Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site Vragen over HPV vaccinatie vind je hier meer informatie over.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Hoe krijg je baarmoederhalskanker? (animatie Prik en bescherm)

Veel gestelde vragen

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

Doet het vaccineren pijn?

Het is een prik die nauwelijks pijn doet. Je voelt het wel eventjes maar het is in een paar tellen voorbij. Sommige meisjes hebben daarna een gevoelige arm. Dat is een soort spierpijn en gaat vanzelf over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Lichte bijwerkingen komen vaak voor, ernstige bijwerkingen zelden. Zo kan je na de vaccinatie tijdelijk een pijnlijke arm hebben, of een rode vlek rond de prikplek. Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

16 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Idil,

   Ja dat kan zeker, meestal is op de website van de lokale GGD aangegeven waar en wanneer de vaccinatie dagen zijn.
   Je kan daar op die tijd binnen lopen. Beste is om vaccinatie papieren (indien beschikbaar) mee te nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. X

  Ik heb destijds dat ik opgeroepen werd er samen met mijn moeder voor gekozen om de vaccinatie niet te nemen, mede door rare berichten in de media destijds. Nu ben ik inmiddels 20 en denk ik eraan om toch de vaccinatie te halen. Hoeveel zou dit eventueel kosten?

  • JouwGGD

   Beste X,

   De kosten van vaccinaties zijn per organisatie anders. Goed om ook bij de zorgverzekeraar na te vragen of er vergoeding bestaat voor vaccinaties.
   Hier een voorbeeld van kosten.
   Huisartsen vaccineren ook en handig is om met hem de vaccinatie te overleggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Jasmijn de jong

  Ik ben mijn vaccinatie bewijs kwijt en ik heb morgen mijn tweede prik. Wat moet ik nu doen? Groet jasmijn

  • JouwGGD

   Beste Jasmijn,

   Het bewijs van vaccinatie is niet noodzakelijk, neem een id mee en de spullen die je nog kan vinden.
   De registratie gebeurt ook via het RIVM en kan je altijd later opvragen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. J.

  Ik heb gelezen dat duizenden meisjes in het Verenigd Koninkrijk (daar ging het artikel over) blijvende klachten hebben overgehouden aan het HPV-vaccin. Klachten variëren van eerder moe zijn, duizelig zijn tot soms één kant van het lichaam niet meer kunnen bewegen. Erg heftig en een behoorlijke aanslag op de kwaliteit van een (jong) leven, lijkt me. Ik weet ook niet of ik mijn dochters straks een HPV-vaccin wil laten halen. Wat is hiervan waar? Is er onderzoek naar dergelijke klachten in combinatie met het HPV-accin en hoe wordt hier door huisartsen tegenaan gekeken?

  • JouwGGD

   Beste J.

   Net als andere geneesmiddelen en vaccins, is het HPV-vaccin uitgebreid onderzocht op veiligheid en effectiviteit voordat het op grote schaal wordt gebruikt. Vanaf het moment dat het vaccin werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma blijven de onderzoeken naar bijwerkingen doorlopen. Onderzoeken in het verleden wijzen uit dat er géén lange termijn klachten te verwachten zijn. De resultaten van nu lopend onderzoek zijn nog niet bekend.

   Op dit forum zijn geen huisartsen actief, wel de jeugdartsen. De jeugdartsen staan met de kennis van nu, volledig achter het Rijksvaccinatieprogramma en dus ook dit vaccin. Meer informatie over mogelijke bijwerkingen van het vaccin kun je vinden op de site van Lareb (het Nederlands bijwerkingen instituut). Ook op de website van het RIVM is meer informatie te vinden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Hallo AnnoRo,
   De HPV vaccinatie wordt in principe in de bovenarm gegeven. Je kunt meestal wel zelf aangeven welke je liever wilt (bijvoorbeeld rechts als je linkshandig bent of andersom).

   H. Krol, Jeugdarts

 4. Anoniem

  Mijn ouders willen niet dat ik ga dus ik ben niet gegaan maar in de brief stond dat als je niet was gegaan je nog een soort van herkansing kreeg maar hoe lang duurt het dan nog voor die herkansing en is het heel erg als ik het niet neem

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Na een half jaar krijg je een nieuwe oproep. Het is ook mogelijk zelf actie te ondernemen.
   Indien je de vaccinatie zelf graag wil, dan zou ik contact opnemen met de GGD in jouw regio. Meestal kan je je melden bij een infobalie tijdens een massa vaccinatie dag en dan kan je de vaccinatie krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Onbekend

  Hoi, ik ben nu 13 en heb de prik een half jaar geleden gekregen ( 12 jaar ) ik was toen flauw gevallen en bleef daar heel lang zitten omdat ik in de eerste instantie gewoon een beetje ging luggen en daarna weer naar huis wou gaan tot ik flauw viel. Ik ben zo iemand die snel in paniek raakt en flauw valt en dus ook snel bang wordt als het gaat over bloed prikken of iets in die richting. Ik heb nu een oproep gekregen om voor de 2e keer te gaan maar ik wil dat dus hellemaal niet. Mijn moeder vond dat ik het beter toch. Moest doen en ben net de deur uitgelopen met haar. Maar voordat ik in de auto wou stappen voelde ik me al hellemaal niet meer goed en werd duizelig. Ik ben dus terug gegaan naar huis. Ik weet nu niet wat ik moet doen. Zelf heb ik liever de prik wel maar ik kan er zelf niks aan doen. Als ik er alleen maar aan denk begin ik sterretjes te zien. Kan ik de prik gewoon ook niet doen voor de tweede keer of misschien de tweede prik op een latere leeftijd bijvoorbeeld over een jaar of 2??

  • Jouwggd Arts

   Beste Onbekende,

   Het is bij sommige mensen een normale reactie, het is niet van de vaccinatie maar meer van de spanning. Wat eigenlijk altijd gebeurd is dat ze een speciaal prikpunt hebben. Een plek waar angstige en kinderen die weten dat ze flauw gaan vallen worden geprikt. Goed is om toch voor de bescherming de tweede prik te halen. Geef aan dat je het spanend vind en bij het vaccineren wil liggen! Hierdoor kan je niet meer vallen mocht je flauwvallen. Rustig na de prik opstaan en zorg dat er begeleiding mee is (moeder of vriendin) om met je naar huis te gaan. Liefst niet zelf fietsen. Dan moet het lukken.

   Succes P. Jansen Jeugdarts