Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site Vragen over HPV vaccinatie vind je hier meer informatie over.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Hoe krijg je baarmoederhalskanker? (animatie Prik en bescherm)

Veel gestelde vragen

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

Doet het vaccineren pijn?

Het is een prik die nauwelijks pijn doet. Je voelt het wel eventjes maar het is in een paar tellen voorbij. Sommige meisjes hebben daarna een gevoelige arm. Dat is een soort spierpijn en gaat vanzelf over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Lichte bijwerkingen komen vaak voor, ernstige bijwerkingen zelden. Zo kan je na de vaccinatie tijdelijk een pijnlijke arm hebben, of een rode vlek rond de prikplek. Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

28 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Annabelle

  Ik heb toen ik tiener was niet aan de prikronde meegedaan omdat mijn moeder dat niet wilde. Nu zou ik dit toch nog graag doen; hoe gaat dit? Via de huisarts aanvragen?

  • JouwGGD

   Beste Annabelle,

   Indien je onder de 18 jaar bent en nog dus nog in aanmerking komt voor de vaccinatie in het kader van het RVP, kan je die gewoon bij de GGD in jouw buurt krijgen. Neem even contact op en dan kunnen ze je verwijzen naar het eerst volgende vaccinatie spreekuur.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Shania

  Als je de vaccinatie niet hebt genomen toen je 13 jaar oud was, kan je hem dan nog steeds nemen wanneer je 18 jaar oud bent?

 3. Lisa van berg

  Als je de vaccinatie op dat dag bent vergeten of je kan niet op die dag. Wat moet je dan doen?