Ben je een meisje en word je dit jaar 13? Dan krijg je een uitnodiging voor een prik tegen HPV.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site Vragen over HPV vaccinatie vind je hier meer informatie over.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Hoe krijg je baarmoederhalskanker? (animatie Prik en bescherm)

Veel gestelde vragen

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

Wat moet ik meenemen naar de prikdag?

Je neemt de uitnodiging en je vaccinatiekaart mee. Heb je deze niet dan kan je alleen gevaccineerd worden als je je identiteitsbewijs bij je hebt.

Doet het vaccineren pijn?

Het is een prik die nauwelijks pijn doet. Je voelt het wel eventjes maar het is in een paar tellen voorbij. Sommige meisjes hebben daarna een gevoelige arm. Dat is een soort spierpijn en gaat vanzelf over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Lichte bijwerkingen komen vaak voor, ernstige bijwerkingen zelden. Zo kan je na de vaccinatie tijdelijk een pijnlijke arm hebben, of een rode vlek rond de prikplek. Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

20 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Onbekend

  Hoi, ik ben nu 13 en heb de prik een half jaar geleden gekregen ( 12 jaar ) ik was toen flauw gevallen en bleef daar heel lang zitten omdat ik in de eerste instantie gewoon een beetje ging luggen en daarna weer naar huis wou gaan tot ik flauw viel. Ik ben zo iemand die snel in paniek raakt en flauw valt en dus ook snel bang wordt als het gaat over bloed prikken of iets in die richting. Ik heb nu een oproep gekregen om voor de 2e keer te gaan maar ik wil dat dus hellemaal niet. Mijn moeder vond dat ik het beter toch. Moest doen en ben net de deur uitgelopen met haar. Maar voordat ik in de auto wou stappen voelde ik me al hellemaal niet meer goed en werd duizelig. Ik ben dus terug gegaan naar huis. Ik weet nu niet wat ik moet doen. Zelf heb ik liever de prik wel maar ik kan er zelf niks aan doen. Als ik er alleen maar aan denk begin ik sterretjes te zien. Kan ik de prik gewoon ook niet doen voor de tweede keer of misschien de tweede prik op een latere leeftijd bijvoorbeeld over een jaar of 2??

  • Jouwggd Arts

   Beste Onbekende,

   Het is bij sommige mensen een normale reactie, het is niet van de vaccinatie maar meer van de spanning. Wat eigenlijk altijd gebeurd is dat ze een speciaal prikpunt hebben. Een plek waar angstige en kinderen die weten dat ze flauw gaan vallen worden geprikt. Goed is om toch voor de bescherming de tweede prik te halen. Geef aan dat je het spanend vind en bij het vaccineren wil liggen! Hierdoor kan je niet meer vallen mocht je flauwvallen. Rustig na de prik opstaan en zorg dat er begeleiding mee is (moeder of vriendin) om met je naar huis te gaan. Liefst niet zelf fietsen. Dan moet het lukken.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  ik heb wel last van gekleurde afscheiding. ik wilde de prik ook niet halen omdat er genoeg ziekken van zijn gekomen. ook vonden mijn ouders het geen slim iedee

  • Jouwggd Arts

   Beste Priscilla,

   Ja dat is mogelijk, maar is het handig om even met de eigen GGD contact te leggen.
   Vaak zijn er inhaalvaccinatie spreekuren, maar dit is lokaal geregeld. (meestal te vinden op de website van de GGD)
   Op de chat kunnen we met je mee zoeken.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Lisa

  Hallo,

  2 jaar geleden heb ik de baarmoederhalskankerprik gehaald. Maar nu las ik dat je die 2 keer moet halen. Ik moest het 3 keer.. Waarom is dit zo?

  Groetjes Lisa

 4. anomien

  Ik had een paar jaar geleden die prik en heb nooit me 2 de prik gehad maar je kan er toch oook bij werkinge vannkrijgen van die prik

 5. Anoniempje

  Ik moest mijn 2e prik halen maar kon niet op de dagen dat je dat kon doen. Nu heb ik mijn 2e prik niet gehad

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniempje,

   Het is goed om even met de eigen organisatie (GGD) contact op te nemen. Je zou dat via de jeugdarts op school kunnen doen.
   Er zijn meestal inhaal vaccinatie spreekuren waar je terecht kan. Het is wel belangrijk om ook de tweede prik te halen.
   Via de chat kunnen we je helpen zoeken, indien het niet lukt.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hoi, ik ben 18 en heb deze prik nooit gehad. Ik weet zelf eigenlijk niet zo goed waarom. Heeft het zin om hem alsnog te halen? Dankjewel!

 7. Anoniem

  Heey, ik ben een beetje laat want de prik is morgen maar mijn ouders zijn heel streng en ik móét die prik, terwijl ik hem écht niet wil. Wat kan ik doen?
  Alvast bedankt!

 8. anoniem

  Hoi,
  ik wil graag anoniem blijven.
  Ik heb laatst een brief gekregen over de prik.
  Ik heb al wel is eerder rare dingen er over gehoord.
  Omdat mijn vader buitenlands is, en ik 12 ben en al in de puberteit zit, heb ik het gevoel dat de prik voor mij heftigere bijwerkingen heeft dan bij de anderen.
  Ik ben ook super vaak duizelig.
  Natuurlijk wil ik dat virus niet krijgen.
  Maar mijn moeder vindt de verhalen die er over rond gaan een beetje eng.
  Hebben jullie misschien een idee of ik de prik wel of niet moet nemen?
  ( ik heb ook vaak last van kramp bij mijn nek & borstbeen. En ook vaak een licht gevoel in mijn hoofd )

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   De vaccinatie heeft niet speciaal meer bijwerkingen indien je al in de puberteit zit. Het is met name van belang om de vaccinatie te nemen voor dat je seksueel actief wordt. Op de site van RIVM staan veel gestelde vragen! De verhalen van horen zeggen zijn meestal niet zo betrouwbaar. Indien je je meld bij de info balie bij de vaccinatie kunnen ze al je vragen beantwoorden.

   P. Jansen Jeugdarts