Corona


Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn, maar hou wel het nieuws in de gaten. En neem voorzorgsmaatregelen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Testen op Corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Door te testen weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je familie en vrienden besmet. Samen krijgen we corona onder controle.
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Je kunt je op 2 manieren een afspraak maken:online via coronatest.nl (met je DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

 

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft speciaal voor jongeren antwoorden op de meest gestelde vragen over Corona op hun website geplaatst. En lees ook eens wat je als jongere kunt doen als thuis de spanningen oplopen.

 

Heb je nog meer vragen over het coronavirus? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. Je kunt ook bellen met 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

⇒ Meer over Corona op de JouwGGD pagina’s op Instagram en Facebook.

136 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. m1983

  Ik heb een vraagje, de moeder van mijn schoonzoon is positief getest.
  Mijn dochter heeft afgelopen vrijdag op mijn zoon van 3 maanden gepast.
  ze heeft zelf geen klachten en hij ook nog niet.
  kan mijn zoontje besmet zijn of wij?

 2. E. Dijkshoorn

  Ik werk in de apotheek. Nu hebben 2 collega’s klachten zoals loopneus hoesten en niezen, hoofdpijn. Ze hebben zich laten testen en wachten op de uitslag. Nu moet ik morgen werken en 1 collega met klachten ook.
  We werken met mondkapjes maar ik denk dat ze thuis moet blijven masr zeker weten we het niet ivm de zorgfunctie van ons beroep. Kan ik misschien antwoord op mijn vraag krijgen?

 3. Eva

  Moet ik als pedagogisch medewerker kinderopvang thuisblijven als een vd kinderen van mijn groep coronaklachten heeft en dat gezin in quarantaine zit? Ik ben in contact geweest met het kind maar heb zelf (nog) geen klachten

  • JouwGGD

   Beste Eva,

   Is er bij het gezin corona vast gesteld of niet? Heeft het kind corona of is het alleen verdacht.
   Jij als contact van contact hoeft niet in quarantaine, alleen indien kind zelf vastgestelde corona heeft kom je in aanmerking voor bron en contact onderzoek (mits het contact intensief genoeg is geweest).

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Jennifer

  Ik heb het weekend gewerkt met een positief geteste collega, nu ben ik vanmiddag zelf getest. Mijn dochtertje mag niet naar school weet ik al, volgens protocol moeten we wachten op de uitslag.. geldt dit ook voor mijn echtgenoot vraag ik mij af? Ik heb overigens geen klachten.

  • JouwGGD

   Beste Jennifer,

   Huisgenoten en nauwe contacten blijven ook thuis
   Heeft u huisgenoten? Dan gaan zij 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor nauwe contacten. Dit zijn de mensen die in de periode dat u besmettelijk was dicht bij u in de buurt zijn geweest (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter). Zoals een partner die niet bij u woont, een reisgenoot of collega. U bent besmettelijk vanaf 2 dagen voordat u klachten krijgt. Als uw huisgenoten of nauwe contacten klachten krijgen die lijken op corona moeten zij zich ook laten testen.
   Niet-nauwe contacten hoeven niet in quarantaine

   Een niet-nauw contact is iemand die langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte was. Bijvoorbeeld een leraar. Niet-nauwe contacten van iemand met corona hoeven niet in quarantaine. Maar zij moeten wel hun gezondheid extra goed in de gaten houden. En zodra zij klachten krijgen laten zij zich zo snel mogelijk testen. Dat geldt ook voor kinderen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Cal

  Hoi, ik ben wachtende op de uitslag want moest me laten testen ivm verhoging/ koorts. Maar goed…. ivm mijn werk wil ik graag weten wat te doen als de testuitslag negatief is en ik toch nog koorts heb? Mag ik werken/ de deur uit?

  • JouwGGD

   Beste Cal,

   Indien de test negatief is en je dus geen corona hebt, kan je ip weer werken indien je geen andere klachten krijgt.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Barry

  Goedemorgen, Ik heb buikpijn met daarbij diarree, ook spierpijn in de bovenbenen, moet ik mij in dit geval laten testen?

 7. Mama T

  Wij zijn allemaal positief getest op Corona. Nu voelt onze zoon (18) zich weer redelijk fit na 3 weken. Hij zit in zijn examenjaar en zou graag weer naar school gaan. Hij heeft alleen nog een neusverkoudheid (dat heeft hij normaal ook standaard rond deze tijdvak het jaar. Anderen in huis hoesten nog wel, niemand heeft meer koorts.
  Zou hij weer naar school mogen?

 8. Fem

  Goedemorgen, afgelopen woensdag heeft mijn dochter zich laten testen. Tot nu nog geen uitslag ontvangen, ze heeft geen DigiD. Hoe gaan we nu aan de uitslag komen? Duurt zo wel erg lang.

  • JouwGGD

   Beste R,

   Met de digid is het meteen op te vragen, in het weekend en door de weeks worden testuitslagen doorgeven.
   Of het binnen een bepaalde periode gaat lukken kan ik niet zeggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Josien

  Onze dochter van 6 is verkouden en heeft koorts.
  Mijn man werkt in een vitaal beroep, moet hij ook thuis blijven?
  Wanneer mogen we als gezin weer onze gewone activiteiten ondernemen, als onze dochter geen koorts meer heeft of als ze helemaal beter is? In ons gezin heeft verder niemand klachten.