Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en soms ook in de winkels. 

Wanneer moet je in quarantaine?

De quarantaineregels kunnen soms best ingewikkeld zijn. Hieronder de meest simpele uitleg. Weet je nu nog niet goed wat je moet doen, kijk dan op deze  pagina van het RIVM. Eerst krijg je een algemene uitleg, maar daarna worden er allerlei specifieke vragen benoemd. Wie weet helpt het je verder!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

Mag ik nog afspreken met vrienden?

Door de veranderende maatregelen weet je misschien niet meer zo goed wat nou wel en niet mag. Je mag gelukkig nog wel met een paar vrienden afspreken.

Thuis afspreken

 • Je mag maximaal 2 gasten bij jou thuis uitnodigen. Dit mag ook maar één keer per dag, dus niet ’s ochtends 2 gasten en ’s avonds 2 gasten.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen goed wast en dat jullie geen glazen of blikjes met elkaar delen.

Buiten afspreken

Als je buiten met vrienden wilt afspreken, mag dit met zijn tweeën. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Let ook op de volgende dingen:
 • Spreek niet af op drukke plekken.
 • Zorg ervoor dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand tot jullie te houden, vooral oudere mensen.
 • Na 20:00 ’s avonds mag je geen alcohol drinken op straat.
Zorg er altijd voor dat je niet voor overlast zorgt of de gezondheid en veiligheid in gevaar brengt. Anders kun je hier een waarschuwing of boete voor krijgen. Houden je vrienden zich niet aan de afspraken? Kijk hier voor tips.

Elkaar op een andere manier spreken

Je mag elkaar in kleine groepjes zien, maar je kunt ook op andere manieren in contact blijven met je vrienden. Wees creatief! Zo kun je bijvoorbeeld via videobellen een spelletje doen (denk aan een pubquiz, bingo, karaoke) of kijk samen een film tijdens het bellen. Ook kun je je vrienden eens een kaartje of een mooie brief sturen.  

Mogen we samen sporten?

Gelukkig mag je binnen en buiten sporten. Het is goed voor je om dit ook te blijven doen. Hier geldt ook: ben je jonger dan 18 jaar, hoef je geen afstand te houden. Ben je 18 jaar of ouder, mag je maximaal met zijn tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Houd je hier ook aan de regels die bovenaan de pagina worden genoemd. Dus ga niet sporten als jij of iemand bij jou thuis klachten heeft en zorg ervoor dat je je handen voor en na het sporten goed wast.  

203 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste René,

   Ja dat kan, testen worden niet altijd in volgorde van afname positief of juist negatief.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Ashmey

  Het is 7 dagen geleden dat ik ziek werd door het corona virus en ik heb nu alleen nog een beetje neusverkoudheid maar dit duurt bij mij altijd erg lang en ben het ook best vaak, kan ik nu gewoon naar buiten?

  • JouwGGD

   Beste Ashmey,

   Met klachten zal je eerst moeten testen of die klachten ‘de normale’ verkoudheid zijn die je altijd hebt.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. A Spierenburg

  Hoe lang ben je besmettelijk, als je niet hoest of niest of koorts hebt, maar na 15 dagen isolatie nog wel verkouden bent?

  • JouwGGD

   Beste A Spierenburg,

   Indien je nog verkoudheidsklachten hebt , zal je deze klachten negatief moeten testen om te weten of je nog besmettelijk bent.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Mayke

  Na drie dagen wachten op een test en nu alweer ruim drie op de uitslag weet ik nog steeds niet of ik wel of niet corona heb. De uitslag is er nog niet, staat op coronatest.nl. En nu? Mijn huisgenoten gaan gewoon naar school en werk, want ik ben wel ziek maar niet positief getest en zij hebben (nog) geen klachten. Waarom heb ik me nu precies laten testen? Dit levert alleen maar stress op.

  • JouwGGD

   Beste Mayke,

   Voor de uitslag van de testen zou ik contact opnemen met de plaatselijke GGD. Indien je huisgenoten zich niet aan de quarantaine maatregelen houden betekent dat niet dat jij negatief bent.
   Kans is dat ze in de 2 dagen voor dat ze klachten krijgen andere mensen besmetten.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Marieke

  Als ze steeds zeggen dat kinderen het virus niet overbrengen, waarom moeten zij dan in quarantaine als 1 van de ouders Corona heeft?

  • JouwGGD

   Beste Marieke,

   Kinderen zijn een minimale factor in de verspreiding, dit wil niet zeggen dat ze 0% kans hebben het te krijgen of aan een ander over te dragen.
   Indien je weet dat ze een contact zijn van een positief bevonden covid patiënt is het verstandig dat ze niet een ouder persoon besmetten.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Liset

  Ik ben mantelzorger van mijn oom die corona heeft. Ga hier goed beschermd naar toe. Hij moet 7 dagen in quarantaine ik help hem door de quarantaine heen. En ga dan terug naar mijn eigen plek. Maar nu zei de huisarts dat ik na zijn quarantaine ik nog in quarantaine moet. Hoe zit dat nu precies

  • JouwGGD

   Beste Liset,

   Iemand die klachten heeft en positief test kan iemand besmetten. Na 24 uur klachten vrij kan die weer uit quarantaine.
   Het contact kan in de 10 dagen daarna nog klachten ontwikkelen en heeft dus een langere quarantaine duur.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Ronald Audenaerd

  Moeten kinderen, leeftijd basisschool, thuisblijven wanneer ouder(s) in afwachting zijn van testresultaat?

  • JouwGGD

   Beste Ronald,

   Ja, Laat u testen als u 1 of meerdere van deze klachten heeft. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.
   Ook kinderen, al zullen die zich niet meteen moeten testen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Lars

  Mijn oma is afgelopen vrijdag 23 oktober positief getest op corona. Omdat ik veel bij haar ben geweest (laatste contact was donderdag 22 okt) heb ik mijzelf ook meteen laten testen. Gisteren kreeg ik de uitslag dat ik negatief ben getest. Mijn vraag is of ik wel besmet kan zijn geraakt en dat het pas later te testen is, en ik dus eigenlijk me te vroeg heb laten testen.

  • JouwGGD

   Beste Lars,

   Ja, zeker kan je te vroeg zijn geweest. Je kan tot 10 dagen na het contact corona klachten ontwikkelen. Het heeft dus ook geen zin om je tussendoor daarvoor te testen.
   Je moet 10 dagen in quarantaine en het kan zelfs zo zijn dat dit langer is dan de bewezen patiënt.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Joyce

  Mijn man is op 22 oktober 2020 positief getest. Ik heb op 24 oktober een sneltest gedaan en ben negatief. Moeten de kinderen (2 en 4) – allen zonder klachten – nog steeds 10 dagen in thuisquarantaine? Met name de kinderen aangezien die zo klein zijn en nauwelijks een rol spelen in eventuele besmetting.

  • JouwGGD

   Beste Joyce,

   Ja, ook later tijden de 10 dagen kan je nog corona klachten krijgen. Dus een negatieve test geeft geen extra informatie.
   Ook de kinderen moeten in quarantaine blijven.

   P. Jansen Jeugdarts