallen of een ander smoesje.

  Zou ik het moeten vertellen of met iemand anders erover praten en hoe moet ik dat dan doen?

  Juliet

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.