Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en soms ook in de winkels. 

Wanneer moet je in quarantaine?

De quarantaineregels kunnen soms best ingewikkeld zijn. Hieronder de meest simpele uitleg. Weet je nu nog niet goed wat je moet doen, kijk dan op deze  pagina van het RIVM. Eerst krijg je een algemene uitleg, maar daarna worden er allerlei specifieke vragen benoemd. Wie weet helpt het je verder!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

Mag ik nog afspreken met vrienden?

Door de veranderende maatregelen weet je misschien niet meer zo goed wat nou wel en niet mag. Je mag gelukkig nog wel met een paar vrienden afspreken.

Thuis afspreken

 • Je mag maximaal 2 gasten bij jou thuis uitnodigen. Dit mag ook maar één keer per dag, dus niet ’s ochtends 2 gasten en ’s avonds 2 gasten.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen goed wast en dat jullie geen glazen of blikjes met elkaar delen.

Buiten afspreken

Als je buiten met vrienden wilt afspreken, mag dit met zijn tweeën. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Let ook op de volgende dingen:
 • Spreek niet af op drukke plekken.
 • Zorg ervoor dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand tot jullie te houden, vooral oudere mensen.
 • Na 20:00 ’s avonds mag je geen alcohol drinken op straat.
Zorg er altijd voor dat je niet voor overlast zorgt of de gezondheid en veiligheid in gevaar brengt. Anders kun je hier een waarschuwing of boete voor krijgen. Houden je vrienden zich niet aan de afspraken? Kijk hier voor tips.

Elkaar op een andere manier spreken

Je mag elkaar in kleine groepjes zien, maar je kunt ook op andere manieren in contact blijven met je vrienden. Wees creatief! Zo kun je bijvoorbeeld via videobellen een spelletje doen (denk aan een pubquiz, bingo, karaoke) of kijk samen een film tijdens het bellen. Ook kun je je vrienden eens een kaartje of een mooie brief sturen.  

Mogen we samen sporten?

Gelukkig mag je binnen en buiten sporten. Het is goed voor je om dit ook te blijven doen. Hier geldt ook: ben je jonger dan 18 jaar, hoef je geen afstand te houden. Ben je 18 jaar of ouder, mag je maximaal met zijn tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Houd je hier ook aan de regels die bovenaan de pagina worden genoemd. Dus ga niet sporten als jij of iemand bij jou thuis klachten heeft en zorg ervoor dat je je handen voor en na het sporten goed wast.  

203 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Jeffrey van Aken

  Ik heb het zelf al gehad nu en ben al meer dan 24u klachtenvrij. Nu zijn er 2 andere mensen in mijn huishouden besmet geraakt. Moet ik dan ook weer in quarantaine want ik zou dan immuun moeten zijn lijkt me?

  • JouwGGD

   Beste Jeffrey,

   Omdat we dit niet testen in de grote populatie en daar dus ook geen speciale uitzonderingen voor zijn, zal je toch in quarantaine moeten gaan.
   Je wil toch ook niet iemand anders besmetten.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Jcv

  Goedendag zojuist 25 minuten aan de telefoon gezeten. Werd er na 15 minuten uitgegooid. Opnieuw gebeld. Hoorde iemand een ander gesprek voeren. Leek op een rij instructeur met zijn leerling over het afrijden wel of niet volgende week. Weer er op gelegd en weer gebeld. Weer getuige van een zelfde soort gesprek. Helaas mijn vraag niet kunnen stellen.

  • JouwGGD

   Beste Jcv,

   Wie heb je zitten bellen? Jouwggd is een jongeren platform die jongeren ondersteund op gezondheidsgebied.
   We hebben geen connectie met teststraten, telefonische bel teams bij de lokale GGD, enz.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Floor van Heugten

  Goedemorgen, waarom mag je niet met 3 vriendinnen wandelen in het park als je geen klachten hebt, zijn de dierentuinen en pretparken dicht, maar moet je in de teststraat in Eindhoven de auto uit, om met 25 personen MET klachten bij elkaar in de rij te gaan staan? Ik ben in paniek, zonder me te laten testen, weer naar huis gegaan. Voelde ontzettend onveilig. Waarom is dit veranderd?

  • JouwGGD

   Beste Floor,

   We gaan niet over testbeleid en hoe ze dat in Eindhoven aanpakken. Hiervoor moet u contact opnemen met de plaatselijke GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Tot minimaal 7 dagen en 24 uur klachtenvrij. Je moet 10 dagen in quarantaine als contact omdat je zelf de klachten later kan ontwikkelen.

   P. Jansen Jeugdarts