Heb je algemene vragen over het coronavirus? Ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM
Liever bellen? Dit is het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (open van 8 tot 20u). 

Vragen over je uitslag? Check dit online met je DigiD of neem contact op je met eigen GGD. JouwGGD kan de uitslagen van de testen NIET inkijken.


Coronavirus

Het coronavirus heeft veel veranderd. Misschien ook wel voor jou. Bijvoorbeeld op school, thuis of op je sportvereniging. Is het coronavirus gevaarlijk voor jouw gezondheid? Je hoeft niet bang te zijn voor het virus. Wel is het goed om het nieuws in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Welke waren het ook alweer?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen een paar keer per dag.
 • Nies en hoest in je elleboog.
 • Blijf thuis met klachten.
 • Heb altijd een mondkapje bij de hand, want die moet je nu best vaak op doen: op school, in het OV en in winkels. 

Waarom?

Denk jij ook: waarom mag je buiten nog maar met maximaal één vriend afspreken? En: waarom komen jongeren steeds zo negatief in het nieuws? Kijk op de website van het NJI voor de antwoorden op veelgestelde vragen van jongeren.

Grow It! app

De coronacrisis is een vreemde tijd. Door de lockdown kun jij niet naar school, moet je contact met je vrienden beperken en zoveel mogelijk thuis blijven. Ook zijn sport- en hobbyclubs grotendeels nog gesloten. Misschien vind je deze periode heel saai en verveel je je enorm. Of ervaar je juist stress en maak je je veel zorgen over de toekomst, over eventuele besmettingen in de familie of over spanningen thuis.

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en de Erasmus Universiteit willen jou en alle andere jongeren helpen. Zij lanceerden de ‘Grow It!’ app, waarmee jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar op een uitdagende wijze kunnen aangeven hoe zij omgaan met de coronacrisis.
Download de app en speel mee!

Oefeningen die je thuis kan doen! Tips van JouwGGD

Je zit wat vaker thuis. Maar vergeet vooral niet te bewegen! We geven je wat tips hoe je thuis oefeningen kunt doen.

Hankie van JouwGGD vertelt over hoe zij het thuis vindt!

Ben je benieuwd hoe leeftijdsgenoten het vinden om thuis te zitten? Hankie vertelt over haar ervaringen.

⇒ Volg ons op Instagram voor meer tips en tricks!

Deel je verhaal met ons

Hoe beleef jij deze tijd? Hoe zorg jij ervoor dat je met vrienden in contact blijft? Deel je verhaal door deze naar redactie@jouwggd.nl te sturen, dan plaatsen we het op de website. We zijn benieuwd!

Veel gestelde vragen

Is het coronavaccin betrouwbaar?

Er zijn veel vragen over de betrouwbaarheid van de vaccinatie tegen het coronavirus, aangezien het normaal gesproken veel langer duurt voordat een vaccinatie klaar is. Het is goed om te weten dat dit te maken heeft met de fases die wetenschappers doorlopen bij de ontwikkeling van de vaccinatie. Er wordt veel getest, maar tegelijkertijd wordt er zo veel mogelijk verder ontwikkeld. Daarnaast kunnen de wetenschappers bij de ontwikkeling van de vaccinatie tegen het coronavirus ook al kennis gebruiken van andere ziektes die vergelijkbaar zijn. Zo gaat de ontwikkeling een stuk sneller. Tot slot is er veel geld beschikbaar voor de ontwikkeling omdat het een wereldwijd probleem is.

Lange termijn

Of de vaccinatie op lange termijn betrouwbaar is, is lastig te zeggen. De verschillende vaccinaties zijn allemaal nieuw op de markt, dus ze zijn nog niet op de lange termijn getest. De ontwikkeling van de vaccins tegen het coronavirus worden dan wel sneller ontwikkeld, de eisen zijn net zo streng als bij andere vaccins.  

Wat moet ik doen na een coronatest?

Heb je je laten testen op het coronavirus? Blijf sowieso thuis totdat je de uitslag weet. Op coronatest.nl kun je je uitslag vinden. Is de uitslag positief? Dan word je gebeld door iemand van de GGD, die jou vertelt wat je moet doen (zoals in isolatie gaan). Is de uitslag negatief? Dan mag je weer naar buiten. Maar let op: niet in één van de volgende gevallen:
 • Je hebt een huisgenoot/familielid die positief is getest.
 • Je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand die positief is getest.
 • Je bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied.
In deze gevallen moet je de 10 dagen quarantaine afmaken. Je moet ook thuisblijven als je een huisgenoot/familielid hebt die coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft, tenzij deze persoon negatief getest is.

211 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Mariël

  Vraag: als een kind van 2.5 met een besmet persoon in aanraking is gekomen kan hij dan 2 dagen later een volwassen persoon besmetten?

  • JouwGGD

   Beste Mariël,

   De hele besmettingsroute is nog niet 100% duidelijk, het is onwaarschijnlijk dat je na 2dgn al klachten heb die je weer kan overdragen.
   Zeker voor kinderen die een kleine factor spelen in de verspreiding.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Jeffrey van Aken

  Ik heb het zelf al gehad nu en ben al meer dan 24u klachtenvrij. Nu zijn er 2 andere mensen in mijn huishouden besmet geraakt. Moet ik dan ook weer in quarantaine want ik zou dan immuun moeten zijn lijkt me?

  • JouwGGD

   Beste Jeffrey,

   Omdat we dit niet testen in de grote populatie en daar dus ook geen speciale uitzonderingen voor zijn, zal je toch in quarantaine moeten gaan.
   Je wil toch ook niet iemand anders besmetten.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Pim

    Hoi, ik ben ook besmet geweest, GGD heeft mij het volgende verteld: als je na een besmetting 24uur klachtenvrij bent, mag je naar buiten, onafhankelijk van andere besmetting bij jou thuis. Reactie hierboven klopt dus niet.

    • JouwGGD

     Beste Pim,

     Helaas gaat bovenstaande over een eerder besmetting tijden geleden en niet binnen een huishouden waar je elkaar besmet.
     Op het moment dat je 24 uur klachten vrij bent kan je ook de 1,5 m en hygiëne maatregelen niet negeren.

     P. Jansen Jeugdarts

 3. Jcv

  Goedendag zojuist 25 minuten aan de telefoon gezeten. Werd er na 15 minuten uitgegooid. Opnieuw gebeld. Hoorde iemand een ander gesprek voeren. Leek op een rij instructeur met zijn leerling over het afrijden wel of niet volgende week. Weer er op gelegd en weer gebeld. Weer getuige van een zelfde soort gesprek. Helaas mijn vraag niet kunnen stellen.

  • JouwGGD

   Beste Jcv,

   Wie heb je zitten bellen? Jouwggd is een jongeren platform die jongeren ondersteund op gezondheidsgebied.
   We hebben geen connectie met teststraten, telefonische bel teams bij de lokale GGD, enz.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Floor van Heugten

  Goedemorgen, waarom mag je niet met 3 vriendinnen wandelen in het park als je geen klachten hebt, zijn de dierentuinen en pretparken dicht, maar moet je in de teststraat in Eindhoven de auto uit, om met 25 personen MET klachten bij elkaar in de rij te gaan staan? Ik ben in paniek, zonder me te laten testen, weer naar huis gegaan. Voelde ontzettend onveilig. Waarom is dit veranderd?

  • JouwGGD

   Beste Floor,

   We gaan niet over testbeleid en hoe ze dat in Eindhoven aanpakken. Hiervoor moet u contact opnemen met de plaatselijke GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Tot minimaal 7 dagen en 24 uur klachtenvrij. Je moet 10 dagen in quarantaine als contact omdat je zelf de klachten later kan ontwikkelen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste René,

   Ja dat kan, testen worden niet altijd in volgorde van afname positief of juist negatief.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Ashmey

  Het is 7 dagen geleden dat ik ziek werd door het corona virus en ik heb nu alleen nog een beetje neusverkoudheid maar dit duurt bij mij altijd erg lang en ben het ook best vaak, kan ik nu gewoon naar buiten?

  • JouwGGD

   Beste Ashmey,

   Met klachten zal je eerst moeten testen of die klachten ‘de normale’ verkoudheid zijn die je altijd hebt.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. A Spierenburg

  Hoe lang ben je besmettelijk, als je niet hoest of niest of koorts hebt, maar na 15 dagen isolatie nog wel verkouden bent?

  • JouwGGD

   Beste A Spierenburg,

   Indien je nog verkoudheidsklachten hebt , zal je deze klachten negatief moeten testen om te weten of je nog besmettelijk bent.

   P. Jansen Jeugdarts