Corona


Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn, maar hou wel het nieuws in de gaten. En neem voorzorgsmaatregelen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Testen op Corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Door te testen weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je familie en vrienden besmet. Samen krijgen we corona onder controle.
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Je kunt je op 2 manieren een afspraak maken:online via coronatest.nl (met je DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

 

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft speciaal voor jongeren antwoorden op de meest gestelde vragen over Corona op hun website geplaatst. En lees ook eens wat je als jongere kunt doen als thuis de spanningen oplopen.

 

Heb je nog meer vragen over het coronavirus? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. Je kunt ook bellen met 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

⇒ Meer over Corona op de JouwGGD pagina’s op Instagram en Facebook.

136 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Panda

  Goedemiddag,
  Ik heb gisteren samengewerkt met een collegaatje die toen hele lichte klachten had. Vervolgens ben ik naar een vriendin gegaan. Mijn collega is vannacht behoorlijk ziek geworden, waardoor ik ook thuis blijf (ik heb geen klachten) tot de uitslag bekend is. Moet de vriendin die ik heb gezien ook thuis blijven?

  • JouwGGD

   Beste Panda,

   Nee, je bent ip pas besmettelijk indien je klachten hebt en intensief contact hebt gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Ingrit

  Ik zit in quarantaine ivm met contact gehad met iemand die positief getest is. Mag ik wel een wandeling maken? Ik woon aan de rand van mijn woonplaats en kom weinig mensen tegen tijdens een wandeling.

  • JouwGGD

   Beste Ingrit,

   Dat kan alleen in eigen tuin of op eigen balkon.
   Quarantaine is echt belangrijk, maar wel moeilijk voor 10 dagen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Karijn

  Goedendag,
  Mijn zoon wil samen met 2 vrienden (allen 14 jaar) bij elkaar in de woonkamer slapen op 1,5 meter afstand van elkaar. Is dit verstandig?

  • JouwGGD

   Beste Karijn,

   Dit is een afweging over hoe belangrijk dit is! Die kunnen wij niet individueel maken. Ieder extra contact en reisbeweging zit een zeker risico aan.
   Het is niet verboden, maar je vraagt of het verstandig is.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Alex

  Indien ik voor een noodzakelijk reis naar de Haven van Antwerpen moet, waar ik op een schip moet werken voor een periode van +- 6~10 uur, zijn er dan ook verplichtingen met betrekking tot thuisisolatie bij terugkomst Nederland?

  • JouwGGD

   Beste Alex,

   Indien er geen contact is met de wal, is er geen noodzaak voor thuis quarantaine. Anders wel.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Wilma

  Vandaag zijn mijn man en ik getest. Man verkoudheisklachten. Ik hoofdpijn, spierpijn en benauwd bij inspanning (ben ook astma patiënt, maar afgelopen 24uur benauwd geworden). Mogen de kinderen naar school?? Basisschool kinderen en kind van 17?

  • JouwGGD

   Beste Wilma,

   Tot aan de uitslag blijft iedereen thuis. Ook voor de kinderen, omdat de verdenking met de klachten hoog is.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Bart

  Ik ben gisteren ben gisteren getest, maar er bleek geen afspraak voor mij te zijn geregistreerd (terwijl ik wel het hele online proces heb doorlopen). Toen hebben ze me middels een spoedprocedure toch kunnen testen. Nu krijg ik bericht dat mijn uitslag online staat. Maar als ik daar kijk, dan staat er dat ik nog geen uitslag heb omdat ik me morgen (dinsdag 29) pas laat testen. Ik ben toch echt gisteren al geweest.
  Hoe kom ik achter mijn uitslag?

  Gr.
  Bart

 7. J stapper

  Hoi ik Ben ziek naar huis gestuurd moet van mijn werkgever een test doen maar ik bel naar het nr maar sta zolang in de wacht of ik moet terugbellen na 30 minuten en via digid lukt het ook niet Kent geen postcodes dus wat nu te doen

  • JouwGGD

   Beste J.Stapper,

   Toch op een later moment nog een keer proberen, lukt het echt niet neem dan contact op met de plaatselijke GGD.
   Die zullen de test ook moeten afnemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Karin Breeman

  2 jongens thuis die positief getest zijn. Niet 1x gebeld of gemaild door De GGD met de uitslag. Door de drukte enigszins begrijpelijk maar ook is er niet gebeld over hoe lang we nu thuis moeten blijven als gezin. Eerst de ene positief, 3 dagen later de tweede getest, 4 dagen later pas uitslag. Nu het spoor bijster wanneer we nu eindelijk weer naar buiten kunnen. ????

 9. rooos

  wat als je negatief getest bent maar wel alle verschijnsel hebt en meer dan een 2 uur in contact ben geweest met iemand die wel positief getest is. waarbij er ook lichamelijk contact is geweest.
  is opnieuw testen verstandig?
  ik zit in quarantine

  • JouwGGD

   Beste Roos,

   Indien je in quarantaine blijft voor 10dgn maakt het geen verschil of je negatief getest bent of niet.
   Er bestaat altijd een kleine kans dat een test vals negatief is, dan kan je eventueel opnieuw testen.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Martin

  Ik moet thuis blijven omdat mijn zoons 15 en 17 klachten hebben. Nu wil mijn zoontje van 3 buiten spelen… Ik twijfel of dit mag.