Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en in winkels. 

Grow It! app

De coronacrisis is een vreemde tijd. Door de lockdown kun jij niet naar school, moet je contact met je vrienden beperken en zoveel mogelijk thuis blijven. Ook zijn sport- en hobbyclubs grotendeels nog gesloten. Misschien vind je deze periode heel saai en verveel je je enorm. Of ervaar je juist stress en maak je je veel zorgen over de toekomst, over eventuele besmettingen in de familie of over spanningen thuis.

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en de Erasmus Universiteit willen jou en alle andere jongeren helpen. Zij lanceerden de ‘Grow It!’ app, waarmee jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar op een uitdagende wijze kunnen aangeven hoe zij omgaan met de coronacrisis.
Download de app en speel mee!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

 

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Is het coronavaccin betrouwbaar?

Er zijn veel vragen over de betrouwbaarheid van de vaccinatie tegen het coronavirus, aangezien het normaal gesproken veel langer duurt voordat een vaccinatie klaar is. Het is goed om te weten dat dit te maken heeft met de fases die wetenschappers doorlopen bij de ontwikkeling van de vaccinatie. Er wordt veel getest, maar tegelijkertijd wordt er zo veel mogelijk verder ontwikkeld. Daarnaast kunnen de wetenschappers bij de ontwikkeling van de vaccinatie tegen het coronavirus ook al kennis gebruiken van andere ziektes die vergelijkbaar zijn. Zo gaat de ontwikkeling een stuk sneller. Tot slot is er veel geld beschikbaar voor de ontwikkeling omdat het een wereldwijd probleem is.

Lange termijn

Of de vaccinatie op lange termijn betrouwbaar is, is lastig te zeggen. De verschillende vaccinaties zijn allemaal nieuw op de markt, dus ze zijn nog niet op de lange termijn getest. De ontwikkeling van de vaccins tegen het coronavirus worden dan wel sneller ontwikkeld, de eisen zijn net zo streng als bij andere vaccins.

Wanneer?

Op 6 januari is het vaccineren begonnen in Nederland. Als eerste worden onder andere zorgmedewerkers gevaccineerd. In dit overzicht kun je zien wanneer verschillende bevolkingsgroepen aan de beurt zijn en wanneer jij dus voor een vaccinatie in aanmerking komt. Over het algemeen zal jij als jongere nog even moeten wachten. In deze video van NOS op 3 kun je meer informatie vinden over het vaccin  

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

Mag ik nog afspreken met vrienden?

Door de veranderende maatregelen weet je misschien niet meer zo goed wat nou wel en niet mag. Je mag gelukkig nog wel met een paar vrienden afspreken.

Thuis afspreken

 • Je mag maximaal 2 gasten bij jou thuis uitnodigen. Dit mag ook maar één keer per dag, dus niet ’s ochtends 2 gasten en ’s avonds 2 gasten.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen goed wast en dat jullie geen glazen of blikjes met elkaar delen.

Buiten afspreken

Als je buiten met vrienden wilt afspreken, mag dit met zijn tweeën. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Let ook op de volgende dingen:
 • Spreek niet af op drukke plekken.
 • Zorg ervoor dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand tot jullie te houden, vooral oudere mensen.
 • Na 20:00 ’s avonds mag je geen alcohol drinken op straat.
Zorg er altijd voor dat je niet voor overlast zorgt of de gezondheid en veiligheid in gevaar brengt. Anders kun je hier een waarschuwing of boete voor krijgen. Houden je vrienden zich niet aan de afspraken? Kijk hier voor tips.

Elkaar op een andere manier spreken

Je mag elkaar in kleine groepjes zien, maar je kunt ook op andere manieren in contact blijven met je vrienden. Wees creatief! Zo kun je bijvoorbeeld via videobellen een spelletje doen (denk aan een pubquiz, bingo, karaoke) of kijk samen een film tijdens het bellen. Ook kun je je vrienden eens een kaartje of een mooie brief sturen.  

Mogen we samen sporten?

Gelukkig mag je binnen en buiten sporten. Het is goed voor je om dit ook te blijven doen. Hier geldt ook: ben je jonger dan 18 jaar, hoef je geen afstand te houden. Ben je 18 jaar of ouder, mag je maximaal met zijn tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Houd je hier ook aan de regels die bovenaan de pagina worden genoemd. Dus ga niet sporten als jij of iemand bij jou thuis klachten heeft en zorg ervoor dat je je handen voor en na het sporten goed wast.  

209 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Annet Van Wijchen

  Wij zijn gisteren thuis gekomen uit Kroatië zijn daar drie dagen geweest in Kostrena niet naar restaurant geweest op familie bezoek op afstand. Nu is Kroatië vandaag oranje moeten wij dan 2 weken in quarantaine?

 2. Marjolein

  Ik heb buitenshuis gegeten en heb vermoedelijk een voedselvergiftiging opgelopen. Overgeven en diarree, geen koorts of andere klachten en ben nu binnen 24uur weer aan de betere hand. Moet ik me laten testen op Corona?

  • JouwGGD

   Beste Marjolein,

   Voedsel vergiftiging en Corona hebben niets met elkaar te maken. Overgeven en diarree zijn ook geen klachten van Corona.
   Testen is dus niet nodig op dit moment.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Chris

    Beste heer Jansen en collega’s,
    Wanneer een voedselvergiftiging, dus inderdaad met diarree en/of braakverschijnselen, wel koorts als bijverschijnsel heeft. Geldt dan ook dat een test zonder andere Corona verschijnselen niet nodig is?

    • JouwGGD

     Beste Chris,

     Een voedselvergiftiging geeft ip geen koorts. De klachten kunnen dus ook bij een andere ziekte passen (buikgriep, influenza of evt corona).
     Twijfel je of je mogelijk toch corona hebt (hebt opgelopen via contacten) dan is testen verstandig.

     P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Florence,

   Na aanmelding bij het nationale nummer krijg je te horen waar en wanneer je je kan testen.
   Bij sommige plaatsten kan dat niet altijd op Zondag.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. R

  Ik zou vandaag tel van GGD krijgen of ik na een week corona weer naar buiten mag. Ik moet dit weten ivm mijn werk!! Heb contact hierover gehad met ……..

  • JouwGGD

   Beste R,

   Dit is een nationaal jongerenplatform, we hebben geen inzicht in dossiers of uitslagen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Jannie van Valkenburg-Schreijer

  Graag wil ik advies, we hebben 2 kleinzoons van bijna 16 jaar, ze willen graag komen logeren. Is dit mogelijk ivm Corona?

  • JouwGGD

   Beste Jannie,

   Dit is nog erg lastig omdat ook binnen nog steeds de 1,5m geadviseerd is. Waarschijnlijk blijft die ook nog even bestaan.
   Zeker indien u risico leeftijd bereikt hebt.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Car,

   De test die gedaan worden zijn moment opname. Dus zeggen niets over volgende week of een week terug.
   Bij klachten een week later bv kan gewoon weer getest worden. Testen is geen prettige ervaring en ik zou het zeker niet elke week doen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Margot,

   Ja, indien er klachten bestaan wel. Het is een moment opname en geen prettige test, dus daar moet je een goede afweging bij maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Mark

  Op de website van de Rijksoverheid lees ik:

  “Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandiger zijn om voorlopig nog zo veel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen.”

  Is het als kwetsbare dan wel verstandig om naar de kapper te gaan?

  • JouwGGD

   Beste Mark,

   Alle extra bewegingen geven extra risico. Dit is dus een persoonlijke afweging.
   Hoe nodig heb jij de kapper! Gelukkig is het algemene risico steeds lager waardoor de kapper ook weer zijn werk mag gaan doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Luca

  Overal op YouTube, in mijn omgeving en waar dan maar ook zie je dagelijks stelletjes rond lopen en gewoon hand in hand en alles er op en aan, van veel weet ik dat ze niet bij elkaar wonen. Is het “verstandig” om ook weer gewoon naar mijn vriendin te gaan want als je toch denk ik doe het voor anderen.. wordt je zo door anderen in de steek gelaten.. twijfel geval

  • JouwGGD

   Beste Luca,

   De algemene regels zijn duidelijk en helaas zijn er ook mensen die zich er weinig van aantrekken.
   Natuurlijk zijn er momenten dat de 1,5m niet lukt, maar probeer deze zo veel mogelijk te voorkomen.
   Mogelijk dat in de nabije toekomst de vrijheden ook weer verder worden uitgebreid…

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Gerrie

  Kan ik na 1 juni ook een bbq houden van samen ong.20 personen inclusief kinderen ?we hebben een aardig grote tuin.