JouwGGD is een website met informatie voor jongeren tot 23 jaar. Bent u ouder dan 23 jaar en heeft u algemene vragen over corona, bel 0800-1351 of ga naar rijksoverheid.nl/corona

Deze pagina is op 15 september 2021 bijgewerkt.

Waar vind ik informatie over corona of over vaccinaties?

Er gaat heel veel informatie rond over corona en over de vaccinaties. Op internet en social media, maar waarschijnlijk ook tussen jou en je vrienden en familie. Dat is logisch, want corona is een relatief nieuwe ziekte. En de ziekte en de maatregelen beïnvloeden het leven van veel mensen.

Maar hoe kom je nou aan de juiste informatie?

Op deze websites vind je betrouwbare informatie van de overheid en van experts:

Natuurlijk kun je je vragen ook stellen aan JouwGGD via de chat of mail. 

Wat is corona?

Corona is de naam van de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Je hoort ook wel eens de naam COVID-19. Dat is de officiële naam.

Iedereen kan corona krijgen. De een merkt er (bijna) niets van. De ander is een paar dagen ziek, of een paar weken. Vooral ouderen en zieke mensen die niet gevaccineerd zijn, kunnen ernstig ziek worden, in het ziekenhuis komen en aan het coronavirus overlijden.

Er zijn mensen die langere tijd klachten overhouden aan corona. Dat noemen we long COVID

Ben je gevaccineerd tegen corona, dan is de kans klein dat je corona oploopt. En krijg je toch corona, dan word je minder ziek. Ook ben je dan minder besmettelijk.

Hoe kan ik corona krijgen?

Het virus verspreidt zich vooral als iemand met corona hoest of niest. Via druppeltjes komt virus het in de lucht. Als iemand anders de druppeltjes dan inademt, kan hij of zij besmet raken. Het virus kan ook aan iemands handen of mond zitten. En zo wordt het dus ook verspreid door handen geven en zoenen. Daarom is handen wassen zo belangrijk!

Kan ik me laten vaccineren?

Ben jij 12 jaar of ouder? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Je krijgt hiervoor een brief thuisgestuurd, met een uitnodiging om een afspraak voor een prik te maken.
Een afspraak maken kan www.coronatest.nl

Waarom zou ik me laten vaccineren?

De meeste jongeren worden niet of nauwelijks ziek van corona. Veel ouderen zijn gevaccineerd. En toch adviseert de overheid jongeren om zich te vaccineren. Waarom?
Ten eerste omdat je zelf ziek kúnt worden van corona. Ben je gevaccineerd, dan is de kans kleiner dat je het krijgt. En krijg je wel corona? Dan word je veel minder ziek. Ook steek je anderen niet of minder snel aan. Het vaccineren van jongeren helpt zo in de bestrijding van corona.

Ook als ouderen gevaccineerd zijn, is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen corona krijgen. Het virus kan namelijk telkens, bij iedere besmetting, een beetje veranderen. Dat heet muteren. Hoe verder een virus muteert, hoe groter de kans dat een vaccin niet meer goed werkt.
Dus: hoe minder besmettingen er zijn, hoe kleiner kans dat het virus verandert (muteert), en hoe groter de kans is dat de huidige vaccins goed blijven werken.

In dit filmpje wordt uitgelegd waarom het  zin heeft om je te laten vaccineren, ook al ben je jong en fit!

Hoe werkt het vaccin in mijn lichaam?

Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus. Kom je na vaccinatie in contact met het coronavirus? Dan herkent je lichaam het virus meteen. Je lichaam – om precies te zijn je afweersysteem – gaat aan het werk en zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt.

Meer weten over de werking en ontwikkeling van het vaccin? Kijk dan dit filmpje

Is vaccineren verplicht?

Vaccineren is niet verplicht. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder goed het virus zich kan verspreiden.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers of je gevaccineerd wil worden. Kom je er samen niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts, of aan iemand die je vertrouwt. Of chat of mail met JouwGGD. Goed om te weten: als je er echt niet samen uitkomt, en jij weet goed wat vaccineren inhoudt, dan ben jij uiteindelijk degene die beslist.

Is het vaccin veilig?

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen het Pfizer-vaccin aangeboden. Dit vaccin is getest op jongeren en veilig bevonden door de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad bestaat uit een groep onafhankelijke wetenschappers die de overheid adviseert.

Lees meer over de veiligheid van de vaccins.

Is testen op corona nog nodig?

Ja. Laat je testen als je verkoudheidsklachten hebt. Als dan blijkt dat je corona hebt, dan blijf je thuis zodat je andere mensen niet kunt besmetten.

Een testafspraak maak je op www.coronatest.nl.

Blijf thuis tot je de uitslag hebt.

Kijk op de site van het RIVM voor de laatste regels over quarantaine en isolatie.

 

Veel gestelde vragen

Welke maatregelen gelden er voor mij?

Om ervoor te blijven zorgen dat het coronavirus zich minder verspreid, gelden er maatregelen: vaak je handen wassen, afstand houden van volwassenen en een mondkapje dragen op drukke plekken. Die regels gelden voorlopig ook als je gevaccineerd bent. Want nog niet iedereen om je heen is gevaccineerd.

Handen wassen

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen om de verspreiding tegen te gaan is je handen wassen. Was je handen altijd:
 • voordat je gaat eten
 • als je buiten bent geweest
 • als je in de buurt van andere mensen bent geweest
 • na het snuiten van je neus

Afstand houden

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen 1,5 meter afstand te houden van andere jongeren tot 18 jaar. Je moet wel afstand houden van volwassenen. Ben je ouder dan 18 jaar? Hou dan 1,5 meter afstand van anderen. Dit hoeft niet tijdens het sporten.

Mondkapje dragen

Draag een mondkapje op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden en waar niet iedereen vooraf getest is. Dat is in ieder geval:
 • als je door de school loopt. Je mondkapje mag af als je in de klas zit
 • op stations, in de trein, in de bus, tram en metro
 • op luchthavens en in het vliegtuig

Hoest of nies altijd in je ellenboog!

181 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Frans Teklenburg

  Ik heb op 14 mei mijn eerste vaccinatie gehad en op 18 juni mijn tweede
  Toch zie ik maar een vaccinatie staan en wel die van 14 mei
  Bij de ggd staan wel twee vaccinaties maar niet bij het rivm

  • JouwGGD

   Beste Frans,

   Dit kanaal is een jongeren platform, wij hebben geen zich op de vaccinaties of de registratie daarvan.
   Beste is om met de lokale GGD contact op te nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Theo Stals

  De GGD accepteert geen officiële uitslag van een bloedonderzoek als bewijs waarin is aangetoond dat ik corona heb gehad.
  Hierdoor kan ik geen geldige QR code maken.

  • JouwGGD

   Beste Theo Stals,

   Ik snap niet helemaal de vraag. Ik neem aan dat het over de technische inrichting en het wel of niet registreren van een besmetting gaat.
   Volgens mij is niet de GGD verantwoordelijk voor het inrichten van de Coronacheck app.
   Deze site van Jouwggd is een landelijke site voor jongeren en niet een GGD portaal voor klachten. Het beste is met de lokale GGD dit kort te sluiten en een oplossing te zoeken.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Nad

  Ik ben 17. Word in september 18. Ik wil graag het jansen vaccin.maar daar moet ik 18 voor zijn. Waarom?

  • JouwGGD

   Beste Nad,

   Het Janssen vaccin is nog niet geregistreerd voor kinderen. Dus zal je daarvoor eerst 18jr moeten zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Marie

  Jammer genoeg val ik als grensarbeider buiten de boot voor de corona qr code, ik werk als verpleegkundige net over de grens in Belgie en ben daar in januari al gevaccineerd.
  Al mijn vrienden kunnen reizen en feesten,
  Ik heb me heel het jaa kapot gewerkt maar ik kan nergens heen omdat er geen oplossing komt voor mensen met Nl nationaliteit, die hun prik niet via ggd hebben gekregen.

  Mijn uitnodiging heb ik ook nogmaals in Nl gehad, ik ben al aan het twijfelen om gewoon nog twee vaccins te halen, zodat de wereld ook voor mij weer open gaat…

 5. Bart

  Ik heb me 3weken geleden laten vaccineren.
  Heb aangegeven dat huisarts en irvn bericht mogen ondvangen.
  Tot op heden niets bekent bij mij mijnirvn of huisarts.
  Wanneer kan ik bericht ondvangen.

  • JouwGGD

   Beste Bart,

   Ik weet dat er problemen met het koppelen van de registratie, echter hebben we er geen zicht of invloed op.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Gerard van der Wulp

  Bij mijn tweede corona-prik weigerde de GGD priklocatie Houten de aantekening en stempel in mijn gele boekje te zetten. Vandaag heeft de landelijke GGD bekend gemaakt dat vanaf komende maandag het gele boekje weer overal ingevuld zal worden, ook met terugwerkende kracht. GGD-GHOR meldt op twitter dat op de website van de lokale GGD staat waar de aantekening achteraf gehaald kan worden. Ik vind dat echter niet op deze site van GGD-Utrecht. Kunt u mij laten weten hoe en waar ik de tweede aantekening in mijn gele boekje kan krijgen?

  • JouwGGD

   Beste Gerard,

   Daar deze aanpassing in beleid vandaag bekend is geworden, kan ik me voorstellen dat ze nog even nodig hebben om de systemen/website hierop aan te passen.
   Indien je komende dagen dit nog niet terug kan vinden op de website van de GGD, neem dan contact op met de plaatselijke GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Gerard van der Wulp

    Nu dacht ik toch dat ik met dit bericht al contact hád opgenomen met de plaatselijke GGD. Ik zou het zeer op prijs stellen als u mij bericht zodra duidelijk is hoe en waar ik de aantekening van mijn tweede prik kan verkrijgen.
    Met vriendelijke groet,

    • JouwGGD

     Beste Gerard,

     Niet helemaal, Jouwggd is een landelijk jongerenplatform. De website is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Op deze site vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media.

     Mogelijk dat u via deze website verder komt.

     P. Jansen Jeugdarts

     • Mark

      Hoe kan je achteraf toestemming geven om je vaccinatie gegevens door te geven aan het RIVM?
      Dit blijkt namelijk noodzakelijk voor het kunnen aanvragen/opvragen van het vaccinatie bewijs.
      En dit wordt helemaal nergens vermeld bij de vraag om RIVM toestemming.

     • JouwGGD

      Beste Mark,

      Eerste kan door de vaccinatie lokatie toestemming te geven.
      Tweede klopt niet, dit wordt op een andere manier geregeld. Je hoeft geen toestemming te geven om toch te laten registreren in de app.

      P. Jansen Jeugdarts

  • Jan Reijnierse

   0p 2 april heb ik mijn 2e vaccinatie gehad bij de ggd in Middelburg maar ik ben nog steeds niet geregistreerd wat ik wel zou willen, nu kan ik alleen m’n gele boekje laten stempelen.

 7. Eugène van Rooij

  Als ik mij “nog” niet wil laten vaccineren. Maar er al wel een operatie zit aan te komen. Kan deze operatie dan niet doorgaan?

  • JouwGGD

   Beste Eugene,

   Deze vraag kan je beter stellen aan de behandelaar. Misschien is het op voorhand testen al voldoende?

   P. Jansen Jeugdarts

 8. merel

  Hoi!
  Ik heb nu ongeveer 5 dagen lang klachten die passen bij corona, een heftige verkoudheid met een verstopte neus, pijnlijke keel en veel niezen en hoesten. na de eerste dag klachten ben ik echter negatief getest. Heb ik dan echt geen corona en gewoon kou gevat? of is het mogelijk dat ik bijv te vroeg was met testen en eigenlijk wel positief ben?
  Ik vind het nu namelijk lastig om te weten wat ik moet doen, want met klachten moet je thuis blijven, tenzij je negatief bent.

  • JouwGGD

   Beste Merel,

   Er zijn miljoenen virussen en corona is daar een van. Indien je klachten hebt dan is de test zo sensitief dat er ook een positieve test komt.
   Het enige is dat je klachten van het ene virus hebt en dan toch nog corona oploopt, dus voorzichtigheid en standaard hygiene blijven belangrijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Tyrone

  Hoi
  Mijn 2e vaccinatie staat gepland in juni alleen is dan al mijn stage afgelopen bij de zorg instelling waar ik nu loop. Is dat een probleem? En mag ik de 2e prik nog wel.

  • JouwGGD

   Beste Tyrone,

   De tweede vaccinatie is een vervolg van de eerste, indien je voor de eerste in aanmerking komt krijg je ook gewoon de tweede.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Jolanda

  Mijn broer is hier gisteren geweest koffiedrinken ca. half uur. Wij hebben wel op 1,5 m. van elkaar gezeten. Nu heeft hij mij gebeld dat hij corona heeft. Moet ik nu in quarantaine?

  • JouwGGD

   Beste Jolanda,

   Strikt genomen ben je geen nauw contact (meer dan 15 min binnen 1,5m), echter zou ik wel voorzichtig zijn met kwetsbare in de omgeving.
   Ook op 1,5m kan iemand toch besmet raken.

   P. Jansen Jeugdarts