JouwGGD is een website met informatie voor jongeren tot 23 jaar. Bent u ouder dan 23 jaar en heeft u algemene vragen over corona, bel 0800-1351 of ga naar rijksoverheid.nl/corona

Deze pagina is op 15 september 2021 bijgewerkt.

Waar vind ik informatie over corona of over vaccinaties?

Er gaat heel veel informatie rond over corona en over de vaccinaties. Op internet en social media, maar waarschijnlijk ook tussen jou en je vrienden en familie. Dat is logisch, want corona is een relatief nieuwe ziekte. En de ziekte en de maatregelen beïnvloeden het leven van veel mensen.

Maar hoe kom je nou aan de juiste informatie?

Op deze websites vind je betrouwbare informatie van de overheid en van experts:

Natuurlijk kun je je vragen ook stellen aan JouwGGD via de chat of mail. 

Wat is corona?

Corona is de naam van de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Je hoort ook wel eens de naam COVID-19. Dat is de officiële naam.

Iedereen kan corona krijgen. De een merkt er (bijna) niets van. De ander is een paar dagen ziek, of een paar weken. Vooral ouderen en zieke mensen die niet gevaccineerd zijn, kunnen ernstig ziek worden, in het ziekenhuis komen en aan het coronavirus overlijden.

Er zijn mensen die langere tijd klachten overhouden aan corona. Dat noemen we long COVID

Ben je gevaccineerd tegen corona, dan is de kans klein dat je corona oploopt. En krijg je toch corona, dan word je minder ziek. Ook ben je dan minder besmettelijk.

Hoe kan ik corona krijgen?

Het virus verspreidt zich vooral als iemand met corona hoest of niest. Via druppeltjes komt virus het in de lucht. Als iemand anders de druppeltjes dan inademt, kan hij of zij besmet raken. Het virus kan ook aan iemands handen of mond zitten. En zo wordt het dus ook verspreid door handen geven en zoenen. Daarom is handen wassen zo belangrijk!

Kan ik me laten vaccineren?

Ben jij 12 jaar of ouder? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Je krijgt hiervoor een brief thuisgestuurd, met een uitnodiging om een afspraak voor een prik te maken.
Een afspraak maken kan www.coronatest.nl

Waarom zou ik me laten vaccineren?

De meeste jongeren worden niet of nauwelijks ziek van corona. Veel ouderen zijn gevaccineerd. En toch adviseert de overheid jongeren om zich te vaccineren. Waarom?
Ten eerste omdat je zelf ziek kúnt worden van corona. Ben je gevaccineerd, dan is de kans kleiner dat je het krijgt. En krijg je wel corona? Dan word je veel minder ziek. Ook steek je anderen niet of minder snel aan. Het vaccineren van jongeren helpt zo in de bestrijding van corona.

Ook als ouderen gevaccineerd zijn, is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen corona krijgen. Het virus kan namelijk telkens, bij iedere besmetting, een beetje veranderen. Dat heet muteren. Hoe verder een virus muteert, hoe groter de kans dat een vaccin niet meer goed werkt.
Dus: hoe minder besmettingen er zijn, hoe kleiner kans dat het virus verandert (muteert), en hoe groter de kans is dat de huidige vaccins goed blijven werken.

In dit filmpje wordt uitgelegd waarom het  zin heeft om je te laten vaccineren, ook al ben je jong en fit!

Hoe werkt het vaccin in mijn lichaam?

Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus. Kom je na vaccinatie in contact met het coronavirus? Dan herkent je lichaam het virus meteen. Je lichaam – om precies te zijn je afweersysteem – gaat aan het werk en zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt.

Meer weten over de werking en ontwikkeling van het vaccin? Kijk dan dit filmpje

Is vaccineren verplicht?

Vaccineren is niet verplicht. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder goed het virus zich kan verspreiden.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers of je gevaccineerd wil worden. Kom je er samen niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts, of aan iemand die je vertrouwt. Of chat of mail met JouwGGD. Goed om te weten: als je er echt niet samen uitkomt, en jij weet goed wat vaccineren inhoudt, dan ben jij uiteindelijk degene die beslist.

Is het vaccin veilig?

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen het Pfizer-vaccin aangeboden. Dit vaccin is getest op jongeren en veilig bevonden door de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad bestaat uit een groep onafhankelijke wetenschappers die de overheid adviseert.

Lees meer over de veiligheid van de vaccins.

Is testen op corona nog nodig?

Ja. Laat je testen als je verkoudheidsklachten hebt. Als dan blijkt dat je corona hebt, dan blijf je thuis zodat je andere mensen niet kunt besmetten.

Een testafspraak maak je op www.coronatest.nl.

Blijf thuis tot je de uitslag hebt.

Kijk op de site van het RIVM voor de laatste regels over quarantaine en isolatie.

 

Veel gestelde vragen

Welke maatregelen gelden er voor mij?

Om ervoor te blijven zorgen dat het coronavirus zich minder verspreid, gelden er maatregelen: vaak je handen wassen, afstand houden van volwassenen en een mondkapje dragen op drukke plekken. Die regels gelden voorlopig ook als je gevaccineerd bent. Want nog niet iedereen om je heen is gevaccineerd.

Handen wassen

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen om de verspreiding tegen te gaan is je handen wassen. Was je handen altijd:
 • voordat je gaat eten
 • als je buiten bent geweest
 • als je in de buurt van andere mensen bent geweest
 • na het snuiten van je neus

Afstand houden

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen 1,5 meter afstand te houden van andere jongeren tot 18 jaar. Je moet wel afstand houden van volwassenen. Ben je ouder dan 18 jaar? Hou dan 1,5 meter afstand van anderen. Dit hoeft niet tijdens het sporten.

Mondkapje dragen

Draag een mondkapje op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden en waar niet iedereen vooraf getest is. Dat is in ieder geval:
 • als je door de school loopt. Je mondkapje mag af als je in de klas zit
 • op stations, in de trein, in de bus, tram en metro
 • op luchthavens en in het vliegtuig

Hoest of nies altijd in je ellenboog!

79 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Linsey hoogduin

  Ik heb Corona zondag pcr test gedaan en zaterdag zelf test allebei negatief .. hoelang ben ik besmettelijk? Hoelang moet ik binnen blijven ? Wanneer weer testen ? Mag ik dan weer werken?

  • JouwGGD

   Beste Linsey,

   Ik begrijp de vraag niet helemaal. Op het moment dat je negatief test heb je geen corona en dus ook niet besmettelijk. Echter indien je minder dan 5 dgn voor de test nog contact hebt gehad met iemand die positief teste op corona, moet je op de vijfde dag je nogmaals laten testen om uit quarantaine te mogen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Janny

  Mijn zoon heeft beide inentingen gehad van pfizer maar kan geen qr code krijgen want tweede prik is niet geregistreerd.
  Hoe kunnen we dit oplossen

  • JouwGGD

   Beste Janny,

   Via de GGD waar de vaccinatie gegeven is. Indien daar de instellingen van de vaccinatie goed staan is het een communicatie probleem tussen de verschillende systemen.
   Hoe ver ze daar mee zijn, zijn wij niet van op de hoogte.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. LCJ

  Ik ben bijna 13, wat als ik me laat vaccineren en ik later kinderen wil? Het vaccin bestaat nog niet zo lang, dus niemand weet wat het over 5 of 10 jaar met je doet

  • JouwGGD

   Beste LCJ,

   Er is bij vaccineren geen enkele rede te denken dat dit iets zou te maken hebben met vruchtbaarheid op latere leeftijd. Het vaccin is misschien (relatief) nieuw, maar de manier van vaccineren niet ( en ook uitermate getest voordat dit vaccin op de markt kwam). Zelfs in de zwangerschap zijn er geen bijwerkingen voor het kind geregistreerd.
   Vaccineren is een eigen keuze, maar je kan altijd een gesprek met je jeugdarts aanvragen om de juiste informatie over vaccineren te krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Martin

  Waarom wordt er geen antwoord gegeven op mijn vraag en word deze verwijderd?

  Ik voel de druk om me te moeten laten vaccineren als ik nog wil mee doen in de maatschappij. Maar ik durf niet goed want m’n ouders zijn maanden na de tweede prik nog erg ziek en m’n buurman is binnen 24uur overleden. Graag wil ik advies want ik weet het niet meer

  • JouwGGD

   Beste Martin,

   Vraag en antwoord worden pas geplaatst na dat we deze hebben kunnen bekijken. Natuurlijk willen we je beantwoorden. Al moet je wel weten dat dit een website/ forum is voor jongeren. Niet bedoelt voor corona vragen.
   Bijwerkingen van het vaccin worden geregistreerd bij Lareb. De vraag is of de ziekte en overlijden zoals je beschrijft een relatie heeft met de vaccinatie, dat kan ik niet beoordelen.
   Vaccinatie is een vrije keus, maar het is wel verstandig om met juiste informatie die overweging te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Margreet

  Graag ontvang ikvan u mijn QR CODE .!
  Ben op19-mei 2021 en op 23 juni 2021 ingeënt -Opgevraagd bij Overheid voor mijn man en mij hij ontving wel QR en bewijs Ik niet… moest met GGD CONTACT opnemen..
  bijdeze graag mijn QR VACCINATIE …IVM vakantie….! Hoor graag spoedig van u.

  • JouwGGD

   Beste Margreet,

   Je heb dit bericht op een forum voor jongeren geplaatst. Wij hebben geen toegang tot de registratie van vaccinaties.
   Svp neem contact op met de GGD waar u de vaccinaties hebt gekregen, deze kunnen u mogelijk verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts