Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site HPV-vaccinatie bij 13 jaar vind je hier meer informatie over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Vaccins kunnen bijwerkingen veroorzaken. Na de inenting kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Kijk naar het filmpje ‘Hoe krijg je baarmoederhalskanker?’

36 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Janna,

   Hopelijk reeds gevonden, je kan altijd contact met de lokale GGD zoeken om vaccinaties eventueel in te halen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Jouwggd forum

   Beste Petra,

   Best complexe vraag! De wet gaat ervan uit dat je vanaf 12 jaar oud genoeg bent om zelf ook een belangrijke stem te hebben in zaken die met je gezondheid te maken hebben. Je mag nog niet alleen beslissen (op enkele uitzonderingen na) maar jouw mening is net zo belangrijk als die van je ouders.
   Als jullie het niet met elkaar eens zijn of als je niet wilt dat je ouders geïnformeerd worden, dan kan jouw stem doorslaggevend zijn.
   Bv: Stel je bent 12 jaar en je wilt je laten inenten tegen bepaalde ziektes. Je ouders zijn het daar niet mee eens en geven hun toestemming niet. Mag de dokter je, zonder toestemming van je ouders, toch die prikken geven? Ja, als hij vindt dat je een verstandig besluit neemt, zal hij je inenten.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Jouwggd

   Beste Anoniempje,

   Koorts is een symptoom van ziekte. Hierdoor is het lastiger om eventuele bijwerkingen van het vaccin te observeren.
   Soms is het dan handiger de vaccinatie uit te stellen. Het is niet zo dat het vaccin dan niet werkt of niet aan zou slaan.
   Heb je wat verhoging is er dus ook niets op tegen de vaccinatie te nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Britt

  Hallo,

  Een maand geleden heb ik mijn eerste hpv prik gehaald. Nu heb ik morgen mijn tweede hpv prik maar ik kan mijn oproepkaart nergens vinden, wat kan ik nu het beste doen?

  • JouwGGD

   Beste Britt,

   Gewoon gaan, ter plekken kunnen ze de oproepkaart maken.
   Wel handig om een paspoort mee te nemen (niet noodzakelijk).

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Elke de Wilde

  Welke locatie moet mijn dochter wezen voor de 2e vaccinatie voor hpv.
  De eerste heeft ze in September gehad.
  We wonen in Hendrik ido Ambacht.

 3. Lisanne

  Ik word dit jaar 16 en ik heb alle vaccinaties gehaald behalve baarmoederhalskanker. Hoeveel oproepen krijg je, en als je hem niet krijgt kan je hem dan alsnog halen met een oude oproep van bijvoorbeeld vorig jaar. (Want dit jaar kon ik niet)

  • JouwGGD

   Beste Lisanne,

   Iedereen tot 18 jaar mag zich laten vaccineren. Dus zonder oproepkaart kan je je melden bij een vaccinatie campagne of vaccinatie inloop.
   Handig is wel je ID mee te nemen. Kijk op de site van de lokale GGD waar en wanneer je gevaccineerd kan worden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Monika,

   Tot je 18de mag je alle vaccinaties van het RVP (rijksvaccinatie programma) inhalen. Een serie die begonnen is voor de 18de verjaardag mag af gemaakt worden.
   Dus neem contact op met de plaatselijke GGD om een afspraak te maken.

   P. Jansen Jeugdarts