Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en soms ook in de winkels. 

Wanneer moet je in quarantaine?

De quarantaineregels kunnen soms best ingewikkeld zijn. Hieronder de meest simpele uitleg. Weet je nu nog niet goed wat je moet doen, kijk dan op deze  pagina van het RIVM. Eerst krijg je een algemene uitleg, maar daarna worden er allerlei specifieke vragen benoemd. Wie weet helpt het je verder!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

Mag ik nog afspreken met vrienden?

Door de veranderende maatregelen weet je misschien niet meer zo goed wat nou wel en niet mag. Je mag gelukkig nog wel met een paar vrienden afspreken.

Thuis afspreken

 • Je mag maximaal 2 gasten bij jou thuis uitnodigen. Dit mag ook maar één keer per dag, dus niet ’s ochtends 2 gasten en ’s avonds 2 gasten.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen goed wast en dat jullie geen glazen of blikjes met elkaar delen.

Buiten afspreken

Als je buiten met vrienden wilt afspreken, mag dit met zijn tweeën. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Let ook op de volgende dingen:
 • Spreek niet af op drukke plekken.
 • Zorg ervoor dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand tot jullie te houden, vooral oudere mensen.
 • Na 20:00 ’s avonds mag je geen alcohol drinken op straat.
Zorg er altijd voor dat je niet voor overlast zorgt of de gezondheid en veiligheid in gevaar brengt. Anders kun je hier een waarschuwing of boete voor krijgen. Houden je vrienden zich niet aan de afspraken? Kijk hier voor tips.

Elkaar op een andere manier spreken

Je mag elkaar in kleine groepjes zien, maar je kunt ook op andere manieren in contact blijven met je vrienden. Wees creatief! Zo kun je bijvoorbeeld via videobellen een spelletje doen (denk aan een pubquiz, bingo, karaoke) of kijk samen een film tijdens het bellen. Ook kun je je vrienden eens een kaartje of een mooie brief sturen.  

Mogen we samen sporten?

Gelukkig mag je binnen en buiten sporten. Het is goed voor je om dit ook te blijven doen. Hier geldt ook: ben je jonger dan 18 jaar, hoef je geen afstand te houden. Ben je 18 jaar of ouder, mag je maximaal met zijn tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Houd je hier ook aan de regels die bovenaan de pagina worden genoemd. Dus ga niet sporten als jij of iemand bij jou thuis klachten heeft en zorg ervoor dat je je handen voor en na het sporten goed wast.  

203 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. A. Senden

  Als een 19 jarige gisteren na de tesr op donderdag gedaan te hebben, dat ze positief is. Hoe kan t dan zijn dat de GGD vandaag al belt om re zeggen dat ze dinsdag a.s. weer gewoon naar school mag?

  • JouwGGD

   Beste A. Senden,

   Ze is positief en blijkbaar dus geen klachten, indien de besmetting min 7 dagen gelden is geweest en je 24 uur klachten vrij bent ben je dus binnen de 10 dagen klaar met het virus.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Jaco

  Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik ruim een week geleden contact heb gehad met een besmet iemand. Moet ik dan nu ook nog in quarantaine?

 3. Harry

  Hallo,

  Zodra ik 24 uur geen klachten heb mag ik weer de deur uit, maar smaak en reuk kan toch langer weg blijven. Dit wordt gezien als een klacht, maar moet ik hier opwachten (dit kan heel lang duren).

  alvast bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Harry,

   Indien de eerste klachten hoesten koorts zijn geweest en die zijn wel verdwenen, kan je de 24 uur aanhouden mits de test meer dan 7 dagen geleden is geweest.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Hannie

  Dag,

  Op maandagmiddag om 12.15 uur ben ik getest. Nu is het woensdag 13.30 en heb nog steeds geen uitslag. Wat moet ik nu doen om de uitslag van de test te krijgen?

  • JouwGGD

   Beste Hannie,

   De test uitslagen kan je inzien indien je met de digid aangemeld bent, anders zal je met de lokale ggd contact moeten opnemen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Delila

    Ik zit op school met vrienden elke pauze en elke les op minder dan anderhalve meter. Maar mag ik ook met ze afspreken buiten school aangezien in toch al met ze in contact kom? (7 personen incl. mezelf)

    • JouwGGD

     Delila,

     Nee, op dit moment niet. Ook wat op school gebeurd is al niet veilig.
     Jongeren hebben mogelijk minder klachten maar kunnen het virus wel verspreiden.

     P. Jansen Jeugdarts

 5. Joyce

  Als ik binnen mijn quarantaine periode klachten heb ontwikkelt en me vervolgens heb laten testen en deze is negatief, kan ik dan weer aan het werk waar ik geen contact heb met mensen?

 6. Tina

  Mijn man en ik zijn allebei positief getest. Ziek geworden op 8 oktober. Ik ben al 3 dagen klachtenvrij. Mijn man is nog moe, verminderde eetlust en af en toe nog een hoestje. Geen koorts of andere verschijnselen. Mag ik dan al naar buiten of moet ik wachten tot mijn man hersteld is. ( we vormen samen een gezin)

  • Gerdine

   Binnenkort is het weer sinterklaas en op school willen wij surprises met de kinderen doen. Is er een advies over de surprises die in quarantaine moeten? Ik hoor hier verschillende berichten over.

   • JouwGGD

    Beste Gerdine,

    Oppervlakten: Ook lijkt de kans klein dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt via pakketjes of oppervlakten (van een deur tot winkelwagen). In het laboratorium is weliswaar aangetoond dat dit kan, maar dat was bij ideale omstandigheden die zelden zullen voorkomen. Het belangrijkste blijft: houd de kans zo klein mogelijk en was regelmatig je handen.

    P. Jansen Jeugdarts

 7. Minou

  Hallo,

  Mijn partner is gister in contact geweest op het werk met iemand die corona positief is. Dit was binnen 1,5 meter. Nu moet mijn partner sowieso 10 dagen in quarantaine, klopt dat? En is het de bedoeling dat ik nu ook in quarantaine moet?
  Dit is ons even onduidelijk, naasten zeggen allemaal iets anders.

  • JouwGGD

   Beste Minou,

   Bent u dicht in de buurt geweest met iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)? Bijvoorbeeld omdat u partner, reisgenoot of collega bent? Dan gaat u ook 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat u nauw contact had. Als u klachten krijgt die lijken op corona, maakt u een afspraak voor een coronatest. Is de testuitslag negatief? Blijf dan toch 10 dagen in quarantaine. Behalve als de GGD een ander advies geeft.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Silvia Huijbregts

  Hallo,
  Een vraag namens ons gezin.
  Op zaterdag 10 oktober heeft mijn man een positieve uitslag gekregen.
  Vanaf deze dag zijn wij als gezin in isolatie gegaan. Op woensdag 14 oktober heb ik zelf en onze zoon een positieve uitslag ontvangen. Vandaag heeft onze schoondochter, die ook bij ons in huis woont, een positieve uitslag gekregen. We zijn allemaal alweer 24 uur klachtenvrij. Wat heeft deze laatste positieve uitslag voor concequenties voor ons gezin? We hebben nog 1 zoon die helemaal geen klachten heeft en en ook niet getest is.

 9. Nicole

  Ik heb voor maandag as een test ingepland omdat ik donderdag neusverkouden was en keelpijn had. Dat is nu op zaterdag al weer voorbij. Is het wel nodig die test?

  • JouwGGD

   Beste Nicole,

   De mogelijk is natuurlijk dat we niet meer kunnen aantonen wat je gehad hebt. Al hebben sommige mensen dus ook weer amper klachten en testen wel positief.
   Als je zeker wil zijn, laat je je testen en blijf je in quarantaine tot de uitslag.

   P. Jansen Jeugdarts