Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en in winkels. 

Waarom?

Denk jij ook: waarom mag je buiten nog maar met maximaal één vriend afspreken? En: waarom komen jongeren steeds zo negatief in het nieuws? Kijk op de website van het NJI voor de antwoorden op veelgestelde vragen van jongeren.

Grow It! app

De coronacrisis is een vreemde tijd. Door de lockdown kun jij niet naar school, moet je contact met je vrienden beperken en zoveel mogelijk thuis blijven. Ook zijn sport- en hobbyclubs grotendeels nog gesloten. Misschien vind je deze periode heel saai en verveel je je enorm. Of ervaar je juist stress en maak je je veel zorgen over de toekomst, over eventuele besmettingen in de familie of over spanningen thuis.

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en de Erasmus Universiteit willen jou en alle andere jongeren helpen. Zij lanceerden de ‘Grow It!’ app, waarmee jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar op een uitdagende wijze kunnen aangeven hoe zij omgaan met de coronacrisis.
Download de app en speel mee!

Jouw GGD is er voor jou, ook nu!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

 

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Is het coronavaccin betrouwbaar?

Er zijn veel vragen over de betrouwbaarheid van de vaccinatie tegen het coronavirus, aangezien het normaal gesproken veel langer duurt voordat een vaccinatie klaar is. Het is goed om te weten dat dit te maken heeft met de fases die wetenschappers doorlopen bij de ontwikkeling van de vaccinatie. Er wordt veel getest, maar tegelijkertijd wordt er zo veel mogelijk verder ontwikkeld. Daarnaast kunnen de wetenschappers bij de ontwikkeling van de vaccinatie tegen het coronavirus ook al kennis gebruiken van andere ziektes die vergelijkbaar zijn. Zo gaat de ontwikkeling een stuk sneller. Tot slot is er veel geld beschikbaar voor de ontwikkeling omdat het een wereldwijd probleem is.

Lange termijn

Of de vaccinatie op lange termijn betrouwbaar is, is lastig te zeggen. De verschillende vaccinaties zijn allemaal nieuw op de markt, dus ze zijn nog niet op de lange termijn getest. De ontwikkeling van de vaccins tegen het coronavirus worden dan wel sneller ontwikkeld, de eisen zijn net zo streng als bij andere vaccins.  

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

203 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Gerard van der Wulp

  Bij mijn tweede corona-prik weigerde de GGD priklocatie Houten de aantekening en stempel in mijn gele boekje te zetten. Vandaag heeft de landelijke GGD bekend gemaakt dat vanaf komende maandag het gele boekje weer overal ingevuld zal worden, ook met terugwerkende kracht. GGD-GHOR meldt op twitter dat op de website van de lokale GGD staat waar de aantekening achteraf gehaald kan worden. Ik vind dat echter niet op deze site van GGD-Utrecht. Kunt u mij laten weten hoe en waar ik de tweede aantekening in mijn gele boekje kan krijgen?

  • JouwGGD

   Beste Gerard,

   Daar deze aanpassing in beleid vandaag bekend is geworden, kan ik me voorstellen dat ze nog even nodig hebben om de systemen/website hierop aan te passen.
   Indien je komende dagen dit nog niet terug kan vinden op de website van de GGD, neem dan contact op met de plaatselijke GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Gerard van der Wulp

    Nu dacht ik toch dat ik met dit bericht al contact hád opgenomen met de plaatselijke GGD. Ik zou het zeer op prijs stellen als u mij bericht zodra duidelijk is hoe en waar ik de aantekening van mijn tweede prik kan verkrijgen.
    Met vriendelijke groet,

    • JouwGGD

     Beste Gerard,

     Niet helemaal, Jouwggd is een landelijk jongerenplatform. De website is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Op deze site vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media.

     Mogelijk dat u via deze website verder komt.

     P. Jansen Jeugdarts

 2. Eugène van Rooij

  Als ik mij “nog” niet wil laten vaccineren. Maar er al wel een operatie zit aan te komen. Kan deze operatie dan niet doorgaan?

  • JouwGGD

   Beste Eugene,

   Deze vraag kan je beter stellen aan de behandelaar. Misschien is het op voorhand testen al voldoende?

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Tyrone

  Hoi
  Mijn 2e vaccinatie staat gepland in juni alleen is dan al mijn stage afgelopen bij de zorg instelling waar ik nu loop. Is dat een probleem? En mag ik de 2e prik nog wel.

  • JouwGGD

   Beste Tyrone,

   De tweede vaccinatie is een vervolg van de eerste, indien je voor de eerste in aanmerking komt krijg je ook gewoon de tweede.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Daniëlle

  Ik ben vandaag gebeld voor de testuitslag van mijn kind, ik kon de telefoon niet opnemen. Ze bellen terug krijg ik te horen als ik terug bel. Maar tot wanneer kan ik teruggebeld worden? Of moet ik morgen weer een vrije dag opnemen omdat mijn kind misschien alleen verkouden is?!

  • JouwGGD

   Beste Danielle,

   Heel vervelend allemaal, voor uitslagen moet je toch echt bij de lokale ggd zijn.
   Deze website heeft geen zicht op uitslagen of de verwerking hiervan.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Myriam Stappers

   Goedemiddag, het is nu negen dagen geleden sinds ik met het Janssen vaccin gevaccineerd ben en het RIVM register laat nog steeds ‘er zijn geen vaccinaties gevonden’ zien. Ik heb toestemming gegeven en volgens het RIVM is het probleem dat de GGD de juiste informatie nog niet heeft gemeld. Hoe lang duurt het om via de computer deze gegevens door te sturen en hoe zorg ik ervoor dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt?

   • JouwGGD

    Beste Myriam,

    De website is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Op deze site vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
    Voor coronavaccinatie registratie kan je het beste contact opnemen met de lokale GGD en mogelijk op de landelijke sites en nummers.

    P. Jansen Jeugdarts