Corona


Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn, maar hou wel het nieuws in de gaten. En neem voorzorgsmaatregelen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Testen op Corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Door te testen weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je familie en vrienden besmet. Samen krijgen we corona onder controle.
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Hou je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft speciaal voor jongeren antwoorden op de meest gestelde vragen over Corona op hun website geplaatst. En lees ook eens wat je als jongere kunt doen als thuis de spanningen oplopen.

Wat RIVM doet in normale mensentaal! 

Heb je nog meer vragen over het coronavirus? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. Je kunt ook bellen met 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

Vul de vragenlijst over Corona in!

Samen met het RIVM onderzoeken wij de invloed van de maatregelen rond corona op ons dagelijks leven. Wij zijn vooral benieuwd hoe jongeren tussen de 16 en 25 jaar de maatregelen ervaren.

Wij willen graag weten hoe jij de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan ervaart. En: lukt het je om je eraan te houden? Helemaal belangrijk voor ons om te weten nu de maatregelen worden versoepeld.

Doe mee! Want: alleen samen krijgen we corona onder controle. Ga naar de vragenlijst.

⇒ Meer over Corona op de JouwGGD pagina’s op Instagram en Facebook.

34 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Jantien,

   Voor de uitgangspunten van het testbeleid bij zorgmedewerkers, zie de bijlage Testbeleid zorgmedewerkers.

   Buiten het ziekenhuis kunnen alle zorgmedewerkers die direct contact met een cliënt/patiënt hebben laagdrempelig getest worden wanneer zij klachten of symptomen van COVID-19 hebben. Totdat de testuitslag bekend is, moet de zorgmedewerker thuis blijven.

   Ook mantelzorgers vallen onder dit testbeleid. (Deze test is een momentopname, of u op dat moment corona heeft en dus niet als mantelzorger kan werken)

   P. Jansen Jeugdarts

  • Reine

   Binnenkort gaan we met ons gezin op vakantie (half juni) naar Zeeland.
   We wonen in 3 huishoudens.
   Mijn vriend, mijn zusje en ik wonen in hetzelfde studentenhuis.
   Mijn zusjes vriend woont ook voornamelijk bij ons (hij beweegt alleen met zijn eigen auto tussen zijn ouderlijk huis en ons studentenhuis).
   Met ons studentenhuis leven we strenge maatregelen na. Buiten vriendjes komt er niemand binnen en we zien anderen alleen maar buiten op 1.5m afstand.
   In Zeeland zal onze dagbesteding zich vooral afspelen rondom het huisje dat we hebben geboekt. We gaan bijvoorbeeld niet uiteten, terassen of andere activiteiten ondernemen waar andere mensen zijn.

   Mogen wij (mijn vriend, mijn zusje, haar vriend en ik) met zijn vieren met de auto naar Zeeland rijden?
   Of moeten twee van ons het risico gaan lopen om iedereen te besmetten doordat we dan met het openbaar vervoer moeten gaan reizen.

 1. Bart

  Wel positief getest, maar niet ziek (ook geen milde klachten). Ben ik na 2 weken in quarantaine te zijn geweest nog drager en kan ik anderen nog besmetten of ben ik ‘genezen’?

 2. Bas

  Hoe kan het dat er nog steeds zoveel besmettingen bij komen? Om dit tegen te gaan zijn toch de maatregelen in het leven geroepen?

  Dit moet dan dus betekenen dat er bewust dan wel onbewust zieken naar plaatsen gaan waar meer mensen zijn.

  • JouwGGD

   Beste Bas,

   1,5 meter is een relatief veilige afstand maar zeker niet 100% voldoende. Daarbij zijn er ook mensen die beroepsmatig niet die afstand kunnen houden.
   Ook zal niet iedereen in het land zich aan bepaalde maatregelen houden. Al met al lukt het hiermee het aantal besmettingen terug te dringen, te hopen valt dat dit voldoende is.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Paula

  Er mogen niet meer dan 3 mensen op visite komen, maar geldt dat ook voor een gezin met meer dan 3 mensen of bijvoorbeeld 3 stellen van 2 mensen?

  • JouwGGD

   Beste Paula,

   Gezin of stellen worden niet als 1 persoon gerekend. Het is echt hoofdelijk 3 personen.
   Hou vol! het gaat steeds beter waardoor misschien snel het weer wel mag.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Eva

  Ik ga met vrienden begin augustus op vakantie. Weten jullie hoe de stand in Bulgarije is? Of hoe reëel de kans is dat mijn reis doorgaat?

  • JouwGGD

   Beste Eva,

   Op deze internationale kaart kan je de gemelde gevallen zien.
   Nu is de registratie per land verschillend en ook het beleid ter plaatsen. Dus voorspellingen voor de toekomst kunnen we echt niet maken.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Mirthe

    Mag ik met mijn gezin op afstand op visite bij een ander gezin? Wanneer iedereen 1.5 meter afstand houdt uiteraard. Telt mijn gezin dan als 1 persoon? Of geldt hier ook de maximumgrens van 3 personen?

    • JouwGGD

     Beste Mirthe,

     Gezin wordt niet als een persoon gerekend. Hou bezoek echt tot een minimum beperkt. Het gaat echt goed en hopelijk kunnen de vrijheden snel uitgebreid worden.

     P. Jansen Jeugdarts

 5. Greetje

  Kan je corona hebben als je alleen heel erg moe bent? Ik heb zelf gisteren heel veel geslapen en vanmiddag is mijn 4 jarige dochter gaan liggen. Verder geen klachten. En hoe moeten we nu handelen?

  • JouwGGD

   Beste Greetje,

   Er zijn zeker mensen die geheel geen of milde klachten hebben gehad van Corona. De handels wijze blijft het zelfde. De standaard hygiëne in acht nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Fenna

  Ik heb al een hele week verhoging en lichte hoest klachten en moe. Mijn kinderen zijn hierdoor al een week bij mijn ex man uit voorzorg maar ze missen mij en ik hun, natuurlijk. Als ik nou zou kunnen testen weet ik of ik dit doe voor een goede reden. Moet ik in quarantaine blijven zolang ik hoest of alleen tot de verhoging 24 uur weg is?

 7. scott

  Ik heb zelf last van een longaandoening (bronchitis) en ben redelijk bang voor het virus, mijn werkgever wilt dat ik gewoon blijf komen, kan ik hiervoor iets van een NOW aanvragen?