Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site HPV-vaccinatie bij 13 jaar vind je hier meer informatie over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Vaccins kunnen bijwerkingen veroorzaken. Na de inenting kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Kijk naar het filmpje ‘Hoe krijg je baarmoederhalskanker?’

42 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Abigail

  Mijn dochter heeft deze maand haar 2de HPV vaccinatie nodig. Wanneer kan zij deze in noord Utrecht halen?

 2. Nina

  Op mijn 13e was ik al ziek (ingewikkelde nooit gediagnostiseerde klachten) en ben toen door een hoop “alternatieve” artsen geadviseerd niet de prik te halen. Nu ben ik 15 en nog steeds ziek maar lichamelijk ben ik feitelijk ok. Ik zit er over na te denken de prik nog te halen hoe zou ik dat kunnen doen en hoe weet ik dan ook zeker dat ik op het lange termijn geen bijeffecten zal krijgen.

  • JouwGGD

   Beste Nina,

   Op de site met veel gestelde vragen van RIVM kan je veel terug vinden.
   Tot je 18de mag je altijd alsnog beginnen met vaccineren. Kijk op de website van de lokale GGD en/of neem contact op, om de vaccinaties te regelen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Deamen,

   Het makkelijkste is contact op nemen met de lokale GGD. Er worden in maart/april meestal vaccinatie dagen georganiseerd.
   Daar kunt u met u dochter de vaccinatie krijgen. (ze krijgt ook een uitnodiging voor de Men ACWY vaccinatie dit jaar, maar mogelijk zal die op een andere dag aangeboden worden)

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Julie

  Ik heb jaren geleden (toen ik 14 was volgens mij, nu 18) de eerste prik gehad, vervolgens de andere twee (heel stom) compleet vergeten. Is het echt nodig die andere twee te halen. En als ik dat zou doen, moeten het er dan nu drie zijn?

  • JouwGGD

   Beste Julie,

   Ja, het is belangrijk ook de andere vaccinatie (ip 1 omdat je voor je 15de bent begonnen) te halen.
   Echter is sinds kort het Rijksvaccinatie programma tot 18 jr. Dus zou je er weer niet voor in aanmerking komen via de GGD (kan altijd wel via de huisarts).
   Verstandig is met de lokale GGD contact op te nemen. Aan te geven wat je situatie is en te verzoeken deze vaccinatie toch aan je aan te bieden (soms lukt dit!)

   Succes, P. Jansen Jeugdarts

 4. Tamana Karimi

  Hallo,
  Ik ben 23 jaar toen ik in Nederland kwam was ik 15 jaar en ik heb geen HPV prik gehad.ik heb nog geen sex contact gehad. Ik wil die HPV prik nog graag. Hoe kan ik terecht komen?

  • JouwGGD

   Beste Tamana,

   Via de huisarts of een reizigers vaccinatie.
   Zitten door heel Nederland, is wel commercieel en dus wisselen de prijzen soms ook.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Tessel

  Ik weet niet zeker of ik op mijn 15e alle drie de prikken heb gehad. Ik ben nu 24, is het zinvol om alsnog een derde prik te gaan halen?

  • JouwGGD

   Beste Tessel,

   De vaccinaties via het RVP worden bij het RIVM geregistreerd.
   Dus kan je dit opvragen via de volgende link!

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Roos

  Ik heb de prik niet gekregen op mijn 13e want mijn moeder was er niet mee eens. Nu ben ik 19 en moet ik dat zelf betalen, maar ik kan nergens vinden hoe duur het is om deze vaccinatie te nemen.

 7. Shaya

  Ik heb de eerste wel genomen, maar heb de tweede gemist. (17 september) Is er nog een andere datum dat ik de prik kan nemen, of moet ik daarvoor zelf de ggd bellen?

  • JouwGGD

   Beste Shaya,

   Ja, het is verstandig de eigen GGD te bellen. Vaccinatie campagnes worden door de lokale GGD ingericht. Dit is niet landelijk gecoördineerd.
   Meestal staat het ook op de website!

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 8. Familie

  Goedendag, ik heb enkele vragen:
  Kun je het HPV en Meningokokken vaccin tegelijk laten injecteren bij een 13-jarige?
  Is er ervaring en welke ervaring is er met het gelijktijdig vaccineren van het HPV en Meningokokken?
  Is de kans op bijwerkingen groter indien beiden vaccins tegelijk plaatsvinden?
  En om welke bijwerkingen zou het dan gaan?
  Wordt in elke arm 1 injectie gegeven of 2 in één arm?
  Is het beter om een langere tijd tussen vaccineren te laten?
  En zo ja, hoe lang?
  BVD voor uw reactie.