Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Daar sterven ieder jaar 200 vrouwen aan.

HPV kan je krijgen door seksueel contact. Het is daarom erg belangrijk om altijd met condooms te vrijen. Toch kan je ondank veilig vrijen een HPV infectie oplopen. Dat komt omdat het erg besmettelijk is en ook al overdraagbaar is door contact via de huid of slijmvliezen.

80% van de vrouwen raakt besmet met HPV. Vaak weet je dat niet, want HPV geeft meestal geen duidelijke klachten of symptomen. Zo kan je het virus lang bij je dragen en dit kan zorgen voor afwijkingen aan je baarmoedermond. De HPV vaccinatie is bedoeld om te voorkomen dat je besmet raakt.

HPV-vaccinatie

De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle meiden die 13 worden, een vaccinatie aangeboden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei, pas dan ben je voldoende beschermd.

Is de prik eigenlijk wel veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! Ja, er is goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van de prik. Op de site HPV-vaccinatie bij 13 jaar vind je hier meer informatie over.

Heeft het HPV-vaccin bijwerkingen?

Vaccins kunnen bijwerkingen veroorzaken. Na de inenting kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Het komt wel eens voor dat er een meisje duizelig wordt. Dit komt door de spanning, niet door de vaccinatie en het is niet ernstig. Weet je dat je daar snel last van hebt? Waarschuw de mensen bij de vaccinatie dan even. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Heb je nog vragen?

Ook al willen we jullie graag alle belangrijke informatie geven op deze site, er blijven vast vragen over. Misschien heb je vragen over jouw specifieke, persoonlijke situatie. Vraag dan op school naar jouw jeugdarts: hij/zij kan jouw vragen met je doornemen. Je mag natuurlijk altijd een ouder meenemen naar de vaccinatiedag. Je kan ook altijd chatten met JouwGGD.

Kijk naar het filmpje ‘Hoe krijg je baarmoederhalskanker?’

40 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Elke de Wilde

  Welke locatie moet mijn dochter wezen voor de 2e vaccinatie voor hpv.
  De eerste heeft ze in September gehad.
  We wonen in Hendrik ido Ambacht.

 2. Lisanne

  Ik word dit jaar 16 en ik heb alle vaccinaties gehaald behalve baarmoederhalskanker. Hoeveel oproepen krijg je, en als je hem niet krijgt kan je hem dan alsnog halen met een oude oproep van bijvoorbeeld vorig jaar. (Want dit jaar kon ik niet)

  • JouwGGD

   Beste Lisanne,

   Iedereen tot 18 jaar mag zich laten vaccineren. Dus zonder oproepkaart kan je je melden bij een vaccinatie campagne of vaccinatie inloop.
   Handig is wel je ID mee te nemen. Kijk op de site van de lokale GGD waar en wanneer je gevaccineerd kan worden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Monika,

   Tot je 18de mag je alle vaccinaties van het RVP (rijksvaccinatie programma) inhalen. Een serie die begonnen is voor de 18de verjaardag mag af gemaakt worden.
   Dus neem contact op met de plaatselijke GGD om een afspraak te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Monica

  Hi!

  Jaren geleden (ik ben nu 24) toen ik 15 was heb ik mijn eerste vaccinatie gehad, vervolgens de tweede ook. Echter de derde nooit gehaald, omdat ik niet meer durfde meen ik.
  Betekent dit dat de andere tere vaccinaties voor niets zijn geweest of ik minder beschermd ben?

 4. Annika

  Hoi
  Ik ben 19 jaar maar heb de prik niet gehad. Is het mogelijk hem alsnog te halen? Zonder dat me ouder hiervan moeten weten.

  • JouwGGD

   Beste Annika,

   Ip is het RVP (rijksvaccinatie programma) tot 18jaar. Ik weet niet precies je situatie.
   Indien je denkt bij uitzondering toch in aanmerking te komen voor de vaccinatie is het goed met RIVM en/of GGD contact op te nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anne

    Is het niet mogelijk om hem buiten het rijksvaccinatieprogramma te halen tegen betaling? Zoals je bij reisvaccinaties ook kan?

 5. anoniem xxx

  hoii,
  ik ben een meisje van 12 en wordt over een maand 13. ik heb de prik al gehad en ga met een vriendin van mij een onderzoek doen over de hpv prik. ik heb een vraagje: werkt de hpv prik echt?

 6. Abigail

  Hoi, ik ben Abigail ik ben 13 jaar en heb de prik gemist omdat we geen brief hadden gekregen maar ik wil hem wel nog zo snel mogelijk krijgen kan dat nog in mei? en is het gevaarlijk om seks te hebben zonder de HPV prik?

  • JouwGGD

   Beste Abigail,

   Ja je kan de prik gewoon nog krijgen, neem hiervoor contact op met je lokale GGD. Er zijn vaak meerde mogelijkheden per maand om de vaccinatie alsnog in te halen. De kans op het oplopen van het virus voor de vaccinatie bestaat, beter is preventief te beschermen. Echter is het desondanks goed om de vaccinatie te nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Vicky

  Hey, ik ben 18 en ik heb toen ik de meningokokkenvaccinatie ging halen gelijk ook de eerste prik tegen HPV gehad, aangezien ik die niet heb gehad toen ik 13 was. Hoewel ik 18 ben, heb ik niet voor die eerste HPV prik betaald (voor zover ik weet). De vrouw aan de informatiebalie zei ook dat ik gewoon moest kijken wanneer ik de tweede kon halen en zei verder niks over eigen kosten. Nu schrikt die 270 euro voor de andere twee vaccinaties me behoorlijk af. Moet ik dit alsnog betalen, al was de eerste gratis?En zijn er consequenties of bijwerkingen als ik de andere twee niet haal, naast een niet erg effectieve eerste vaccinatie?

  • JouwGGD

   Beste Vicky,

   Het RVP werkt zo dat indien een vaccinatie voor het 18jr genomen is de serie afgemaakt mag worden (gratis).
   Dus gewoon bij de lokale GGD kijken waar er een inhaalvaccinatie sessie is. Schema is 1 maand na eerst de tweede, en tussen de laatste 2 minimaal 150 dagen (is bijna 6mdn).
   Dit is het schema indien begonnen na het 15 levensjaar.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. An

  Wij hebben de vaccinatie HPV in Maastricht van afgelopen dinsdag gemist. Waar kunnen we ons melden om alsnog de vaccinatie te halen?

  • JouwGGD

   Beste An,

   Het beste is om even met de lokale GGD contact op te nemen over inhaalvaccinatie spreekuren.
   Indien je dit snel doet kan je de 2de (aannemende dat dit de eerste oproep was) gewoon weer nemen met normale campagne.

   P. Jansen Jeugdarts