Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site HPV-vaccinatie bij 13 jaar vind je hier meer informatie over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Vaccins kunnen bijwerkingen veroorzaken. Na de inenting kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Kijk naar het filmpje ‘Hoe krijg je baarmoederhalskanker?’

50 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Tessel

  Ik weet niet zeker of ik op mijn 15e alle drie de prikken heb gehad. Ik ben nu 24, is het zinvol om alsnog een derde prik te gaan halen?

  • JouwGGD

   Beste Tessel,

   De vaccinaties via het RVP worden bij het RIVM geregistreerd.
   Dus kan je dit opvragen via de volgende link!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Roos

  Ik heb de prik niet gekregen op mijn 13e want mijn moeder was er niet mee eens. Nu ben ik 19 en moet ik dat zelf betalen, maar ik kan nergens vinden hoe duur het is om deze vaccinatie te nemen.

 3. Shaya

  Ik heb de eerste wel genomen, maar heb de tweede gemist. (17 september) Is er nog een andere datum dat ik de prik kan nemen, of moet ik daarvoor zelf de ggd bellen?

  • JouwGGD

   Beste Shaya,

   Ja, het is verstandig de eigen GGD te bellen. Vaccinatie campagnes worden door de lokale GGD ingericht. Dit is niet landelijk gecoördineerd.
   Meestal staat het ook op de website!

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 4. Familie

  Goedendag, ik heb enkele vragen:
  Kun je het HPV en Meningokokken vaccin tegelijk laten injecteren bij een 13-jarige?
  Is er ervaring en welke ervaring is er met het gelijktijdig vaccineren van het HPV en Meningokokken?
  Is de kans op bijwerkingen groter indien beiden vaccins tegelijk plaatsvinden?
  En om welke bijwerkingen zou het dan gaan?
  Wordt in elke arm 1 injectie gegeven of 2 in één arm?
  Is het beter om een langere tijd tussen vaccineren te laten?
  En zo ja, hoe lang?
  BVD voor uw reactie.

 5. Patricia

  Beste meneer Jansen,
  ik lees hieronder dat u schrijf dat je de prik na je 18e zelf moet betalen. Ik heb mijn dochter nu pas laten inenten, ze was toen nog 16, ik heb de prik ook zelf moeten betalen, klopt dit dan wel? Hoor het graag,
  groet Patricia

 6. Nathan g

  Ik ben Transgender, stel dat ik ervoor kies om mijn baarmoeder weg te halen, zou ik de prik dan nu nog moeten nemen?

  • JouwGGD

   Beste Nathan g,

   Is wel verstandig omdat de vaccinatie ook tegen andere kanker soorten werkt. Het HPV-virus kan ook leiden tot penis- anus, mond of keelkanker.
   In veel europese landen worden hierom ook al jongen gevaccineerd.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Annabelle

  Ik heb toen ik tiener was niet aan de prikronde meegedaan omdat mijn moeder dat niet wilde. Nu zou ik dit toch nog graag doen; hoe gaat dit? Via de huisarts aanvragen?

  • JouwGGD

   Beste Annabelle,

   Indien je onder de 18 jaar bent en nog dus nog in aanmerking komt voor de vaccinatie in het kader van het RVP, kan je die gewoon bij de GGD in jouw buurt krijgen. Neem even contact op en dan kunnen ze je verwijzen naar het eerst volgende vaccinatie spreekuur.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Shania

  Als je de vaccinatie niet hebt genomen toen je 13 jaar oud was, kan je hem dan nog steeds nemen wanneer je 18 jaar oud bent?

 9. Lisa van berg

  Als je de vaccinatie op dat dag bent vergeten of je kan niet op die dag. Wat moet je dan doen?